רגיעה שברירית

הרגיעה בגבול רצועת עזה היא זמנית למרות שישראל וחמאס הודיעו כי אינן רוצות בהסלמה.
חמאס רואה בהמשך החיפוש הצה"לי אחר מנהרות ואי אספקת המלט לרצועה סכנה למעמדה והיא עלולה להצית את האלימות מחדש.

בסוף השבוע הושגה רגיעה במתיחות בגבול הרצועה בעקבות התערבות של מצרים, קטאר והשליח המיוחד של האו"ם למזרח התיכון ניקולא מלדאנוב.

ישראל הסכימה להוציא את כוחות צה"ל שפעלו כמה מאות מטרים בתוך הרצועה בחיפוש אחר פתחי מנהרות ותנועת חמאס הפסיקה את הירי.

העיתון "ראי אליום" דיווח ב-7 במאי כי שליח האו"ם למזרח התיכון העביר מסר לישראל ולחמאס כי אם תמשך ההסלמה שמסכנת את הפסקת האש שהושגה אחרי מבצע "צוק איתן" עלולות המדינות התורמות להפסיק את הסיוע לשיקומה מחדש של רצועת עזה דבר שישראל וחמאס אינן מעוניינות בו.

המתיחות וחילופי האש בימים האחרונים בגבול בין ישראל לרצועת עזה היו על רקע הפעילות של צה"ל לאיתור מנהרות חודרות לשטח ישראל וניסיון של חמאס למנוע זאת, אולם, התדרדרות המצב הביטחוני עלולה להיות מהירה ואף להביא לעימות כולל כפי שהיה במבצע "צוק איתן" לפני כשנתיים.

כבר לפני כעשרה ימים היה ברור שפניה של תנועת חמאס הן לשנות את האסטרטגיה שלה  כלפי הפסקת האש שהושגה בתיווך מצרי בסוף מבצע "צוק איתן" וזאת על רקע החלטתה של ישראל לאסור הכנסת מלט לרצועת עזה לאחר שתנועת חמאס השתלטה על חלק מכמויות המלט שנכנס לרצועה כדי לבנות מנהרות וביצורים.

הדובר של הזרוע הצבאית של חמאס הופיע בעצרת של התנועה בעיר עזה תחת הכותרת "לחן האינתיפאדה" והשמיע מה שהוגדר כאזהרה אחרונה לישראל באומרו מעל הבמה: "הסרת המצור  או פיצוץ" (רפע אלחסאר או אלאנפג'אר-בערבית).

המסר הזה אומץ גם על ידי פלגים אחרים בעזה כמו ארגון הג'יהאד האסלמי וארגון החזית העממית והפך למעין סיסמא חדשה ברחוב העזתי.

 

 

חמאס מנסה לשמור על נשק המנהרות

 

תנועת חמאס הפרה בשבוע שעבר, בפעם הראשונה מאז תום מבצע "צוק איתן", את הסכם הפסקת האש עם ישראל וירתה אש מנשק קל פצצות מרגמה ואף רקטה לעבר חיילי צה"ל ויישובי עוטף עזה.

הזרוע הצבאית, עז א-דין אלקסאם חוששת כי צה"ל הצליח לפתח מערכת טכנולוגית חדשה שמאפשרת את גילוי המנהרות והיא רוצה לשמר בידיה את נשק המנהרות שאותה היא מגדירה כ "נשק אסטרטגי", לכן היא פועלת בירי לעבר כוחות צה"ל הפועלים על גבול הרצועה כדי למנוע מהם את פעולות איתור המנהרות.

תנועת חמאס חוששת מכרסום ממשי בכוח ההרתעה שלה בעקבות פעילות צה"ל והיא ניסתה לקבוע "קוים אדומים" חדשים שימנעו פעילות צבאית ישראל בתוך "הפרימטר" הביטחוני דהיינו בתחום 300 המטרים מגדר הגבול בתוך שטח הרצועה שם פעלו כוחות צה"ל לאתר פתחי מנהרות.

למרות התערבותה של קטאר בניסיון לתווך בין ישראל לחמאס נמשכו חילופי האש מכיוון שישראל הודיעה כי איננה מוכנה לקבל את "הקווים האדומים" החדשים שמנסה להכתיב חמאס.

המדיניות הישראלית המוצהרת היא להמשיך ולאתר את פתחי המנהרות.

בסוף השבוע הייתה רגיעה יחסית בגבול עזה אך מדובר ברגיעה שברירית שכן ישראל נחושה למצות עד תום את פעילות חשיפת המנהרות.

גם אם הדברים לא יתפתחו לכדי עימות כולל יש בהם פוטנציאל נפיץ מאוד והם יכולים להתפתח למעין "מלחמת התשה" קטנה על גבול הדרום שבמסגרתה יורה חמאס או "מטפטף" פצצות מרמה ורקטות לעבר יישובי עוטף עזה.

בחמאס מאשימים את ישראל כי הפעילות החדשה לחשיפת מנהרות נעשית ממניעים פוליטיים כדי לשקם את תדמיתו של הדרג המדיני ואת ההרתעה של צה"ל שנפגעה במהלך מבצע "צוק איתן".

הדרג המדיני וצה"ל מנסים, לטענת חמאס, להראות לציבור בישראל כי ביכולתם להתגבר על הנשק האסטרטגי של חמאס שהינו נשק המנהרות.

 

לקראת "קיץ חם"?

 

קיימים כמה תרחישים להסלמה במקרה שלא יחול שינוי מהותי במצור על רצועת עזה וישראל תמשיך לאסור על הכנסת המלט לרצועה.

אחד התרחישים הנשקלים על ידי תנועת חמאס הוא לעודד יציאת אלפים מתושבי רצועת עזה לצאת להפגנות לאורך גדר המערכת עם ישראל במחאה על המשך המצור.

תרחיש נוסף עוסק בחידוש פיגועי ההתאבדות בתוך ישראל והתרחיש השלישי כולל ירי מסיבי של רקטות ופצצות מרגמות לעבר ישראל כדי לשבור את הסטטוס קוו וליצור מצב חדש שיחייב משא ומן על המשך המצור על הרצועה.

כרגע ממתינים בחמאס לתוצאות המגעים בין ישראל לטורקיה על הסכם נורמליזציה בין שתי המדינות שאחד מסעיפיו הינו הקלה משמעותית במצור על הרצועה, אם יכשלו המגעים האלה או יתעכבו לאורך זמן עלולה לחול הסלמה בגבול הרצועה אם ישראל.

בין הזרוע הצבאית של חמאס לבין ההנהגה המדינית של הארגון ישנה מתיחות רבה והזרוע הצבאית בראשותו של מחמד דף מגלה עצמאות רבה וקו תקיף מול ישראל והיא בהחלט יכולה ליזום על דעת עצמה הסלמה  צבאית מול ישראל בניסיון להביא להסרת המצור.

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי