יו"ר הרש"פ הקים בית משפט חוקתי חדש שנועד להכריע בסוגיית מאבק הירושה על פי רצונו.
מחמוד עבאס הצליח להביס את כל מתנגדיו ולבסס את מעמדו כדיקטטור.
מי שחשב שיו"ר הרש"פ מחמוד עבאס הוא על סף פרישה מהחיים הפוליטיים התבדה השבוע לאחר שעבאס הודיע על הקמת בית משפט חוקתי עליון, צעד שנועד לבצר עוד יותר את מעמדו הפוליטי ולחזקו כדיקטטור.
יו"ר הרש"פ הפתיע את יריביו הפוליטיים בתוך אש"פ ובחמאס כאשר פרסם השבוע את הצו הנשיאותי על הקמת בית המשפט החדש, שלטון חמאס לא איפשר לשופטים החברים בו, תושבי הרצועה, לצאת לרמאללה להשתתף בטקס ההשבעה שנערך במוקאטעה.
גורמים בכירים בפת"ח טוענים כי המהלך נועד לטרפד את האפשרות למנות סגן למחמוד עבאס, בחודשים האחרונים גברה הדרישה הזו מצדם של כמה חברים בועדה המרכזית של פת"ח (הפוליטבירו) שרואים עצמם כיורשים פוטנציאלים של מחמוד עבאס והיא נומקה בכך שמחמוד עבאס הגיע לגיל מתקדם וצריך להיערך לאפשרות פרישתו, שלא מרצונו, מהחיים הפוליטיים.
עפ"י חוק היסוד הנהוג בתחומי הרש"פ ברגע שיו"ר הרש"פ מתפטר או פורש מהחיים הפוליטיים אמור ראש המועצה המחוקקת (הפרלמנט) למלא את מקומו במשך 60 ימים עד לעריכת בחירות כלליות לנשיאות.
קיימת מחלוקת משפטית בקשר לחוק הזה, בתנועת פת"ח טוענים כי הרש"פ הינה כלי ביצועי של אש"ף ולכן מזכ"ל הועד הפועל של אש"פ הוא שצריך להתמנות כממלא מקום יו"ר הרש"פ ולא יו"ר המועצה המחוקקת , שהוא כרגע איש חמאס.
הקמת בית המשפט החוקתי מסייעת להכריע בסוגיה הזו כפי שרוצה מחמוד עבאס.
הקמת בעית המשפט החוקתי העליון מאפשרת גם למחמוד עבאס לעקוף את המועצה המחוקקת הפלסטינית, שגם כך היא משותקת בגלל המחלוקת בין אש"פ לחמאס, ולנקוט בצעדים נגד חברי המועצה "המורדים" ברש"פ או שמתנגדים לו באופן אישי והנהנים מחסינות פרלמנטארית.
למשל, יריבו הפוליטי המושבע מחמד דחלאן או חברת המועצה המחוקקת נג'את אבו בכר שמתחה באחרונה ביקורת קשה על השחיתות ברש"פ וזומנה לחקירה אצל גורמי הביטחון של הרש"פ ברמאללה.
עפ"י הצו הנשיאותי שפורסם, בית המשפט החוקתי העליון הוא המוסד הגבוה ביותר שעומד מעל הפרלמנט הפלסטיני ומעל למערכת המשפט ולרשות המבצעת.
יש לו סמכות לבטל חוקים שחוקקה המועצה המחוקקת או לפנות למועצה ולדרוש ממנה לשנותם או לבטלם, באופן תיאורטי בית המשפט החדש יכול לבטל את החוק שבהסתמך עליו הוקמה המועצה המחוקקת או לקבל החלטה לפזרה.
העיתוי של ההודעה על הקמת בית המשפט החוקתי העליון, בשלבים המתקדמים של מגעי הפיוס המתקיימים בדוחא בין פת"ח לחמאס, עורר התנגדות רבה אצל תנועת חמאס שראתה בהודעה מחטף פוליטי חד צדדי.
בחמאס טוענים כי החלטה כזו צריכה להתקבל בקונסנזוס פוליטי רחב ולאחר הידברות עם כל פלגי האופוזיציה הפלסטינית.
יחיא מוסא, חבר המועצה המחוקקת מטעם חמאס אמר ב-7 באפריל כי מדובר במהלך פוליטי שבאמצעותו יוכל מחמוד עבאס לבצע את כל תוכניותיו.
מקורביו של מחמוד עבאס בתנועת פת"ח דוחים את טענות חמאס ואומרים כי מדובר בצעד מתבקש לקראת הקמת המדינה הפלסטינית לאחר ההכרה הבינלאומית באו"ם ב"מדינת פלסטין".
הוויכוח הפוליטי בין מחמוד עבאס למתנגדיו על הקמת בית המשפט החוקתי לא משנה את העובדה שבית המשפט החדש יוכל לתפקד באופן מעשי רק בתחומי הגדה וכי לא יוכל לאכוף את סמכויותיו ברצועת עזה הנשלטת על ידי החמאס.
המהלך החדש של מחמוד עבאס משקף את התנהלותו בשנה האחרונה, הוא לא עושה חשבון לאף אחד, ממסמס את הדרישה למנות לו סגן וממשיך להחזיק ברסן השלטון למרות הביקורת הקשה שנמתחת עליו, עבאס איננו מאמין באפשרות לפיוס לאומי עם חמאס אך מאפשר לאנשיו להמשיך במגעים עמה.
יו"ר הרש"פ יודע שישראל איננה מעוניינת בקריסת הרש"פ וכל עוד הוא נהנה מתמיכת ישראל, מצרים, ירדן, ארה"ב והאיחוד האירופי הוא מרגיש מספיק בטוח להמשיך ולהתנהג כמו דיקטטור, הגורמים החשובים באמת שיכולים לסכן את שלטונו תומכים בו לכן הוא מנסה לסחוט את המיץ מהלימון הזה עד הסוף.