גסיסתה של היוזמה הצרפתית

צרפת מתקשה מאוד לקדם את יוזמתה המדינית לכינוס ועידה בינלאומית בסוף השנה.

ביקורו של שר החוץ המצרי בישראל מבשר את תחייתה של היוזמה המצרית וקידומה יחסל סופית את היוזמה הצרפתית.


יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס נועד בסוף השבוע שעבר ברמאללה עם פייר וימונט, השליח הצרפתי המיוחד לתהליך השלום, לדיון מחודש ביוזמה הצרפתית ושמע ממנו סקירה על מאמציה של צרפת להביא לכינוסה של ועידה בינלאומית לשלום בסוף השנה לאחר הכינוס המכין בדרג שרי חוץ שהיה בחודש שעבר בפאריז.

גם צאיב עריקאת, ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני נועד עם השליח הצרפתי ומסר לו איגרת עבור שר החוץ הצרפתי ג'אן מרק אורו ובה דרישה כי צרפת תכיר במדינה פלסטינית.

הפלסטינים מתוסכלים מהעובדה שצרפת לא מצליחה לקדם את היוזמה הצרפתית, היא מנסה להחיות אותה ולקיים מגעים עם גורמים שונים כדי להביא לכינוסה של הועידה הבינלאומית אך למעשה גם הצרפתים וגם הפלסטינים יודעים כי היוזמה היא בתהליך גסיסה מתקדם.

מנגד, ארצות הברית מובילה מהלך שבא לידי ביטוי בהודעה האחרונה של הקוורטט, שהפלסטינים דוחים אותה בתוקף,אך וושינגטון פועלת למעשה כדי שמועצת הביטחון של האו"ם תאמץ את דו"ח הקרוורטט בנושא ההתנחלויות כדי שהוא יהפוך לבסיס לכל יוזמה מדינית, דבר שיקבור באופן סופי את היוזמה הצרפתית.

כידוע,הקוורטט כולל חוץ מארה"ב גם את רוסיה, האו"ם והאיחוד האירופי, ארה"ב הצליחה לרתום אותם למהלך הזה והיא הכוח המשפיע והמניע, דבר שהוא לצנינים בעיני הפלסטינים.

האכזבה מדו"ח הקוורטט


דו"ח הקוורטט בעניין ההתנחלויות היווה סטירת לחי מצלצלת לאסטרטגיה המדינית הפלסטינית ונתפס ככישלון חרוץ שלה.

הפלסטינים זועמים על הדו"ח אשר נמנע לדעת הפלסטינים מלקבוע שההתנחלויות בגדה אינן חוקיות.

הדו"ח גם לא הזכיר את קוי 67, לא קבע לוח זמנים למשא ומתן בין ישראל לפלסטינים ולא דיבר על סיום "הכיבוש" הישראלי.

הדו"ח אמנם קרא לישראל להפסיק את ההתנחלויות בגדה אך מה שהרתיח את הפלסטינים היה עצם ההשוואה בין העם הפלסטיני לבין ישראל והגשת המלצות לשני הצדדים להתקדם לעבר משא ומתן ופתרון שתי המדינות.

הדו"ח קרא לרש"פ להשקיע את כל המאמצים להפסיק את ההסתה והאלימות ולדעת הפלסטינים הוא התעלם מה שהם מכנים "האלימות של ישראל"  ו"פשעי המלחמה של ישראל והמתנחלים".

לטענת הפלסטינים, דו"ח הקוורטט הינו דוגמא מובהקת למוסר כפול והעובדה שאין בו המלצות למועצת הביטחון של האו"ם לקבל החלטות בדבר סיום "הכיבוש" מעודדת את ישראל להמשיך במדיניותה.

תחייתה של היוזמה המצרית


על רקע גסיסתה של היוזמה הצרפתית יש לראות את ביקורו החשוב של שר החוץ המצרי סאמח שוכרי בישראל אשר הגיע ב-10 ביולי ארצה ונועד בירושלים, בירת ישראל, עם ראש הממשלה נתניהו, ביקור ראשון של שר חוץ מצרי בישראל מזה תשע שנים, גלוי ומתוקשר ללא כל ניסיון להסתירו מהעולם הערבי.

לפנ עשרה ימים נועד השר שוכרי ברמאללה עם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לקראת הביקור, דבר שמעיד על התיאום הפלסטיני-מצרי.

על פי הודעת דובר משרד החוץ המצרי, שר החוץ סאמח שוכרי הגיע כדי לקדם בניית צעדי אמון בין ישראל לפלסטינים כצעד ראשון לקראת היוזמה המצרית.

הנשיא המצרי א-סיסי מקדם את יוזמתו על רקע  הסכם הפיוס בין ישראל לטורקיה, הוא מתנגד לדריסת רגל טורקית כלשהיא ברצועת עזה ואיננו מוכן להרפות את הלחץ על חמאס.

 הוא רוצה  לוודא שישראל מבינה את עמדתו כלפי טורקיה וחמאס ושמצרים תהייה המובילה האזורית של התהליך המדיני והמגשרת בין ישראל לפלסטינים.

מצרים רוצה גם לבחון אפשרת רכישת גז מישראל נוכח האפשרות שישראל תמכור גז לטורקיה ואף תקים צינור גז דרכה לאירופה.

שר האנרגיה יובל שטייניץ נפגש בעניין זה עם שר החוץ המצרי שוכרי בוושינגטון כבר לפני ארבעה חודשים.

בינתיים לא נחלה מצרים הצלחה רבה במאמציה לפייס בין כל הפלגים הפלסטינים כדי להגיע למצע מדיני אחד לקראת חידוש המשא ומתן עם ישראל.

הפיוס הפנים-פלסטיני הינו נדבך חשוב ביוזמתו של הנשיא המצרי, אך נראה שתנועת חמאס עורמת קשיים בנושא, בשבוע שעבר הודיעה מצרים כי היא מבטלת את ביקורה של משלחת חמאס בראשות ד"ר מוסא אבו מרזוק בקהיר על רקע העובדה שהתשובות של חמאס לשאלות של המודיעין המצרי לא היו מספקות.

קידום היוזמה המצרית וכינוסה בהמשך, לקראת סוף השנה, של ועידה אזורית יחסל סופית את היוזמה הצרפתית,דבר שמשרת את האינטרסים של ישראל.

כינוס ועידה אזורית בהשתתפות סעודיה ומדינות המפרץ שונה לחלוטין מהיוזמה הצרפתית המדברת על כינוס ועידה בינלאומית בסוף השנה שמטרתה להפעיל לחץ על ישראל.

עפ"י גורמים מדיניים בירושלים בביקורו של שר החוץ סאמח שוכרי בישראל הוחל בתיאום ביקור של ראש הממשלה נתניהו במצרים ופגישה עם הנשיא א-סיסי ואולי אף פגישה משולשת בהשתתפות יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי