הפלגים הפלסטינים ברצועת עזה מגבשים יוזמה משותפת להפעלת מעבר רפיח באופן קבוע.
מצרים חוששת מתנועת חמאס בגלל הקשר שלה לדאע"ש וה"אחים המוסלמים" וספק אם תקבל את היוזמה.
מצוקתם ההומניטארית של תושבי רצועת עזה כתוצאה מסגירתו של מעבר הגבול ברפיח, ברוב ימות השנה, הביאה כמה פלגים פלסטינים ברצועה, ובראשם ארגון החזית העממית(חז"ע), לצעד נדיר וניסיון לגבש יוזמה חדשה להפעלת המעבר שתפתור את המחלוקות הפנים פלסטיניות על אופן הפעלתו ותשכנע את מצרים להסכים לה.
מעבר רפיח מהווה את אחת הבעיות הקשות והמורכבות של רצועת עזה, מדובר במעבר היחידי של הרצועה, הנתונה במצור, לעולם החיצון והוא משמש צינור חמצן לבעיות שבחלקן הומניטריות כמו נסיעות לטיפול רפואי, ללימודים בחו"ל, לעליה לרגל למכה ועוד.
הנשיא המצרי עבד אלפתאח א-סיסי משתמש במעבר הזה, מאז עלייתו לשלטון, כמנוף להפעלת לחץ על תנועת חמאס השולטת ברצועה בגלל הקשר שלה לתנועת "האחים המוסלמים" במצרים ולשלוחה של ארגון דאע"ש בחצי האי סיני והסיוע שהיא מעניקה להן בביצוע פעולות טרור בתוך מצרים.
מי שמשלם את המחיר יותר מכל הינם תושבי רצועת עזה עצמם.
רשמית, מצרים תומכת בהעברת המעבר לשליטה מלאה של הרש"פ כפי שקובע הסכם המעברים שהושג בתיווך בינלאומי לאחר שתנועת חמאס השתלטותה על הרצועה ביוני 2007.
תנועת חמאס מתנגדת לכך שהרש"פ תשלוט בלעדית על המעבר היחיד ממצרים לרצועה, שבה היא למעשה הריבון, ומתחמקת בתירוצים שונים מיישום העברת השליטה במעבר רפיח שהינו גם אחד הסעיפים בהסכם הפיוס בין פת"ח לחמאס.
תנועת חמאס מציבה כתנאי את פיתרון שאלת העסקתם של פקידי חמאס העובדים כיום במעבר, לכשיועבר המעבר לשליטתה של הרש"פ.
הרש"פ מצדה איננה מוכנה שפקידים אלה ימשיכו לעבוד במעבר רפיח מכיוון שנאמנותם נתונה לתנועת חמאס.
ג'מיל מזהר, חבר הלשכה המדינית של ארגון החזית העממית ברצועה הודיע ב-15 בדצמבר כי לארגונו יש יוזמה מפורטת כיצד לפתור את סוגיית הפעלת מעבר רפיח ואת משבר החשמל ברצועת עזה.
ארגון החזית העממית ביחד עם פלגים נוספים ברצועה מגבשים בימים אלה את יוזמתם להפעלת מעבר רפיח אשר תוגש, תחת השם "הכוחות הלאומיים והאסלאמיים ברצועת עזה", לרש"פ ולתנועת חמאס כדי לזכות בהסכמתן.
אם תושג הסכמה פלסטינית כוללת ליוזמה החדשה היא תועבר למצרים בתקווה לקבל את הסכמתה.
עיקרי היוזמה כבר הוצגו לכמה שרים בממשלת ההסכמה הלאומית בראשותו של ד"ר ראמי חמדאללה אשר הביעו תמיכה בה.
אחת ההצעות הנדונה בימים אלה היא כי פקידים של תנועת חמאס ושל הרש"פ יפעילו במשותף את מעבר רפיח בפיקוח של הרש"פ וממשלת ההסכמה הלאומית וכי יהיו להם זכויות שוות.
על המעבר יהיה אחראי פקיד בכיר שהינו עצמאי ואיננו משתייך לשום פלג פלסטיני וההכנסות הכספיות מהמעבר יופקדו בקרן מיוחדת שתטפל בהוצאות התפעול של המעבר ובבעיות דחופות של הרצועה כמו קניית תרופות, רכישת דלק לבתי חולים ועוד.
השאלה הגדולה היא מה תהייה עמדתה של מצרים בנושא גם אם תושג הסכמה פנים פלסטינית מלאה ליוזמה החדשה.
המחלוקות בין מצרים לתנועת חמאס הן עמוקות, מדובר במשבר אמון קשה והשלטון המצרי רואה בתנועת חמאס איום על הביטחון הלאומי המצרי בדיוק כמו תנועת האם שלה במצרים, תנועת "האחים המוסלמים", שהוצאה מחוץ לחוק.
השלטון המצרי בראשותו של הנשיא א-סיסי נקט בשורה של צעדים חסרי תקדים לאורך גבולה של מצרים עם רצועת עזה, הוא הקים אזור חיץ גדול לאורך הגבול והציף את השטח במי ים כדי לחסל את תופעת מנהרות ההברחה ממצרים לרצועה המשמשות לתמיכה בטרור גם במצרים עצמה.
נראה, בסבירות גבוהה, שהמשטר המצרי יעדיף להמשיך ולהחזיק במנוף הלחץ הזה על הנהגת חמאס ברצועה גם בעתיד בגלל חששו מהאסלאם הקיצוני שתנועת חמאס הינה חלק ממנו.
לכן, גם אם תושג הסכמה בין הפלגים הפלסטינים השונים בעניין הפעלת מעבר רפיח ספק אם מצרים תקבל אותה.
במקרה הטוב, יתכן שמצרים תגלה רצון טוב ותפתח את המעבר בתדירות גבוהה יותר אולם המצב עשוי להשתנות באופן דרסטי רק אם תנועת חמאס תאבד את השלטון ברצועה לטובתה של הרש"פ.