התדרוך של גורמי הביטחון לתקשורת הישראלית על תנועת חמאס ומחמד דף מעורר שאלות מדאיגות על תפקוד אמ"ן והשב"כ.
יש לקיים בדיקה רצינית לגבי תמונת המצב המודיעינית שהייתה בידי ישראל לפני מבצע "צוק איתן".
לא ברור מדוע יזמו גורמי הביטחון תדרוך מרוכז לאמצעי התקשורת על כוחה הצבאי המתחדש של תנועת חמאס ברצועת עזה ואישור לכך, בחלוף תשעה חודשים ממבצע "צוק איתן", שישראל כשלה בחיסולו מחמד דף רמטכ"ל חמאס אשר נותר בחיים ומוביל כעת את חידוש בניית המנהרות והרקטות.
האם מדובר בניסיון כסת"ח נוסף של מערכת הביטחון לקראת המלחמה הבאה ברצועת עזה בבחינת "אנחנו התרענו"?
או שמדובר בניסיון של שימוש בעיתונות הישראלית לצורכי מלחמה פסיכולוגית והפצת הספין על "מתח רב השורר בין הנהגת הזרוע הצבאית של חמאס לבין הזרוע המדינית שמקורו ב"צוק איתן", כדי להראות שלישראל היה הישג נוסף במחמה האחרונה בעזה והיא הצליחה ליצור מחלוקות בצמרת תנועת חמאס.
האם מישהו בכיר ומוסמך בכלל מאשר את התדרוכים האלה?
מה שמדאיג יותר הינו המידע הבא שנמסר בתדרוך ושפורסם ושודר בכמה אמצעי תקשורת:
" הזרוע הצבאית של חמאס עמלה במשך שנים על מכת פתיחה שאחריה ייפתח המבצע הגדול ברצועת עזה, מהלך הפתיחה המתוכנן היה להזרים עשרות לוחמים לתוך שטח ישראל באמצעות המנהרות באזור כרם שלום, לפשוט על כמה ישובים, לבצע הרג המוני וחטיפה ולשוב עם בני הערובה לרצועת עזה. המהלך הזה שאותו תכנן מחמד דף בעצמו, אמור היה לשנות את כללי המשחק בגזרה, אלא שההנהגה המדינית לא נתנה לזרוע הצבאית אור ירוק לביצועו".
כולנו זוכרים את העימות המתוקשר בין ראש השב"כ יורם כהן לרמטכ"ל הקודם בני גנץ לאחר שהשב"כ הודיע לעם ישראל באמצעות התוכנית "עובדה" בערוץ 2 כי העביר התרעה על כוונת תנועת החמאס לפתוח בעימות צבאי עם ישראל בקיץ שעבר, דבר שצה"ל הכחיש נמרצות.
על דבר אחד אין ויכוח, הדרג הביטחוני והמדיני הבכיר ידע בפרוטרוט את מיקום מערכת המנהרות המסועפת ולא היה זה נפתלי בנט שגילה אותה.
לאור התדרוך הזה עולה שורה של שאלות,
האם השב"כ ואמ"ן ידעו לפני "צוק איתן" על תכנית מתקפת הפתע של מחמד דף?
האם המידע ,אם היה ברשותם, הועבר לדרג המדיני?
האם צה"ל נערך בהתאם כדי לסכל את תכניתו של מחמד דף?
מדוע הדרג המדיני לא הורה על מכה מקדימה של ישראל וחיסל כבר בימים הראשונים של "צוק איתן" את מערכת המנהרות שכללה 32 מנהרות התקפיות שמיקומן המדויק היה ידוע לצה"ל?
מדוע חיסול המנהרות נעשה בדיעבד רק לאחר שמחבלי החמאס ניסו לחדור באמצעותן לשטח ישראל?
צה"ל כשל בחיסולו של רמטכ"ל החמאס מחמד דף, המידע המודיעיני על מקום הימצאו היה מדויק, אבל תקלה בשתי פצצות שהטילו מטוסי חיל האוויר הישראלי על הבית שבו שהה מחמד דף גרמה לכך שהן לא התפוצצו והוא הצליח להימלט לפני שמישהו התעשת והורה לשגר פצצות נוספות לעבר הבית.
יש לקוות שחיל האוויר הפיק את הלקחים כשהוא נשלח למשימה חשובה כזו וכי התקלה לא תשנה בעתיד.
עד לפרסום התדרוך הזה לא נטען בשום מקום כי ישראל ידעה על תכנית מתקפת הפתע של מחמד דף ולא עשתה דבר, מכאן ניתן להסיק כי התוכנית נחשפה בפני המודיעין הישראלי רק אחרי מבצע "צוק איתן".
אם כך הם פני הדברים מדובר במחדל מודיעיני חמור של אמ"ן ושל השב"כ.
המשימה העיקרית של גופי המודיעין היא לגלות מראש את כוונות ותוכניות המלחמה של האויב ולא בדיעבד.
המידע החשוב הזה צריך להיות מועבר לידיעת הדרג המדיני והוא זה שצריך לקבל את ההחלטות בהתאם.
זהו נוהל קבלת ההחלטות התקין, אם מערכת המודיעין לא מעבירה את המידע החשוב הזה כיצד אמור הדרג המדיני לקבל את ההחלטה הנכונה?
הגיע הזמן שמישהו בכיר יקבל את ההחלטה לבדוק בצורה רצינית את מה קרה במערכות המודיעין של ישראל לפני מבצע "צוק איתן" ואת הכשלים המודיעיניים שלהן.
זה יכול להיות שר הביטחון או שר המודיעין או אפילו יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת.
התחקירים הפנימים בתוך אמ"ן והשב"כ אינם מספיקים, לכל מערכת יש נטייה לחפות על כשליה, הבדיקה צריכה להיות חיצונית ומעמיקה.
אין הכוונה שהחקירה הזו תביא לעריפת ראשים אלא לרדת לעומקם של דברים, לאתר את התקלות ולהפיק את הלקחים הנדרשים כדי למנוע תקלות בעתיד.
העיקר שמי שצריך להחליט על הבדיקה יזוז כבר ויקבל את ההחלטה הנדרשת.