מחכים לנשיא ראיסי

גורמים אירופים אומרים כי איראן הודיעה להם כי שיחות הגרעין בוינה יתחדשו לאחר שנשיא איראן החדש יכנס לתפקידו.הנשיא ראיסי אמור לנקוט קו נוקשה במשא ומתן על החזרה להסכם הגרעין ולסרב לכלול בהסכם את פרוייקט הטילים הבליסטיים ומדיניות ההתפשטות של איראן.

שיחות הגרעין בוינה נפסקו לפני 3 שבועות לאחר 6 סבבים של שיחות וגורמים אמריקנים אומרים כי הושגה בהן התקדמות רבה, גורם אמריקני בכיר אומר כי המעצמות מוכנות כבר כעת לחתום על החזרה להסכם הגרעין כל עוד הנשיא חסן רוחאני מ"המחנה הרפורמיסטי" מכהן בתפקיד אך נראה כי המנהיג העליון ח'מינאי מעוניין להעביר את ניהול המשא ומתן למקורבו הנשיא החדש אברהים ראיסי.


הדיווח של שר החוץ האיראני ג'וואד זריף לפרלמנט האיראני על שיחות הגרעין בוינה היה חיובי, הוא דיווח כי הייתה התקדמות גדולה בשיחות אך עדיין נותרו מחלוקות גדולות שמחייבות קבלת החלטות קשות של שני הצדדים.


גורמים אמריקנים ציינו את המחלוקות הבאות שעוד נותרו.


א.איראן דורשת את הסרתן המלאה של כל הסנקציות ואילו ארה"ב מסכימה להסרת מרבית הסנקציות, עדיין לא ברור מה יעלה בגורלן של הסנקציות שהוטלו על המנהיג העליון ח'מינאי ועל הנשיא הנבחר אברהים ראיסי המכונה "התליין מטהרן".


ב.ארה"ב רוצה בשיחות המשך, לאחר החזרה להסכם הגרעין, שיכללו דיונים על הגבלת פרוייקט הטילים הבליסטיים של איראן ומגמות ההתפשטות שלה במזרח התיכון, איראן דוחה את הדרישה הזו על הסף.


ג.איראן דורשת מארה"ב מתן ערבויות כי לא תיסוג פעם נוספת מהסכם הגרעין כפי שעשה הנשיא טראמפ ב-2018, ארה"ב מסרבת.

גורם אמריקני בכיר אומר כי העיכוב בשיחות וינה נובע מחילופי השלטון באיראן, הצוות של הנשיא הנוכחי רוחאני בראשות עבאס ערקצ'י מעביר את הסיכומים שהיו עד כה בשיחות לצוות החדש של הנשיא אברהים ראיסי.
ההערכה בבית הלבן היא כי הנשיא אברהים ראיסי יקים צוות משא ומתן חדש לשיחות שיביא רעיונות חדשים וכי המשא ומתן יהיה נוקשה יותר מצידה של איראן בהתאם לרוחו של המנהיג העליון ח'מינאי.


המנהיג העליון העדיף לדחות את הסיכומים במשא ומתן ולנסות להשיג תוצאות טובות יותר וגם לא לתת קרדיט לנשיא רוחאני כי הוא ניהל משא ומתן מוצלח שהביא להסרת הסנקציות מעל איראן.


בסביבתו של הנשיא ביידן חוששים כי האפשרות לחזור להסכם הגרעין משנת 2015 הולכת והופכת לקשה להשגה, יש פסימיות רבה בסביבתו של הנשיא בקשר לאפשרות החזרה המהירה להסכם הגרעין לאחר 6 סבבים של שיחות בוינה, כשעדיין לא ברור מתי יתקיים הסבב השביעי.
הפסימיות הרבה נובעת מההתקדמות הטכנולוגית האיראנית, קצב ורמת העשרת האורניום על ידי האיראנים ובחירתו של הנשיא החדש אברהים ראיסי.כל הגורמים האלה מחדדים את השאלה האם ניתן יהיה בכלל לעצור את השאיפות הגרעיניות של איראן.


הפסימיות איננה רק נחלתו של ממשל ביידן,שלוש המעצמות:בריטניה, גרמניה וצרפת הנושאות ונותנות עם איראן וארה"ב על חידוש הסכם הגרעין הזהירו בשבוע שעבר כי חתימתו איננה ודאית וזאת של המשך הפקת אורניום מתכתי (מטאלי) על ידי איראן, הליך שמוביל לייצור פצצה גרעינית.

בריטניה, גרמניה וצרפת הביעו "דאגה רבה" מהחלטתם של האיראנים להעלות את רמת העשרת האורניום המתכתי ל-20 אחוזים. בהודעה משותפת של שלוש המדינות נכתב: "לאיראן אין כל צורך אזרחי ראוי לשמו באורניום מטאלי מועשר שהינו כלי חשוב בפיתוח נשק גרעיני, הפעילות האיראנית מסכנת את המשך המשא ומתן בוינה על חידוש ההסכם ועל איראן לשים קף לפעילות זו".


ההודעה התפרסמה אחרי דו"ח שפירסמה הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) על המשך התוכנית האיראנית לייצור אורניום מטאלי מועשר יד לרמה של 20 אחוזים., לדברי הסוכנות מדובר בקטע מתוך תהליך רב שלבי.

חשוב מאוד לזכור כי הנשיא החדש של איראן אברהים ראיסי מייצג את הזרם השמרני הקיצוני באיראן של המנהיג העליון ח'מינאי ושל "משמרות המהפכה" וזה משנה את המצב לחלוטין בכמה תחומים ובודאי בכל הקשור לשיחות הגרעין בוינה.


באיראן מעריכים כי ראיסי ימלא את הנחיותיו של פטרונו ח'מינאי ללא כחל וסרק וכי המדיניות שלו בנושא הסכם הגרעין תהיה: חזרה להסכם הגרעין מ-2015 והסרת כל הסנקציות.


אברהים ראיסי איננו מתכוון להפגש עם הנשיא ביידן ומצפה כי למרות זאת ארה"ב תסיר את כל הסנקציות שהטילה עליו.
הוא מתנגד לכל דיון בנושא פרוייקט הטילים הבליסטיים של איראן, נותר לנו כחודש ימים כדי לראות לאן מתכוונת איראן להוביל את שיחות הגרעין בוינה. המעצמות בהמתנה.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי