האם תצליח וועידת ריאד?

בסעודיה מתכנסים נציגי האופוזיציה הסורית כדי לגבש מצע מדיני משותף ומשלחת שתנהל משא ומתן עם נציגי המשטר הסורי.
הצלחת הוועידה לא תקדם בהכרח מציאת פתרון מדיני למשבר בסוריה בעתיד הקרוב.
בסעודיה תפתח היום ה-8 בדצמבר ,למשך שלושה ימים, וועידה של  כ-100 נציגים  של פלגי האופוזיציה הסורית כחלק מ"תהליך ווינה" שמטרתו לנסות ולהגיע להסדר מדיני בסוריה שיסיים את מלחמת האזרחים הנמשכת חמש שנים.

סעודיה הרחיבה את מספר הנציגים המשתתפים בוועידה מ-65 ל-100 נציגים כדי שהיא  תייצג כמה שיותר פלגי אופוזיציה, בוועידה ישתתפו גם נציגים של פלגי  אופוזיציה חמושים הנלחמים בשטח נגד יחידות הצבא הסורי אך נחשבים ל"מתונים" כמו "החזית הדרומית", "ג'יש אלאסלאם" ו "אחראר אלשאם".

בלחץ של טורקיה, לא הוזמנו לוועידה פלגים של הכורדים בסוריה, הם מצדם כבר הודיעו כי אינם מחוייבים להבנות שיושגו בוועידה וכי לא יהיה ניתן לכפות עליהם את החלטותיה.

במהלך הוועידה יוצג מסמך המפרט את תפיסתה של האופוזיציה הסורית לגבי שלב המעבר עד לעריכת בחירות כלליות לנשיאות ולפרלמנט בסוריה לאחר שתושג הפסקת אש ויוסכם על המתווה המדיני להסדר.

המשתתפים בוועידה יידרשו לדון במסמך, להכניס בו שינויים במידת הצורך ולאשר אותו בהצבעה.

רוב המשתייכים לאופוזיציה הסורית רוצים בהצלחתה של הוועידה, לעומתם, הנשיא בשאר אסד ובת בירתו איראן רוצים בכישלונה כדי להראות שאין אופוזיציה סורית אחת הרוצה להשתחרר משלטון העריצות של בשאר אסד אלא מדובר בארגוני טרור.

רוסיה משחקת משחק כפול, מצד אחד היא הייתה בין היוזמות של "תהליך ווינה" אך מאידך גיסא, מטוסיה עסוקים מדי יום בהפצצת מעוזי כל ארגוני האופוזיציה הסורית, גם אלה הנחשבים ל "מתונים".

המטרה של הוועידה היא כאמור לאשר נייר עבודה מוסכם וגם לבחור משלחת שתהייה מקובלת על כל פלגי האופוזיציה הסורית שהיא זו שתנהל את המשא ומתן עם נציגי המשטר הסורי לכשתגיע השעה.

 

מה סיכוייה של הוועידה להצליח?

 

יש לשים לב לעובדה שכל הנציגים של פלגי האופוזיציה הסורית שהוזמנו לוועידה תומכים בהסתלקותו המיידית של הנשיא בשאר אסד מן השלטון ואי השתתפותו בתקופת המעבר שתהייה בסוריה עד לעריכת הבחירות.

למעשה, התמיכה בעמדה הזו הייתה התנאי של סעודיה לכל פלג אופוזיציה סורי שרצה להשתתף בוועידה.

כמו כן יש לשים לב להיעדרותם של פלגי האופוזיציה הכורדים מהוועידה, שרוצים להקים מדינונת כורדית בצפון סוריה בכל הסדר מדיני שיושג, דבר שהשלטון הסורי וטורקיה מתנגדים לו בתוקף.

הוועידה מתקיימת בעיצומו של המשבר בין רוסיה לטורקיה בעקבות הפלתו של המפציץ הרוסי על ידי חיל האוויר הטורקי.

כזכור גם רוסיה וטורקיה משתתפות ב"תהליך ווינה" למציאת הסדר מדיני בסוריה אך המתיחות ביניהן מקשה על ההתקדמות בדיונים.

 הכינוס  של "תהליך ווינה" נדחה עד להודעה חדשה בעקבות התקפות הטרור של דאע"ש בפאריז ולאור ההסלמה ביחסי רוסיה טורקיה אין בכלל באופק מועד לכינוסו.

בשטח. בזירת הלחימה עצמה בסוריה נמשכים הקרבות ביתר עוז והסיכויים להשגת הפסקת אש הם קלושים.

גם אם תסתיים וועידת ריאד בהצלחה כפי שמתכננים הסעודים, צריך לזכור כי רוסיה שהפכה לגורם חשוב ומשפיע בסוריה טוענת כי סעודיה , טורקיה וקטאר תומכות בארגוני הטרור בסוריה ורומזת כי תפעל נגדן בדרכים שונות, לכן צריך לקחת בחשבון כי גם הצלחת הוועידה לא תקדם בהכרח את המגעים למציאת פיתרון מדיני אפשרי למלחמה בסוריה.

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי