מנהיג הג'יהאד האסלאמי מתווך בין מצרים לתנועת חמאס כדי למנוע מעשי אלימות בסיני, סגירת מעבר רפיח וירי רקטות לעבר ישראל.
מצרים וחמאס אינן מעוניינות בהסלמת היחסים ביניהן.
העיתון "אלאהראם", שופרו של השלטון במצרים, מסר ב-2 בספטמבר כי משלחת של ארגון הג'יהאד האסלאמי בראשות מזכ"ל הארגון עבדאללה רמדאן שלח וסגנו זיאד נח'אלה הגיעה לקהיר כדי לדון בכמה התפתחויות בזירה הפלסטינית.
מקורות בתנועת חמאס מסרו כי מטרת הביקור היא ניסיון לתווך בין מצרים לתנועת חמאס בשורה של נושאים ובראשם פרשת חטיפתם בסיני של ארבעה פעילי של "הקומנדו הימי" של חמאס, לפני כשלושה שבועות, שהפכה למוקד מתיחות חדש בין מצרים לתנועת חמאס.
ארגון הג'יהאד האסלאמי זוכה להערכה רבה יותר אצל שלטונות מצרים מאשר תנועת חמאס, מכיוון שאין לו קשר לתנועת "האחים המוסלמים" המתנגדת לשלטונו של הנשיא א-סיסי ושהינה תנועת האם של חמאס.
אין זו הפעם הראשונה שארגון הג'יהאד האסלאמי מתווך בין מצרים לתנועת חמאס, משלחת של הארגון הגיעה לקהיר בחודש מאי שעבר כדי להפחית את המתיחות בין מצרים לחמאס לאחר שבית משפט בקהיר הכריז על תנועת חמאס כארגון טרור.
פרשת חטיפתם של ארבעת פעילי חמאס על ידי המודיעין המצרי מאיימת על היציבות היחסית לאורך גבולה של מצרים עם רצועת עזה, על פתיחת מעבר רפיח ועל הפסקת האש של תנועת חמאס עם ישראל ברצועת עזה.
לכך יש להוסיף את כישלון יוזמתו של טוני בלייר, שליח הרביעייה הבינלאומית לשעבר, להשיג הסכם רגיעה ארוך טווח בין ישראל לתנועת חמאס ברצועה.
הזרוע הצבאית של חמאס רואה בשחרור ארבעת פעיליה מבחן לכוחה ומנהיגותה, היא מאשימה גם את ישראל במעורבות בחטיפתם והיא מאיימת לערער את השקט היחסי מול ישראל ולהפר את הפסקת האש שהושגה בתיווך מצרי בתום מבצע "צוק איתן".
על פי מקורות בחמאס התנועה העבירה מסרים למצרים בצינורות שונים כי אם לא ישוחררו ארבעת החטופים היא תסייע לארגון "מחוז סיני", השלוחה של דאע"ש בחצי האי סיני, בפעילותו נגד הצבא המצרי.
משלחת הג'יהאד האסלאמי תנסה למצוא פיתרון שיפחית את המתיחות בין מצרים לתנועת חמאס, מצרים האשימה כבר בעבר את תנועת חמאס בסיוע לשלוחה של דאע"ש בסיני נגד הצבא המצרי, מצרים מחזיקה במנוף לחץ רציני על חמאס שהינו השליטה במסוף הגבול ברפיח, מצרים פותחת את המעבר בעיקר למקרים הומניטריים ורוב הזמן הוא סגור, דבר שיוצר לחץ כבד של תושבי הרצועה על ממשל חמאס.
מאידך גיסא אין למצרים אינטרס להחריף כעת את המתיחות עם תנועת חמאס משתי סיבות, האחת הלחץ של מלך סעודיה סלמאן בן עבד אלעזיז על הנשיא המצרי א-סיסי להתפייס עם חמאס, שהפכה לגורם אזורי שאין לזלזל בו, כדי לצרפה לציר הסוני נגד התפשטותה של איראן, והסיבה השנייה היא שכישלון יוזמתו של טוני בלייר מחזיר שוב לתמונה את מצרים בתפקיד המתווך העיקרי בין תנועת חמאס לישראל, תפקיד שאותו היא מילאה תקופה ארוכה.
יצויין כי למרות המתיחות בין תנועת חמאס למצרים יש לתנועה קשר קבוע עם המודיעין המצרי.
הנהגת חמאס איננה מעוניינת כעת בעימות עם מצרים או ישראל, היא עדיין לא סיימה את תהליך שיקום יכולותיה הצבאיות בעקבות מבצע "צוק איתן" ואיננה רוצה לעודד את מצרים לצעדים נוספים שיהדקו את המצור על הרצועה.
באחרונה החלה מצרים בהקמת 18 בריכות מים לגידול דגים לאורך הגבול עם הרצועה כדי לסכל את תופעת ההברחות במנהרות זאת בנוסף לאזור החיץ שהקימה ברוחב של קילומטר לאורך הגבול עם עזה, האזור עצמו אמור להתרחב בהמשך הזמן לחמישה קילומטרים.
ההערכה היא כי ניסיון התיווך יצליח בהפחתת המתיחות וכי יימצא פיתרון יצירתי לשחרורם של ארבעת פעילי חמאס.
ארבעת החטופים היו בדרכם לטורקיה ומשם לאיראן לצורך אימונים צבאיים.
גם אם ישוחררו הארבעה קשה לראות את יחסי מצרים עם חמאס חוזרים לרמה סבירה של שיתוף פעולה ואמון הדדי.
מצרים טוענת כי בידיה יש הוכחות כי תנועת חמאס מקיימת קשר קבוע עם שלוחת דאע"ש בסיני ועם תנועת "האחים המוסלמים" במצרים הפועלות להפיל את שלטונו של הנשיא א-סיסי.
עם זאת מצרים איננה מוכנה לוותר על מעמדה בעולם הערבי כמובילת העזרה והסיוע למאבקו של העם הפלסטיני, סביר להניח שהמדיניות המצרית תשאף להחזיק קצר כל הזמן את תנועת חמאס ולכן היחסים של מצרים עמה יתאפיינו בעליות ובמורדות.