רוסיה וארה"ב נתקלות בקשיים רבים בקידום מתווה ההסדר המדיני שהן רוצות ליישם בסוריה.
טורקיה ומדינות המפרץ חוששות כי מדובר בהסדר כפוי המחזק את איראן ובשאר אסד ומנסות להכשילו.
לקראת חידוש השיחות על מציאת הסדר מדיני בסוריה המכונות "ועידת ז'נווה 3 " בימים הקרובים, בהתאם להחלטת מועצת הביטחון מס' 2254 , גוברים החששות בטורקיה ובמדינות המפרץ ובראשן סעודיה כי ארה"ב ורוסיה הגיעו להבנות ביניהן שמטרתן לכפות הסדר מדיני בסוריה שנועד להכשיר מחדש את הנשיא בשאר אסד, ולו רק לתקופת זמן מוגבלת, וזאת תחת הסיסמא ה"מלחמה בטרור של דאע"ש וג'בהת אלנוצרה".
שר החוץ האמריקני ג'ון קרי ביקר ב-24 בינואר בסעודיה ונפגש עם שר החוץ הסעודי עאדל ג'ביר אך לא הצליח להרגיע את חששותיה של סעודיה.
הסעודים חוששים כי ההסדר הכפוי שמתכננות יחדיו רוסיה וארצות הברית יחזק עוד יותר את מעמדה של איראן בסוריה ובמזרח התיכון וכי הדבר יהיה על חשבונן של המדיניות הסוניות ובראשן סעודיה.
הסעודים כועסים על ארצות הברית למרות ששר החוץ האמריקני הפחית במהלך ביקורו בסעודיה מחשיבות הסכם הגרעין עם איראן והגדיר אותו כ "הסכם שנועד למנוע פצצה גרעינית מאיראן" וכי אין מדובר בברית של ארצות הברית עם איראן שתשפיע לרעה על יחסי ארצות הברית עם מדינות המפרץ.
ארה"ב תומכת בעמדת רוסיה
ארצות הברית קיבלה את העמדה הרוסית בקשר לייצוג האופוזיציה הסורית בשיחות "ועידת ז'נווה 3", מבחינתה של סעודיה מדובר בכניעה אמריקנית לרוסיה בגלל חוסר היכולת או חוסר הרצון של ממשל אובאמה להתערב במלחמת האזרחים בסוריה, ארצות הברית ניערה את חוצנה מהמתרחש בסוריה והבהירה כי "לא תתערב בסוריה אלא כדי להילחם בטרור".
הדרישה של רוסיה היא כי ב"ועידת ז'נווה 3" ישתתפו נציגים של הכורדים מ"מפלגת האיחוד הדמוקרטי הכורדי" בראשותו של צאלח סאלם ועוד נציגים של האופוזיציה הסורית המקורבים בעקיפין לבשאר אסד, הית'ם מנאע ראש "האיחוד הדמוקרטי הסורי" וקדרי ג'מיל ראש "החזית העממית לשחרור ושינוי".
סעודיה רואה בעמדה הזו הפרה של ההבטחות האמריקניות שנתן הנשיא אובאמה למנהיגי המפרץ במפגש בקמפ דיוויד במאי 2015 שבו הבטיח להגן עליהם מפני התפשטותה של איראן.
האופוזיציה הסורית מתלבטת
פרשנים במפרץ מעריכים כי סעודיה ומדינות המפרץ לא יקבלו את המתווה הרוסי-אמריקני להסדר בסוריה מכיוון שפירושו ניצחון של איראן ומתן רוח גבית להגברת השפעתה במזרח התיכון.
ההערכה שלהם היא כי גם האופוזיציה הסורית האותנטית לא תסכים למתווה הזה, המאבק בשלטון הדיקטטורי של הנשיא בשאר אסד התחיל לפני כחמש שנים במסגרת תופעת "האביב הערבי" כדי להפיל את השליט העריץ, שבינתיים הספיק לטבוח ב-300 אלף איש מבני עמו במהלך התקופה הזו, ולא יעלה על הדעת שהיא תסכים להישארותו בשלטון, אפילו ליום אחד, במסגרת ההסדר המדיני החדש שאמור לשים קץ למלחמת האזרחים בסוריה.
המתווה הרוסי-אמריקני ששר החוץ ג'ון קרי הציג למארחיו בסעודיה איננו קובע מועד מדוייק להסתלקותו של הנשיא בשאר אסד מן השלטון, להיפך, הוא נותן לו את האפשרות להישאר על כסאו עד לעריכת בחירות לנשיאות וגם להתמודד מחדש על תפקיד הנשיא, סעודיה, מדינות המפרץ וטורקיה מתנגדות נחרצות לכך.
האופוזיציה הסורית שוקלת כעת האם להחרים את הדיונים במסגרת "וועידת ז'נווה 3" או להגיע אליהם בכל זאת ולנסות ולטרפד במהלך השיחות את המתווה הרוסי-אמריקני, ברור כי בסופו של דבר עמדתה תצטרך להלקח בחשבון.
מקורות באופוזיציה הסורית טוענים כי ארצות הברית שיגרה איומים למנהיגי האופוזיציה כי הם יאבדו את התמיכה המדינית והצבאית שלה אם יסרבו להשתתף בדיונים או לשנות את הרכב המשלחת.
כידוע, ארגוני דאע"ש וג'בהת אלנוצרה השולטים כעת ברוב שטחה של סוריה כלל לא שותפים לתהליך המשא ומתן למציאת הסדר מדיני בסוריה ואם גם האופוזיציה הסורית המתונה תתנתק מתהליך המשא ומתן, מלחמת האזרחים בסוריה תימשך עוד שנים רבות.
רוסיה וארצות הברית יתקשו לכפות הסדר בסוריה שטורקיה,סעודיה ומדינות המפרץ התומכות באופוזיציה הסורית מתנגדות לו,הן תומכות באופוזיציה הזו בכסף ובנשק ומרבית המדינות הסוניות מתנגדות להמשך שלטונו של בשאר אסד.
אי אפשר לשלול את האפשרות שזו היא האסטרטגיה של הנשיא פוטין, ליצור מראית עין של משא ומתן להסדר מדיני ולהציג את טורקיה, סעודיה ומדינות המפרץ כסרבניות בעוד רוסיה ואיראן מסייעות לצבאו של בשאר אסד להתאושש ולהשיג הישגים צבאיים בלחימה בשטח.