תנועת חמאס חוששת שטורקיה תיסוג מהבטחתה לדרוש את הסרת המצור מעל רצועת עזה כתנאי לנרמול היחסים עם ישראל.
חמאס מנסה לטשטש את העובדה שטורקיה קיבלה את דרישת ישראל וגירשה את פעיל החמאס צאלח אלעארורי משטחה.
ביקורו של ח'אלד משעל, יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, בטורקיה ב-19 בדצמבר משקף את חששותיה של תנועת חמאס מחידוש המגעים בין טורקיה לישראל על נרמול היחסים בין שתי המדינות.
חששותיה של תנועת חמאס נוגעים בעיקר לכך שטורקיה לא תעמוד באחד התנאים שקבעה לנרמול היחסים עם ישראל והוא הסרת המצור מרצועת עזה וגם מדרישתה של ישראל שטורקיה לא תאפשר פעילות של הזרוע הצבאית של חמאס על אדמתה.
תנועת חמאס נאלצה להשלים, בחוסר ברירה, עם החלטת טורקיה לגרש את צאלח אלערורי,חבר הלשכה המדינית של חמאס, מטורקיה בגלל עיסוקו בתכנון פעולות טרור בגדה אולם היא חוששת שהנשיא ארדואן ייכנע לדרישות ישראל לאסור כל פעילות של המפקדה של חמאס בטורקיה.
בכירים של תנועת חמאס קיימו מפגשים רבים עם נציגים אירופאיים על אדמת טורקיה וטורקיה מהווה גל פעילות נוח לתכנון פעילות נגד ישראל, היא קרובה גיאוגרפית לישראל ומצרים והיא מעניקה גם מקלט מדיני לראשי תנועת"האחים המוסלמים", שנמלטו ממצרים לאחר עלייתו של הנשיא עבד אלפתח א-סיסי לשלטון, ומשם גם הם מנהלים פעילות תעמולתית וחתרנית נגד המשטר המצרי.
גירוש צלאח אלערורי מטורקיה
צאלח אלעארורי שיש לו רקע עשיר בפעילות הצבאית של חמאס הגיע לטורקיה ב2012 לאחר שמפקדת חמאס גורשה מדמשק בשל חילוקי דעות עם הנשיא בשאר אסד על מלחמת האזרחים בסוריה.
אלעארורי הקים בטורקיה מפקדה שתפקידה לארגן ולהפעיל את תשתיות הטרור של חמאס בגדה.
הוא היה מעורב בשורה של פעילויות טרור נגד ישראל והרש"פ, בין היתר הוא הפעיל את חוליית חמאס משכם שרצחה את בני הזוג הנקין ז"ל, את החולייה שחטפה ורצחה את שלושת הנערים הישראלים גלעד שאער, נפתלי פרנקל ואיל יפרח בצומת גוש עציון ביוני 2014.
הוא גם הקים לפני כשנתיים תשתית חבלנית גדולה בגדה שנועדה לזעזע את יציבות הרש"פ ולהפיל את מחמוד עבאס.
התשתית נחשפה על ידי השב"כ הישראלי שעדכן גם את יו"ר הרש"פ על מעצרם של עשרות פעילי חמאס שהיו חברים בהתארגנות.
תנועת חמאס מנסה לטשטש את העובדה שנשיא טורקיה נענה לדרישתה של ישראל לסלק את צאלח אלעארורי מטורקיה.
מקורות בחמאס מסרו לעיתון "אלקודס אלערבי" ב 20 בדצמבר כי צאלח אלעארורי איננו מתגורר באופן קבוע בטורקיה אלא נע בין כמה מדינות בעקבות הלחצים שהפעילו ארצות הברית וישראל על ממשלת טורקיה.
לטענת המקורות האלה, צאלח אלעארורי החליט ביוזמתו להקל את הלחץ על טורקיה והוא נע לסירוגין בין קטאר ללבנון.
הסרת המצור מעל רצועת עזה
נשיא טורקיה רג'ב טייפ ארדואן הינו תומך נלהב של תנועת חמאס, מפלגת "הצדק והפיתוח" שבראשה הוא עומד הינה חלק מתנועת "האחים המוסלמים" העולמית שהיא גם תנועת האם של חמאס ואחד התנאים שהוא הציב לישראל לנרמול היחסים עם טורקיה הינו הסרת המצור מעל רצועת עזה.
ח'אלד משעל שנועד עם הנשיא ארדואן באיסטנבול הביע חשש מהדיווחים בתקשורת על כך שטורקיה וויתרה על התנאי הזה.
בתנועת חמאס חוששים שארדואן נתון בלחץ בגלל המשבר שלו עם רוסיה בעקבות הפלת המטוס הרוסי והוא עלול לשנות את עמדתו בנושא התנאי שהציב או להגמישה, האינטרס שלו כרגע הוא לשפר את היחסים עם ישראל ולהדק את הקשר עם ארצות הברית.
העיתון "ראי אליום" דיווח ב-22 בדצמבר כי על הפרק מונחת הצעה של ישראל לטורקיה כי היא תתחייב לסייע לפעילות שיקום הרצועה, להקל את המצור ולשפר את המצב הכלכלי ברצועת עזה.
סגן ראש ממשלת טורקיה, נעמאן קורטולמוש הבהיר בהצהרה לתקשורת ב-21 בדצמבר כי "הדיונים המדיניים בין ישראל לטורקיה נמשכים בכיוון החיובי וכי טורקיה עומדת על תנאיה בכל הקשור לנרמול היחסים".
הוא הבטיח כי "כשהמשא ומתן עם ישראל יגיע לנקודת ההכרעה תימסר הודעה באופן שקוף לדעת הקהל".
למעשה הוא הודה כי המשא ומתן תקוע בשלב הזה.
המשא ומתן בין ישראל לטורקיה עוד רחוק מסיום, ישראל מוכנה לעשות הקלות נוספות במצור על רצועת עזה אך לא להסירו לחלוטין, במיוחד לא את הסגר הימי המונע הברחת אמצעי לחימה ובהם רקטות שיופנו נגד ישראל.
נראה כי נשיא טורקיה ארדואן לא הצליח להפיג את כל חששותיו של ח'אלד משעל בפגישה עמו, מקורות בחמאס טוענים כי לא התקבלו שום "סימנים חיוביים" מהנשיא ארדואן בנושא הסרת המצור מעל הרצועה.
גם ח'אלד משעל יודע היטב כי בסופו של דבר מול ארדואן עומדים בראש ובראשונה האינטרסים האישיים שלו והאינטרסים של טורקיה ורק אח"כ האינטרסים של הפלסטינים ברצועת עזה.
בגלל הלחץ המדיני שבו נתון ארדואן הוא עלול לוותר לישראל ולהגמיש את תנאיו כדי לשפר את מצבה המדיני של טורקיה ואת מעמדו האישי.
תנועת חמאס מודאגת, רצועת עזה נמצאת בין הפטיש הישראלי לסדן המצרי, איראן הפסיקה את התמיכה הכספית לחמאס שמתקשה לשלם את המשכורות לפקידיה ברצועה, מצרים מהדקת את הלחץ על הרצועה לאורך הגבול ובאמצעות סגירת מעבר רפיח ועכשיו גם הנשיא הטורקי עלול, מבחינתה, "ליישר קו" עם ישראל בנושא רצועת עזה שיבוא על חשבון דרישותיה וציפיותיה של חמאס.
נצטרך להמתין ולראות אם אכן הנשיא ארדואן יתגמש בסופו של דבר בדבר התנאי שהציב לישראל בדבר הסרת המצור מעל רצועת עזה ויקבל את הצעת הפשרה הישראלית.