ירדן מתקרבת מחדש לסוריה, בשבוע שעבר ביקרה משלחת של הממשלה הסורית בירדן ודנה עם ראש הממשלה הירדני בשר אלח'סאונה ושריו בנושאי כלכלה, סחר חוץ, חקלאות ומים.
סוכנות הידיעות הרשמית של ירדן "פטרה" דיווחה כי נשיא סוריה בשאר אסד התקשר למלך עבדאללה השני בתחילת השבוע, שיחת טלפון ראשונה מסוגה מאז החל המשבר עם סוריה מאז פרצה מלחמת האזרחים במדינה ב-2011.
השיחה עסקה "ביחסים בין 2 המדינות והדרכים לחזק את השת"פ ביניהן", על פי ההודעה, מלך ירדן הדגיש את "תמיכת ארצו במאמצים לשמור על ריבונותה, יציבותה ושלמותה הטריטוריאלית של סוריה".
שיחת הטלפון בין שני המנהיגים הייתה השיא של מגעי ההתקרבות בין סוריה לירדן, במהלך השבועות האחרונים ביקרו משלחות ביטחוניות וכלכליות בכירות מסוריה בירדן, בין היתר ביקר בירדן הרמטכ"ל הסורי הגנרל עלי איוב כאורחו של הרמטכ"ל הירדני הגנרל יוסף אלחנטי.
בין היתר סוכם על פתיחה מחדש של מעבר הגבול ג'אבר-נאציב בין סוריה לירדן ועל חידוש הטיסות הישירות בין נמל התעופה הבינלאומי בדמשק לבין נמל התעופה ע"ש המלכה עליאא' בירדן.
מעבר הגבול ג'אבר נסגר מצד הירדני באמצע שנת 2015 לאחר שהוא נכבש על ידי לוחמי האופוזיציה הסורית, הוא נפתח מחדש באקטובר 2018 אך נסגר שוב בספטמבר 2020 בעקבות מגיפת הקורונה.
בשבוע שעבר הוא שוב נפתח מחדש לתנועת אנשים וסחורות.
הסורים מעודדים מההתקרבות הירדנית ורואים בה צעד לחזרת סוריה לחיק האומה הערבית והליגה הערבית, בנובמבר 2011 החליטה הליגה הערבית להשעות את סוריה מהארגון בעקבות האלימות במדינה והיא קראה למשטר הסורי של בשאר אסד לחדול מהרג אזרחים.
היא גם החליטה להטיל סנקציות פוליטיות וכלכליות על ממשל אסד.
דאגה ירדנית מהמצב הביטחוני באזור דרעא
עבדאללה מלך ירדן פעל בחודשים האחרונים להסדרת היחסים עם סוריה ודן בנושא במהלך ביקוריו בוושינגטון ובמוסקבה בעיקר בגלל דאגתו מהמצב הביטחוני בדרום סוריה סמוך לגבול עם ירדן.
הנוכחות הצבאית האיראנית בדרום סוריה היא שמדאיגה את מלך ירדן, מדובר באזור דרעא שגובל עם צפון ירדן, יש בו כוחות של המשטר הסורי של בשאר אסד, מליציות מקומיות ומליציות איראניות.
המאבקים האלימים באזור הזה לא נפסקים,זו הייתה הסיבה העיקרית לביקורו של הרמטכ"ל הסורי עלי איוב בירדן ופגישתו עם הרמטכ"ל הירדני יוסף אלחנטי.
הם דנו בצורך לתאם את השמירה על הגובלות בין 2 המדינות ולהילחם בטרור.
נראה כי ירדן הגיעה למסקנה כי היא חייבת לשתף פעולה עם המשטר הסורי בנושא מצב הביטחון במיוחד בדרום סוריה על גבולה הצפוני מחשש להימצאות מליציות איראניות על הגבול עמה.
כאמור, המלך עבדאלה ביקר ברוסיה בחודש אוגוסט האחרון ונועד עם הנשיא פוטין, הא הביע באזניו את חששו מהימצאות המליציות האיראניות סמוך לגבול ירדן-סוריה, פוטין גילה הבנה ויעץ לו לדון בנושא עם הנשיא בשאר אסד שכן סוריה היא היחידה שיכולה לטפל בנושא.
בחודש יולי האחרון התחדשה ההסלמה הצבאית באזור דרעא, בין כוחות הצבא הסורי לביו קבוצות חמושות מקומיות, גורמים באופוזיציה הסורית טוענים כי מליציות איראניות מתכננות להגיע לגבול עם ירדן בסגנון מליציות "אלחשד א-שעבי" בעיראק.
בשלוש השנים האחרונות שרר שקט יחסי באזור דרעא בעקבות השגת הסכם ביטחוני בין האופוזיציה הסורית לבין המשטר הסורי בתיווכה של רוסיה, אולם כוחות של חזבאללה ומליציות איראניות החלו לחדור לאזור דרעא.
הגעת הכוחות האיראנים לאזור הזה מאיימת גם על ישראל, יש חשש שהכוחות האלה ישגרו מהאזור הזה מל"טים לתקוף מטרות בישראל.
עבדאללה מלך ירדן גילה בחודש יולי האחרון בראיון לרשת CNN כי ירדן הותקפה בשנה החולפת כמה פעמים על ידי מל"טים מתוצרת איראן שהופעלו על ידי המליציות השיעיות בדרום סוריה.
ירדן הביעה את חששה מהמל"טים האיראניים בשיחות שקיים המלך עבדאללה בביקורו האחרון בוושינגטון וארה"ב הבטיחה לספק לירדן אמצעי התראה מתקדמים מפני מל"טים.
ישראל יירטה בשנים האחרונות כמה פעמים מל"טים איראניים שהמריאו מסוריה והגיעו דרך ירדן, כולל מל"ט אחד שיורט במהלך מבצע "שומר החומות".
כך או כך, המלך עבדאללה משליך כעת את יהבו על שיפור יחסיה של הממלכה ההאשמית עם סוריה בתקווה שהדבר יסייע לצמצם את הסכנה לירדן הנשקפת מהימצאות המליציות האיראניות בדרום סוריה סמול לגבול עם ירדן.
ירדן חוששת גם מהברחות נשק ומחבלים לתוך שטחה מדרום סוריה על ידי המליציות האיראניות לביצוע פיגועים במטרות ירדניות, ישראליות ואמריקניות.
ירדן מפגינה הזדהות עם סוריה ומבקשת להקל את הסנקציות שהוטלו עליה במסגרת "חוק קיסר" שחוקק ממשל טראמפ, זאת בתיאום עם ממשל ביידן כדי לצמצם את ההפסדים לכלכלת ירדן.
המלך עבדאללה נותן שוב לגיטימציה להמשך שלטונו של הנשיא בשאר אסד בתקווה שהדבר יסייע לו בשיפור מצב הביטחון בגבול ירדן סוריה.