רגיעה תמורת נמל ימי

טורקיה העבירה מסרים לישראל כי חמאס איננה מעוניינת בהסלמה בדרום.
תנועת חמאס במצוקה והיא מוכנה לפיקוח ביטחוני ישראלי על נמל ימי צף ברצועת עזה.
חשיפת המנהרה ההתקפית מרצועת עזה לשטח ישראל על ידי כוחות צה"ל מעידה היטב על כוונות המלחמה של תנועת חמאס ורצונה להפתיע את ישראל ולהנחית עליה "מכה מקדימה", אולם נראה כי העיתוי לכך הינו מוקדם מדי מבחינת התנועה.

תנועת חמאס ממשיכה להתעצם מבחינה צבאית, היא הקימה עוד כוח של יחידות העילית (אלנוח'בה"-בערבית) המונה 5000 איש אך לא שיקמה עדיין את מלאי הרקטות שלה מאז מבצע "צוק איתן", היא טרם השלימה גם את שלב הניסויים של הרקטות החדשות לטווח ארוך ולא הספיקה לשקם את כל המנהרות שצה"ל הרס במהלך המלחמה האחרונה.

נראה שתנועת חמאס מנסה לקדם כעת שני מהלכים שאינם מלחמתיים מול ישראל כדי להמשיך ולהתחזק ולבסס את שליטתה ברצועת עזה.

 האחד, עריכת עסקת חילופי שבויים גדולה עם ישראל בתמורה להחזרת ארבעת הישראלים שברשותה, והשני, השגת הסכמה ישראלית להקמת נמל ימי צף שיאפשר לטורקיה להכניס סחורות בלי הגבלה לרצועת עזה ולהציב ספינה טורקית סמוך לחופי עזה שתספק חשמל לתושבי הרצועה.

את הביטוי לכך נתן אחד מבכירי חמאס, ד"ר מחמוד א-זהאר חבר הלשכה המדינית של התנועה, אשר אישר בראיון שהעניק ב-20 באפריל לעיתון הבלגי DEMORGEN  כי תנועתו העבירה לישראל, באמצעות טורקיה, מסרים כי איננה מעוניינת כעת בהסלמה מול ישראל.

ההידברות העקיפה עם ישראל באמצעות טורקיה מעניינת משני טעמים, תנועת חמאס לא ניצלה את השיפור ביחסיה עם מצרים כדי להעביר לישראל את המסר באמצעות הקשר המסורתי דרך המודיעין המצרי, והעובדה שתנועת חמאס ממתינה להשלמת המגעים בין ישראל לטורקיה בנושא הנורמליזציה בין שתי המדינות, מהלך שתנועת חמאס אמורה להרוויח ממנו הרבה בכל הקשור למצור המוטל על הרצועה, אם אכן יסתיימו המגעים בהצלחה.

 

 

הכרה בצרכים הביטחוניים של ישראל

 

המטרה האסטרטגית של חמאס הייתה ונותרה הקמת נמל ימי ברצועת עזה.

היא ניסתה להשיג את המטרה הזו כשיצאה לעימות צבאי מול ישראל לפני כשנה וחצי אך נכשלה בהשגת המטרה, המלחמה התארכה, חמאס ספגה אבידות קשות, נגרם נזק כבד לתשתיות הרצועה ובסוף היא נאלצה להסכים לתיווך מצרי להסכם הפסקת אש לאחר שישראל דחתה את דרישתה לתיווך טורקי-קטארי.

עכשיו שוב תולה תנועת חמאס תקוות בטורקיה, נשיא טורקיה רג'ב טייפ ארדואן הבטיח לח'אלד משעל, יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, כי לא ינרמל את היחסים עם ישראל ללא הסרת המצור מעל רצועת עזה.

הטורקים דורשים במגעים עם ישראל הקמת נמל צף או פתיחת קו תובלה ימי בין עזה לקפריסין הטורקית שיאפשר הכנסה בלעדית של סחורות טורקיות לרצועת עזה.

עד כמה נואשת תנועת חמאס ומשוועת להסכמה ישראלית להקמת נמל ימי ברצועה ניתן לראות מהדברים שאמר בכיר חמאס מחמוד א-זהאר בראיון לעיתון הבלגי  "התנועה איננה מתנגדת לפיקוח ישראלי על נמל צף, אולם ללא התערבות של הרש"פ בראשותו של מחמוד עבאס" הבהיר א-זהאר.

הדברים של מחמוד א-זהאר מעידים על מצוקתה של תנועת חמאס שמוכנה להקריב רבות כדי להשיג את הקמת הנמל הימי הנכסף, כולל כניעה לדרישותיה הביטחוניות של ישראל.

ההתנגדות של תנועת חמאס למעורבות כלשהיא של הרש"פ בנושא הנמל מצביעה על רצונה להמשיך במצב הקיים כשהרצועה מנותקת מהגדה ומהשפעתה של הרש"פ.

חמאס רוצה לבסס את שלטונה העצמאי ברצועה ללא שום דריסת רגל של הרש"פ ברצועה שעלולה לאפשר בעתיד את חזרתו של מחמוד עבאס לשלוט בעזה.

דבריו של מחמוד א-זהאר עוררו זעם רב בקרב בכירי הרש"פ.

תנועת פת"ח פרסמה הודעת גינוי לדבריו של א-זהאר שבה נאמר כי "הדברים פוגעים באינטרס העליון של העם הפלסטיני ובפרויקט הלאומי ומאפשרים לישראל להדק את השליטה על הגדה ובמיוחד על ירושלים".

דובר פת"ח דרש מיו"ר הלשכה המדינית של חמאס, ח'אלד משעל, לפרסם הבהרה לדבריו של מחמוד א-זהאר וטען כי הדברים מאשרים את טענת פת"ח בדבר משא ומתן חשאי בין חמאס לישראל.

המגעים בין ישראל לטורקיה השיגו התקדמות אך עדיין לא הסתיימו בהצלחה, סלע המחלוקת העיקרי הוא נושא המצור המוטל על הרצועה והקמת נמל ימי, גורמי הביטחון בישראל מתנגדים להקמת הנמל.

נראה כי כל עוד יש להנהגת חמאס ניצוץ של תקווה שהטורקים יצליחו לחלץ מישראל הסכמה להקמת נמל הם לא יסתכנו בהסלמה צבאית מול ישראל שעלולה לטרפד את נושא הקמת הנמל הימי.

השאלה היא מה יקרה אם המגעים בין ישראל לטורקיה יסתיימו ללא הסכמה על הקמת נמל ימי בעזה, תנועת חמאס לא תוותר על שאיפתה זו ונראה כי נושא הנמל יהווה אלמנט קבוע של מתיחות בין ישראל לחמאס עד שימצא לו פיתרון.

 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי