משבר החשמל בעזה והשלכותיו

משבר החשמל ברצועת עזה הגיע לשיא והביא השבוע לקריסת מאמצי הפיוס בין הרש"פ לתנועת חמאס.
המשבר מעכב גם השגת הסכם לנרמול היחסים בין ישראל לטורקיה.
אחת המצוקות הגדולות של תושבי רצועת עזה הינה המחסור בחשמל, המצוקה הזו החריפה משנת 2006 והיא מהווה בעיה קשה שאותה גם מנסים לפתור הגופים הבינלאומיים, עד כה ללא הצלחה.

רצועת עזה מקבלת אספקת חשמל מישראל וממצרים אולם יש לה גם תחנה לייצור חשמל המספקת כ50 אחוזים מצריכת החשמל של האוכלוסייה.

התחנה הזו פועלת על סולר תעשייתי מיוחד שאותו קונה ממשל חמאס מהרש"פ אולם מס הבלו המוטל על הסולר הזה הינו גבוה מאוד וממשל חמאס מתקשה לעמוד בתשלומים.

תנועת חמאס טוענת כי הרש"פ מסרבת לבטל את המס המוטל על הסולר הזה ובכך משבשת האפשרות למתן אספקת חשמל לתושבי הרצועה ואילו הרשות הפלסטינית טוענת מנגד כי היא העניקה פטור של 80 אחוזים מהמס המוטל על הסולר וכי איננה יכולה לבטל את המס לחלוטין בגלל מצבה הכספי הקשה.

המצוקה הקשה באספקת החשמל גרמה השבוע לאסון כבד, באחד הבתים במחנה הפליטים שאטי בצפון הרצועה הדליקו בני משפחת אבו הינדי נרות בגלל המחסור בחשמל, כתוצאה מתאונה עלה ביתם באש ושלושה מילדיהם נשרפו למוות.

תנועת חמאס ניצלה את האירוע הטרגי שהסעיר את תושבי הרצועה לצורך קמפיין הסתה נגד יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.

במספר מקומות ברצועה אורגנו הפגנות נגד מחמוד עבאס אשר האשימו אותו באחריות למצור על רצועת עזה, במשבר החשמל ובטירפוד המאמצים להסרת המצור מעל הרצועה.

במרכז העיר עזה נתלתה כרזה גדולה ועליה תמונתם של מחמוד עבאס ושל ד"ר ראמי חמדאללה, ראש ממשלת ההסכמה הלאומית, כשהיא מכוסה בדם ועליה כתובות המילים "דמנו בראשכם".

למשבר החשמל ברצועה יש השלכות על מאמצי הפיוס הפנים פלסטיני ועל אפשרות השגת נורמליזציה ביחסי ישראל-טורקיה.

בעקבות מסע ההסתה של חמאס נגד מחמוד עבאס הודיעה תנועת פת"ח לתנועת חמאס כי היא לא תשתתף בסבב השלישי של שיחות הפיוס ביניהן שאמור היה להתקיים החודש בדוחא שבקטאר.

משבר החשמל ברצועה עלה גם בפגישתו השבוע בקהיר של מחמוד עבאס עם ראש המודיעין המצרי ח'אלד פוזי שיש לו יחסים עבודה הדוקים עם חמאס ברצועה.

פת"ח רואה במסע ההסתה של חמאס הפרה של הסיכומים שהושגו בסבב השני של שיחות הפיוס שבו סוכם על הפסקה הדדית של  פת"ח וחמאס בהתקפות באמצעי התקשורת.

גורמים בפת"ח טוענים כי קטאר איבדה את היכולת לרסן את חמאס אשר מעוניינת באופן קבוע ביצירת משברים מול תנועת פת"ח כדי להנציח את שליטתה ברצועת עזה ומניעת הקמת ממשלת אחדות לאומית.

מצוקת החשמל ברצועת עזה הוא נושא מרכזי במגעים בין ישראל לטורקיה על נורמליזציה ביחסים.

הטורקים השואפים ל"דריסת רגל" קבועה ברצועת עזה הציעו לישראל לאפשר לספינה מיוחדת המייצרת חשמל לעגון בחופי רצועת עזה כדי שתייצר ותספק חשמל לתושבי הרצועה.

ישראל דחתה את ההצעה הטורקית אולם הנושא ממשיך להוות אחת מאבני הנגף המונעות השגת הסכם נורמליזציה בין ישראל לטורקיה שכן נשיא טורקיה התחייב בפני תנועת חמאס כי הסרה מלאה של המצור מעל רצועת עזה היא אחד התנאים הטורקים להסכם נורמליזציה עם ישראל.

גורמים במפלגת השלטון הטורקית "הצדק והפיתוח" מסיתים נגד הרש"פ, אחמד פארול, אחד מבכירי המפלגה אמר לביטאון חמאס "אלרסאלה" ב-9 במאי כי הרש"פ עויינת את רצועת עזה וכי היא דחתה כמה הצעות טורקיות שהוגשו לישראל כדי להקל את המצור המוטל על הרצועה ולפתור את משבר החשמל.

משבר החשמל ברצועה יוצר תסיסה גדולה בקרב הציבור העזתי אשר איננו רואה עד כה שום פיתרון להקלות משמעותיות במצור, תנועת חמאס מנסה לתעל את זעם ההמונים לעבר הרש"פ אך היא בהחלט יכולה לשנות כיוון ולהפנותו לעבר ישראל כדי להצדיק פתיחה במעשי אלימות חדשים בגבול הדרום.

האינטרס הישראלי הוא לסייע במציאת פיתרון למצוקת החשמל ברצועה אך נראה שמחמוד עבאס חושש כי מציאת פיתרון תחזק את שלטון חמאס ברצועה ולכן הם מנסה להכשיל את האפשרות הזו.

 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי