חמאס מנסה להאיץ עסקה עם ישראל

תנועת חמאס מנסה באמצעות גימיקים תקשורתיים להעלות את נושא השבויים והנעדרים לסדר היום בישראל.

ישראל דוחה את התנאי של חמאס לשחרור 70 מחבלים שחזרו לפעילות טרור דבר שמרחיק את העסקה.

 

 

 

תנועת חמאס חשפה ב-30 בדצמבר פרטים חדשים על שוביו של החייל הישראלי גלעד שליט בנסיון לעורר את דעת הקהל הישראלית והמודעות לנושא החזרת גופות החיילים הנעדרים הדר גולדין ושאול אורון ז"ל ושני האזרחים הישראלים אברהם מנגיסטו ועוד אזרח ממוצא בדואי, ששמו נאסר לפרסום, המוחזקים ברצועת עזה.

מדובר בפרטים שוליים על החזקתו של גלעד שליט בשבי שאין להם שום משמעות והיו ידועים לישראל.

הכוונה החמאסית היא לא לתת לישראל שום מידע ללא תמורה על גורלם של הישראלים שהיא מחזיקה בידיה אך בעת ובעונה אחת לנסות ולייצר רעש תקשורתי בדעת הקהל הישראלית כדי שנושא השבויים והנעדרים יעלה מחדש לסדר היום בישראל.

אולם, אמצעי התקשורת בישראל כמעט ולא התעניינו בפרטים החדשים שפרסמה תנועת חמאס.

במה מדובר?

הזרוע הצבאית של חמאס ערכה ב-30 בדצמבר טקס אזכרה לאחד מפעילי חמאס בשם עבד אלרחמן אלמבאשר שנהרג לפני כמה ימים בעת שעסק בחפירת מנהרה ברצועת עזה.

לקראת הטקס פרסמה הזרוע הצבאית של חמאס סרטון קצר שבו הוא נראה ביחד עם חייל צה"ל גלעד שליט ובהודעה שפורסמה נמסר כי הוא היה אחד משומריו של גלעד שליט ביחד עם עוד ארבעה שומרים, שנהרגו במהלך השנים, ששמותיהם הינם: סאמי אלחמאידה,עבדאללה עלי לבד,ח'אלד אבו בכרה ומחמד רשיד דאוד.

פרסום ההודעה נעשה בצורה דרמטית והודגש כי הדבר נעשה באישורו של מחמד דף מפקד הזרוע הצבאית של חמאס.

בחמאס העריכו שהנושא יעניין את הציבור הישראלי אולם כאמור ההתענינות הישראלית בו הייתה מינורית.

את הציפיות של תנועת חמאס מישראל הביע בכיר התנועה מושיר אלמצרי שהשתתף בטקס ואמר בנאומו כי "ההישג לא בא מחלל ריק אלא מתוך עסקת שליט הראשונה שתביא לעסקה שנייה בעתיד הקרוב".

 

תנועת חמאס בלחץ

 

הניסיון הפתטי של תנועת חמאס לעורר את דעת הקהל הישראלית באמצעות חשיפת פרטים לא רלוונטיים על "עסקת שליט" מעיד על הלחץ הגדול שבו היא נמצאת מצד האסירים הביטחוניים בבתי הכלא בישראל ומבני משפחותיהם  לאחר שבכירי חמאס הבטיחו בתום מבצע "צוק איתן" כי יש בידיהם קלפי מיקוח מול ישראל שיביאו לעסקת חילופין נוספת שתעלה בהיקפה ובאיכותה על "עסקת שליט" ב2011.

בפועל, ממשלת ישראל איננה ממהרת לעסקה חדשה מול חמאס,מצרים שמילאה תפקיד של מתווך הפסיקה את המגעים בעניין הזה מול חמאס בגלל הקשר שלו לתנועת "האחים המוסלמים" ולשלוחה של דאע"ש בחצי האי סיני.

 הדרג המדיני והביטחוני בישראל הפיק את הלקחים מ"עסקת שליט" ואיננו מוכן לשלם את המחיר שדורשת חמאס גם נוכח ההמלצה של הוועדה המיוחדת בראשותו של נשיא בית המשפט העליון לשעבר מאיר שמגר אחרי "עסקת שליט" שקבעה כי אין לשלם באסירים חיים  תמורת גופות של חיילי צה"ל.

תנועת חמאס לחוצה מכיוון שהיא רוצה להראות לציבור תומכיה כי יש לה הישגים ולשפר את תדמיתה בשטחים בעקבות מבצע "צוק איתן" שגרם נזק כבד לתושבי הרצועה.

העובדה שהתנועה לא משתתפת ב "אינתיפאדת הסכינים" מגבירה את הביקורת עליה, מדובר באינתיפאדה של יחידים שאינם נשמעים להנחיות חמאס, הנסיון של חמאס להקים תשתית חבלנית בגדה שתתמוך באינתיפאדה ותיתן לה מומנטום באמצעות פיגועי התאבדות בישראל נכשל עד כה,כוחות הביטחון של ישראל עצרו באזור אבו דיס את חברי התשתית החבלנית של חמאס וסיכלו את תוכניותיה.

 

לאן פני הדברים?

 

תנועת חמאס מנסה לעורר את דעת הקהל בישראל באמצעות גימיקים שונים ויש להניח בסבירות גבוהה כי היא תמשיך במגמה הזו  כדי להשיג את מטרתה.

המידע הישן שחמאס התירה לפרסום איננו מספיק כדי למשוך את תשומת הלב של הציבור בישראל והיא תיאלץ לחפש דרך אחרת.

תנועת חמאס אימצה את שיטות המשא ומתן של ארגון חזבאללה בנושא השבויים והנעדרים ומנסה לשכלל אותן, המסר האחרון שהיא משדרת הוא כי הזרוע הצבאית של התנועה, עז א-דין אלקסאם, הינה צבא מאורגן לכל דבר שיכול להחזיק בחיילי צה"ל ובאזרחים ישראלים לתקופות זמן ארוכות מבלי שישראל תגלה את מקום החזקתם למרות יכולות המודיעין המתקדמות שלה.

אחד המכשולים העיקריים המונע עסקה חילופין נוספת בין ישראל לתנועת חמאס הינו התנאי המוקדם שהציבה חמאס והוא שחרורם של כ-70 מחבלים מהכלא הישראלי, תנאי שישראל דוחה על הסף.

מדובר במחבלים ששוחררו במסגרת "עסקת שליט" לפני כחמש שנים וחזרו לפעילות חבלנית נגד ישראל, 34 מתוכם נשפטו ונכלאו מחדש, חלקם למאסר עולם והשאר מוחזקים במעצר.

נוכח המכשולים שצויינו לעיל, עסקת חילופין חדשה בין ישראל לתנועת חמאס נראית רחוקה מאוד.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי