הרש"פ נגד הקמת נמל בעזה

הרש"פ מתנגדת להקמת נמל ימי בעזה בטענה כי הקמתו פוגעת באחדותה של קפריסין.
הרש"פ חוששת מפגיעה קשה במעמדה אך איננה מוכנה להתעמת עם טורקיה התומכת בחמאס.

עזאם אלאחמד, מבכירי תנועת פת"ח והאחראי על מגעי הפיוס עם חמאס, הודיע כי הרש"פ תסכל כל ניסיון להקים נמל ימי בעזה, שיחבר את עזה עם קפריסין הטורקית, או הקמת (תחנת ) חשמל בעזה.

בראיון לערוץ הטלוויזיה הרשמי של הרש"פ ב-26 בפברואר, התייחס אלאחמד למגעי הפיוס בין ישראל לטורקיה ואמר כי "מה שמדובר בו כעת הוא איננו נמל אלא מעגן צף עם קפריסין הטורקית  שאף אחד לא מכיר בה וגם אנחנו(הרש"פ) לא מכירים בה".

אלאחמד הוסיף כי הפלסטינים מכירים בקפריסין המאוחדת שעמדה לצדה של המהפכה הפלסטינית בתנאים קשים, "לא נוותר על אחדות קפריסין בדיוק כפי שלא יעשו הקפריסיאים" הוא הדגיש, "המטרה בהקמת הנמל היא לפגוע ביחסים של הפלסטינים עם קפריסין באופן בסיסי".

למרות המגעים המתקדמים בין ישראל לטורקיה, עפ"י הודעת הטורקים, אמר אלאחמד כי "הפלסטינים יכולים לסכל כל משא ומתן שסותר את האינטרסים הלאומיים הפלסטינים".

ההצהרות של עזאם אלאחמד הגבירו עוד יותר את המתיחות בין תנועת חמאס לתנועת פת"ח לאחר שבשבוע שעבר איים ג'בריל רג'וב, חבר הועדה המרכזית של פת"ח, כי הרש"פ תנקוט נגדה צעדים תקיפים מכיוון שהיא מכשילה את מאמצי הפיוס.

מחמוד א-זהאר, חבר הלשכה המדינית של חמאס, הגיב על דבריו של עזאם אלאחמד ואמר לאתר "אל-ריסאלה" ב-29 בפברואר  כי "הקמת הנמל היא זכותו של העם הפלסטיני והקמתו תאחד את קפריסין שמחולקת מזה זמן רב לשני חלקים, יווני וטורקי, ותגרום לה לפרוח", הוא האשים את תנועת פת"ח כי איננה מעוניינת בהסרת המצור.

גם נציגים של פלגים אחרים ברצועת עזה כמו החזית העממית לשחרור פלסטין ותנועת "ההתנגדות העממית" דחו את דבריו של עזאם אלאחמד והאשימו את הרש"פ בהשמעת תירוצים בלתי מספקים הנובעים משיקולים מפלגתיים.

חסן אלזעלאן, בכיר בתנועת "ההתנגדות העממית" אמר כי "הרש"פ רוצה להשאיר את רצועת עזה תחת רחמי הכיבוש הישראלי ואת מעבר רפיח תחת רחמי מצרים במסגרת שיתוף הפעולה הביטחוני עם הכיבוש הישראלי".

 

הרש"פ חוששת מפגיעה במעמדה 

 

 

התנגדות הרש"פ להקמת נמל בעזה בטענה כי היא פוגעת באחדות קפריסין איננה מתקבלת כנכונה ואמינה ברחוב הפלסטיני.

רבים סבורים כי היא נובעת מחששו של מחמוד עבאס שהדבר יביא להתחזקותה של תנועת חמאס וביסוס שלטונה ברצועה, שהרי הקמת נמל בעזה היא חלק מהסכם אוסלו שנחתם בין אש"ף לישראל ב1993.

יש גורמים ברש"פ החוששים גם שהקמת נמל בעזה תנציח את פיצולה של רצועת עזה מהגדה המערבית ותסכל הקמת מדינה פלסטינית אחת שתכלול את הגדה והרצועה עם חיבור גיאוגרפי ביניהן באמצעות המעבר הבטוח.

הסכם הפיוס בין פת"ח לחמאס קובע כי השליטה על כל מעברי הגבול שהרצועה תועבר לידי הרש"פ אך בפועל חמאס מסרבת ליישם את הסעיף הזה, זו היא אחת הסיבות שמצרים איננה פותחת את מעבר רפיח ברוב ימות השנה מכיוון שהיא מתנגדת לשליטת חמאס במעבר בגלל שיתוף הפעולה של חמאס עם גורמי הטרור של דאע"ש בחצי האי סיני ועם תנועת "האחים המוסלמים".

גם הנמל הימי, אם יוקם, נחשב למעבר גבול שצריך להיות עפ"י ההסכם הזה תחת שליטתה של הרש"פ.

למרות התנגדותה של הרש"פ להקמת נמל בעזה היא שומרת על שתיקה בכל הקשור לפעילות התיווך של טורקיה בין חמאס לישראל, היא איננה מעוניינת להתעמת עם טורקיה ובולעת בשקט את "הצפרדע" שמאכיל אותה הנשיא הטורקי רג'ב טייפ ארדואן.

מחמוד עבאס נמנע מעימות עם טורקיה למרות שהיא דורשת במגעיה עם ישראל "דריסת רגל" בתוך רצועת עזה ולמרות תמיכתה בשלטון חמאס ברצועת עזה.

עבאס חושש מעימות עם הציר הסוני טורקיה-סעודיה-קטאר התומך בחמאס ובהקמת הנמל והסרת המצור מעל רצועת עזה.

נוכח ההצהרות של שר הביטחון משה יעלון נגד הקמת נמל ימי בעזה ופרסומים בתקשורת הישראלית כי השב"כ מתנגד להקמת נמל בעזה, יש ספק רב בקרב הפלסטינים בשטחים כי ישראל אכן תסכים בסופו של דבר להקמת נמל בעזה וזאת למרות ההצהרות האופטימיות המתפרסמות בטורקיה.

בכל מקרה גם אם טורקיה תשיג מישראל הקלות במצור המוטל על הרצועה הדבר לא ימנע משט נוסף לעבר חופי הרצועה שמתכננים הפלסטינים, מדובר בספינה שיהיו עליה רק נשים, פעילות למען זכויות אדם מכל העולם, שתפליג לרצועה בעוד כמה שבועות.

עצאם יוסף, ממארגני המשט, מסר לסוכנות הידיעות "קודס פרס" ב 29 בפברואר כי "המשט הוא מסר של תקווה לעם הפלסטיני ומחאה נגד הגישה השלילית של הקהילה הבינלאומית".

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי