תנועת חמאס מאיימת להקים מחדש את "ממשלת הניה" ברצועת עזה.
מדובר בצעד שיעמיק את הקרע בין הגדה לרצועה ויקשה מאוד על האפשרות להגעה לפיוס לאומי.
העימות בין תנועת חמאס לרש"פ רק הולך ומסלים ככל שנוקף הזמן וחמאס נערכת להשיב על החלטת בית המשפט העליון הפלסטיני ברמאללה לבטל את הבחירות המקומיות ברצועת עזה והחלטת ממשלת ההסכמה הלאומית בראשות ראמי חמדאללה שלא להכיר בחוקיות של בתי המשפט של חמאס ברצועה לאחר שפסלו חמש רשימות של פת"ח שעמדו להתמודד בבחירות המקומיות.
כמה נציגים של המועצה המחוקקת הפלסטינית(פרלמנט) ברצועת עזה המשתייכים לתנועת חמאס התכנסו לפני כמה ימים והגישו המלצה להנהגת חמאס להקים מחדש את "ממשלת אסמעיל הניה" שניהלה את הרצועה בין השנים 2007-2011 ופורקה בעקבות הסכם הפיוס עם פת"ח והקמת ממשלת ההסכמה הלאומית ברשותו של ד"ר ראמי חמדאללה הפועלת עד היום.
בתנועת חמאס ממתינים לשובו של אסמעיל הניה, סגן ראש הלשכה המדינית, לרצועה מביקורו בקטאר כדי שתתקבל ההחלטה הסופית בנושא.
אסמעיל הניה מוזכר כיורשו האפשרי של ח'אלד משעל, יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, והוא המועמד המוביל כרגע לתפקיד בבחירות הפנימיות שאמורות להתקיים בחמאס בתחילת השנה לאחר שח'אלד משעל הודיע על פרישתו הצפויה מהתפקיד.
ד"ר אחמד בחר, מבכירי חמאס, אמר ב-17 באוקטובר לאתר האינטרנט "אל-ריסאלה" כי ממשלתו של אסמעל הניה היא מבחינה חוקית עדיין ממשלה זמנית ויש לה את אמון המועצה המחוקקת הפלסטינית.
האשמות נגד ממשלת חמדאללה
כל ניסיונותיה של ממשלת חמדאללה להגיע להבנות עם תנועת חמאס השולטת ברצועה עלו בתוהו למרות שראש הממשלה וכמה מהשרים ביקרו כמה פעמים ברצועה ונפגשו עם נציגי חמאס.
המחלוקת העיקרית עסקה בשילובם של כמה עשרות אלפי פקידים של חמאס שנקלטו במנגנוני הממשלה השונים ותשלום משכורותיהם על ידי הרש"פ שמתנגדת לדרישה הזו עד היום מחשש שהדבר יעניק לגיטימציה לחמאס ויחזק אותה.
אולם נראה שמבחינת חמאס הקש ששבר את גב הגמל הינו היחס של ממשלת חמדאללה לבחירות המקומיות שהיו אמורות להיערך ב-8 באוקטובר ולמערכת בתי המשפט של חמאס ברצועה.
עכשיו טוענים בתנועת חמאס כי ממשלת ההסכמה הלאומית בראשות חמדאללה איננה חוקית וכי היא לא קיבלה את אישור המועצה המחוקקת הפלסטינית.
בחמאס מאשימים את ממשלת חמדאללה בהתנהלות עפ"י אינטרסים מפלגתיים ועפ"י תכתיבי תנועת פת"ח, נקיטת צעדים עויינים כלפי רצועת עזה ושימוש במערכת המשפט בגדה כדי לחפות על החלטות פוליטיות בניגוד לדעת הרחוב הפלסטיני.
לדברי דובר חמאס סאמי אבו זוהרי, ראש הממשלה חמדאללה ערך חילופי גברי בממשלה ומינה שרים חדשים מתנועת פת"ח ובכך הפך את הממשלה לממשלה מטעם תנועת פת"ח.
כל ההתנהלות הזו היא מבחינת חמאס הפרה של שלושת הסכמי הפיוס(מכה, קהיר ואלשאטי) שנחתמו בינה לבין תנועת פת"ח במהלך השנים שחלפו.
בתנועת חמאס מכינים את דעת הקהל בשטחים לקבלת ההחלטה בנושא בטענה כי אם תוקם ממשלת של אסמעיל הניה מחדש היא תהייה ממשלת זמנית בלבד על למינוי ממשלה חדשה.
דובר ממשלת חמדאללה, יוסף אלמחמוד, פרסם הודעה ב-17 באוקטובר הדוחה את האשמות חמאס והמאשימה אותה בהטעיה וחוסר אמינות.
לדבריו, ממשלת חמדאללה מממנת באופן קבוע את דרום רצועת עזה בסכום חודשי של 440 מיליון שקל, הוא בנתה מחדש בין 60 ל70 אחוזים מהמבנים שנהרסו ע"י צה"ל והיא פועל להגדלת אספקת החשמל לרצועה.
הוא גם האשים את חמאס בטרפוד מאמצי הממשלה להקמת פרוייקט להתפלת מים ברצועה.
תנועת פת"ח הגיבה בחריפות על הודעות חמאס בנושא החזרת ממשלת אסמעיל הניה.
היא דחתה על הסף את המלצת חברי המועצה המחוקקת מטעם חמאס ואמרה כי מדובר ב "החלטה מפלגתית בלתי חוקית".
תנועת פת"ח מאשימה את חמאס בפגיעה במאמצים הפלסטינים והערביים להשיג אחדות לאומית ולסיים את הפיצול בין הגדה לרצועת עזה.
לא ברור עדיין כמה ממשי האיום של תנועת חמאס להקים מחדש את "ממשלת הניה" מכיוון שלצעד כזה יש השלכות חמורות על רצועת עזה.
ממשלת חמדאללה עדיין משקיעה כספים ברצועת עזה למרות שלטון חמאס, היא האחראית כלפי המדינות התורמות על שיקומה של רצועת עזה לאחר מבצע "צוק איתן", היא שדואגת לתשתיות, למערכת הרפואה והמים ולתשלום מס הבלו על הדלק שעובר לתחנת הכוח בעזה לצורך ייצור חשמל עבור תושבי הרצועה.
לרש"פ יש מנופי לחץ על חמאס ברצועה אולם גם דעת הקהל בשטחים איננה תומכת בהקמה מחדש של "ממשלת הניה" ברצועת עזה מכיוון שהדבר מסמל את העמקת הפיצול בין הגדה לרצועה ופגיעה קשה בסיכויים להשגת פיוס לאומי.
בינתיים מרחף האיום של חמאס כחרב דמוקלס על ראשה של הרש"פ והוא נועד גם להרתיע אותה מלקבל החלטות נוספות נגד חמאס ברצועת עזה, מי שיכריע באופן סופי בנושא יהיה אסמעיל הניה עצמו כשיחזור מביקורו בקטאר.