בדרך לטורקיה חדשה

נשיא טורקיה מתחיל ביישום תוכניתו לשינוי פניה של טורקיה תוך ניצול מצב החירום שהוכרז במדינה.

שני היעדים העיקריים הינם בנייה מחדש של הצבא וחיסול תנועת "היזמת" בראשותו של פתהוללה גולן.


האינטרסים של הנשיא הטורקי רג'ב טייפ ארדואן הם שקובעים את מדיניותו ואת מדיניותה של טורקיה, אין לו שום בעיה לשנות את מדיניותו, כשם שהזיקית מחליפה את צבעיה, בתנאי שהדברים ישרתו את האינטרסים שלו.

לכן, כשהבין כי סיבך את יחסי טורקיה עם רוסיה בגלל הפלת המטוס הרוסי הוא  התנצל בפני הנשיא פוטין, הוא גם חתם על הסכם הפיוס עם ישראל משיקולים כלכליים ומתוך רצון לרכוש ממנה גז טבעי, הדאגה שלו כביכול לתושבי עזה וההבטחות לתנועת חמאס כי הסרת המצור היא תנאי לחתימת ההסכם נמוגו כלא היו ועד היום הוא מואשם, במדינות ערב ואפילו בתוך תנועת חמאס, כי הוא "מכר" את הפלסטינים.

ארדואן שיתף פעולה עם ארגון דאע"ש , קנה ממנו דלק והתיר מעבר מתנדבים לארגון  דרך טורקיה לסוריה, אח"כ הסתבך עמו ונאלץ עכשיו להתמודד עם התקפות טרור של דאע"ש בארצו, הוא התפייס באופן זמני עם הכורדים אח"כ בגד בהם וחידש את ההתקפות הצבאיות עליהם.

עכשיו עושה ארדואן קולות כי הוא נוטש את אירופה ומוותר על רצונו שטורקיה תצטרף לאיחוד האירופי וזאת נוכח הביקורת הקשה של מדינות אירופה עליו בגלל צעדי הטיהור והדיכוי שהוא עושה בטורקיה בעקבות ניסיון הנפל להפיל את שלטונו.

ארדואן מאותת כי הוא מוכן גם להוציא את ארצו מברית נאט"ו ולהתעמת עם ארה"ב אם תסרב להסגיר לידיו את יריבו המר פתהוללה גולן המתגורר בפנסילבניה.

הנשיא ארדואן אמור לצאת בקרוב לרוסיה לפגישה עם הנשיא פוטין, ייתכן שהוא רוצה להביא לנשיא הרוסי נדוניה חדשה של ביטול החברות של טורקיה בנאט"ו והשלמה עם המשך שלטונו של בשאר אסד בסוריה כמחווה של רצון טוב בתמורה להתקרבות ושיפור היחסים עם רוסיה, בנוסף לכך יש לארדואן אינטרס למנוע הקמת מדינה כורדית קטנה או אוטונומיה כורדית בתוך שטח סוריה ופוטין יכול לסייע לו בכך.

ארדואן מגיע מוחלש לפגישה עם הנשיא פוטין, הוא צריך את עזרתו ומוכן לשלם לרוסיה את המחיר הפוליטי הדרוש, אין לו שום בעיה לזגזג, טורקיה הינה כוח אזורי חשוב במזרח התיכון שגם רוסיה זקוקה לו, מדוע שהוא לא יזגזג בין רוסיה לארצות הברית וינסה להרוויח משני העולמות?

בתוך טורקיה עצמה נמשך מסע הטיהור, המעצרים והפיטורים, ניסיון ההפיכה הכושל, האווירה הציבורית הגורפת בתמיכה בארדואן ושתיקת מפלגות האופוזיציה יצרו תנאים מתאימים מבחינתו להתמקד בשני מהלכים גדולים.

בנייה מחדש של הצבא


הפרלמנט הטורקי אישר את החלטתו של הנשיא ארדואן להכריז על מצב חירום בטורקיה לתקופה של שלושה חודשים, אם יהיה צורך תוארך התקופה הזו, ארדואן כבר מכין את הקרקע לכך בטענתו כי עדיין קיימת אפשרות לניסיון הפיכה נוסף וקריאה להמונים להמשיך ולהישאר ברחובות.

ניסיון ההפיכה הכושל יצר עבור ארדואן את ההזדמנות ואת האווירה הציבורית המתאימה לערוך שינויים מרחיקי לכת במבנה הצבא הטורקי שיאפשרו את הידוק השליטה עליו כדי למנוע ניסיונות הפיכה בעתיד שהפכו כבר לחלק מהמסורת הפוליטית של טורקיה.

השינויים בצבא יתחילו בשינוי המודיעין הטורקי בראשותו של הקאן פידאן.

עתה מתברר כי המודיעין הטורקי גילה את דבר הקשר הצבאי נגד ארדואן 12 שעות לפני הזמן שנקבע לתחילת ההפיכה, הוא הזהיר את ארדואן שהצליח להימלט ממקום הנופש במרמריס, אולם הקושרים הקדימו את "שעת השין" וארדואן נאלץ למצוא את הדרך להתמודד עמם באמצעות פנייה מתוקשרת לציבור לציבור והוצאת ההמונים לרחובות.

ארדואן כבר פיטר 100 מאנשי המודיעין הטורקי ואמר בסוף השבוע כי "היו פרצות ומחדלים גדולים במודיעין שלנו, אין טעם להתכחש או להסתיר זאת, אמרתי זאת לראש המודיעין".

בעוד כשבוע תתכנס המועצה הצבאית העליונה לדון בכוונתו של ארדואן "לבנות מחדש את הצבא ולהזרים לתוכו דם חדש בהקדם האפשרי".

ארדואן כבר פיטר ואסר כ6000 אנשי צבא ועוד היד נטויה.

היחס של ארדואן לצבא בזמן ניסיון ההפיכה היה מחפיר, החיילים והקצינים המורדים הושפלו בידי תומכין בפומבי ולעיני המצלמות, למען יראו וייראו, למרות שרק חלק קטן מאוד של הצבא היה מעורב בניסיון ההפיכה.

הצבא הטורקי היה תמיד מקור גאווה לעם הטורקי וגם היום יש לו משימות חשובות בהגנתה של טורקיה, הוא חלק מברית נאט"ו והוא שומר על גבולות טורקיה מפני חדירת טרוריסטים ונלחם במחתרת הכורדית.

בסוף השבוע הודיע בן עלי ילדרים, ראש ממשלת טורקיה, כי המשמר הנשיאותי יפורק וכי אין בו צורך.

התוכנית של ארדואן היא לשלב צעירים מוסלמים אדוקים בצבא ופעילים של מפלגת "הצדק והפיתוח".

ארדואן רוצה למנות את נאמניו למפקדי הצבא ולהפוך את הצבא לארגון שבו הציביון הדתי- מוסלמי גדול בהרבה מהציביון החילוני ושהוא ישלוט בו באופן מעשי.

חיסול תנועת "היזמת" בראשות גולן

כבר ב2004 סימן הנשיא ארדואן את תנועת "היזמת" (שירות-בטורקית) בראשותו של פתהוללה גולן כיעד לחיסול וניסיון ההפיכה הכושל הנוכחי מספק לו את התירוץ הדרוש לבצע את תוכניתו.

לתנועה אין מפלגה פוליטית, ראש התנועה פתהוללה גולן נחשב כאב הרוחני של האסלאם החברתי בטורקיה וכדי לחסלה צריך ארדואן לעקור את מוסדותיה מן השורש, מדובר בתנועה אסלאמית שכבר בעבר טען ארדואן כי היא פועלת בשיתוף עם ארה"ב וישראל כדי להפילו מהשלטון. לארדואן קשה להתמודד עמה בגלל היותה תנועה אסלאמית הדומה למפלגת "הצדק והפיתוח" שהוא עומד בראשה לכן האשמתה בקשירת קשר נגדו היא תירוץ מצויין כדי לבצע את זממו.

לתנועת "היזמת" יש מיליונים של תומכים בטורקיה, ברפובליקות של אסיה התיכונה, בבלקן ובקווקז,ברוסיה מרוקו, קניה ואוגנדה.

מקורביו של הנשיא ארדואן טוענים כי מי שעומד מאחורי ניסיון ההפיכה האחרון איננו הצבא אלא תנועת "היזמת" בראשות גולן אשר הקימה ארגון חשאי בתוך הצבא עצמו שיש לו שלוחות במערכת המשפט והחינוך.

לטענתם פתהולה גולן תכנן להשתלט על טורקיה באמצעות הפיכה צבאית והוא הכין תשתית אזרחית שתסייע בכך באמצעות פעילויות חברתיות וחינוכיות  המתבססות על מוסדות חינוך, ארגוני צדקה, מוסדות כלכליים ואמצעי תקשורת הכוללים ערוצי טלוויזיה,תחנות רדיו ועיתונות כתובה.

ארדואן מגדיר את תנועת "היזמת" כ "תנועת טרור" שרוצה להפיל את השלטון החוקי בטורקיה.

עומר גי'ליק, השר לעניינים אירופאיים אמר ב 23 ביולי כי "פתהוללה גולן מסוכן יותר מאוסאמה בן לאדן ותנועתו יותר אכזרית מדאע"ש".

גל המעצרים הגדול והפיטורים וההדחות של אלפי פקידים במוסדות השלטון נועד לטהר אותם מתומכיו של גולן, ממשלת טורקיה הודיעה על סגירת  כאלף בתי ספר השייכים לתנועת "היזמת" וכי כל מוסדות החינוך הם תחת שליטתה.

שרי הפנים והמשפטים של טורקיה אמורים לצאת בימים הקרובים לוושינגטון עם חומר המוכיח לטענתה של טורקיה את מעורבותו של פתהוללה גולן בקשר להפיל את שלטון ארדואן וידרשו את הסגרתו לטורקיה כדי להעמידו לדין.

השפעת המצב בטורקיה על הפלסטינים


הפלסטינים שמחים כי הניסיון להפיל את שלטונו של ארדואן נכשל, הם גם מאוכזבים מכך שהסכם הפיוס של טורקיה עם ישראל לא כלל את הסרת המצור מעל רצועת עזה אך הם חוששים שטורקיה לא תעמוד בהתחייבויותיה לגבי הגשת סיוע הומניטארי לרצועת עזה, המשך הסיוע למערכות הבריאות והחינוך במזרח ירושלים ובניית אזורי תעשייה בגדה לדוגמא באזור ג'נין.

החשש הפלסטיני הוא כי טורקיה עסוקה כעת בבעיותיה הפנימיות וכי הנשיא ארדואן ייתן את העדיפות לטיפול בענייני הפנים של טורקיה על פני הטיפול בנושאים האזוריים ובעיותיהם ההומניטאריות של הפלסטינים בשטחים.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי