היחסים הצפויים בין נתניהו לביידן

הממשל האמריקני מאוכזב מאוד מתוצאות הבחירות בישראל אך יעניק לממשלת נתניהו לפחות מאה ימים של חסד. המחלוקות העיקריות הצפויות בין ראש הממשלה נתניהו הנבחר נתניהו לנשיא ביידן הן ביחס לאיראן ולרוסיה בעקבות פלישתה לאוקראינה. הממשל מבין כי הסדר מדיני בין ישראל לפלסטינים כעת הוא בלתי אפשרי.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן צפוי להתקשר בימים הקרובים לראש הממשלה הנבחר בנימין נתניהו, לברך אותו על ניצחונו בבחירות וכנראה גם להזמינו לביקור בבית הלבן.


גורמים מדיניים בירושלים מעריכים כי כבר בשיחת הטלפון הזו יבקש הנשיא ביידן מנתניהו לפעול להפחת ההסלמה הביטחונית בשטחי הגדה, הממשל מודאג מחוסר יציבותה של הרש"פ והאפשרות של אינתיפאדה חדשה.


הנשיא ביידן הפסיד את ידידו יאיר לפיד בתפקיד ראש הממשלה בישראל כתוצאה מהבחירות לכנסת והוא מקבל, למורת רוחו, את מכרו הוותיק בנימין נתניהו כראש הממשלה החדש לארבע שנים.


למרות המחלוקות בין הנשיא ביידן לנתניהו הוא נפגש עמו בעת שביקר בישראל בחודש יולי האחרון והעניק לו יחס חם, ביידן הוא פוליטיקאי מנוסה והעריך כבר אז שהאפשרות שנתניהו יחזור לכסא ראש המממשלה היא בהחלט אפשרית.


היחסים בין השניים הם מורכבים ולהערכת גורמים אמריקנים שתי מחלוקות יעמדו במרכז היחסים בין שני המנהיגים מייד עם כניסת נתניהו לתפקיד ראש הממשלה.


הנושא הראשון יהיה הסכם הגרעין עם איראן שנקלע למבוי סתום והנושא השני הוא מדיניות ישראל כלפי רוסיה בעקבות פלישת צבא רוסיה לאוקראינה.


הציפיות של הנשיא ביידן לחתום על הסכם גרעין עם איראן התבדו, איראן גם מספקת טילים וכטב"מים לרוסיה לצורך המלחמה באוקראינה, המהלך המוטעה של הנשיא ביידן בקשר לאיראן עלול לפגוע במפלגה הדמוקרטית בבחירות האמצע לקונגרס ולהחליש את כוחו של הנשיא.


עם זאת, אם המפלגה הדמוקרטית לא תפסיד בבחירות לקונגרס,מה שלא נראה סביר כעת, עלול הדבר לעודד את הנשיא ביידן לנסות שוב פעם להגיע להסכם גרעין עם איראן למרות הקריסה של המדיניות האמריקנית בנושא.


הנשיא ביידן צפוי לבקש מראש הממשלה הנבחר בנימין נתניהו לעמוד באופן ברור לצד ארה"ב ומדינות המערב נגד הפלישה הצבאית הרוסית לאוקראינה.


נתניהו יצטרך לגבש מחדש את עמדת ישראל נוכח המתיחות ביחסי רוסיה עם ממשלת לפיד בנושא המלחמה באוקראינה והעובדה שישראל איננה יכולה להרשות לעצמה לאבד את התיאום עם רוסיה בכל הקשור לתקיפות האוויריות הישראליות בשטח סוריה.


למרות המורכבות ביחסים בין נתניהו לנשיא ביידן הרי שיחסיו של נתניהו הרבה יותר טובים עמו מהיחסים שהיו לו עם נשיא ארה"ב לשעבר ברק אובאמה.


נושאים נוספים שהם במחלוקת בין שני האישים הם התנגדותו של נתניהו לדרישה האמריקנית להקמת מדינה פלסטינית עצמאית ולהעברת הקונסוליה האמריקנית למזרח ירושלים, מהלך שפוגע בהכרת הנשיא טראמפ בירושלים כבירת מדינת ישראל, והמשך הבניה בהתנחלויות ובמזרח ירושלים.


ממשל ביידן מודאג מאוד מהקוליציה החדשה בישראל ומכך שראשי הציונות הדתית איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' צפויים לקבל תפקידים בכירים בממשלה ולהיות חברים בקבינט הביטחוני, הוא מצפה מראש הממשלה נתניהו לרסן אותם בכל הקשור לשמירה על הסטטוס קוו בהר הבית והיחס לפלסטינים ולערביי ישראל.


למרות זאת, ההערכה בירושלים היא כי הממשל ינהג בזהירות רבה בממשלת נתניהו החדשה ויתן לה כמה שבועות של חסד למרות חילוקי הדעות הצפויים, הוא גם לא ימהר להחרים מראש את איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ' מבלי שעשו "צעדים קיצוניים" בשטח.


ממשל ביידן לא כפה שום תוכנית מדינית בנושא הפלסטיני על ממשלות בנט ולפיד,הוא אפילו לא העביר את הקונסוליה האמריקנית למזרח ירושלים למרות ההבטחה של הנשיא ביידן ליו"ר הרש"פ אבו מאזן, תוכנית שלום חדשה איננה באופק של הממשל, הנשיא ביידן מבין שאבו מאזן איננו פרטנר והוא ממתין לחילופי השלטון ברש"פ, בינתיים הוא נתן אור ירוק לקידומו של חוסיין א-שיח' לתפקיד היורש.


הממשל צפוי להמשיך, גם בתקופת ממשלת נתניהו במדיניות ניהול הסכסוך הישראלי פלסטיני ולא בניסיון לפתור אותו.

.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי