חמאס חוששת שתאבד את מאזן ההרתעה מול ישראל שאותו יצרה לאחר מבצע "צוק איתן".
חמאס איננה מעוניינת בעימות צבאי עם ישראל בגבול הדרום אך עלולה לחדש את פיגועי ההתאבדות.
התגובה החריפה של צה"ל השבוע על ירי הרקטה מרצועת עזה לעבר ישראל הפתיעה את תנועת חמאס שהייתה רגילה בשנתיים האחרונות למאפיינים קבועים של התגובה הישראלית על ירי רקטות בודדות.
את האחריות לירי הרקטה הבודדת לעבר ישראל לקחה קבוצה סלפית המכונה "אחפאד אלצחאבה" (הנכדים של חברי הנביא-בערבית) אך התגובה הישראלית נתפסת כניסיון של שר הביטחון החדש אביגדור ליברמן לשנות את כללי המשחק שהיו נהוגים עד כה מאז תום מבצע "צוק איתן".
גורמי הביטחון בישראל מאשרים כי בכוונת ישראל לשנות את המשוואה שהייתה נהוגה עד היום, צה"ל תקף בתגובתו במשך כמה שעות עשרות יעדים של חמאס ברצועה.
תנועת חמאס חוששת לאבד את "מאזן האימה" או "מאזן ההרתעה" שהיה לה מול ישראל בשנתיים האחרונות, צלאח אברדוויל, אחד מבכירי חמאס ברצועה אמר ב-23 לסוכנות הידיעות "אלווטניה" כי תנועתו יכולה להגיב ולהרתיע את ישראל באופן שימנע עוד מעשי שטות מצדה.
הוא הזהיר את ישראל כי הפסקת האש שהושגה בקהיר בקיץ 2014 עדיין בתוקף אך הדברים עלולים להשתנות אם ישראל תשנה את כללי המשחק.
ישראל החלה למעשה כעת במשחק של כיפוף ידיים עם תנועת חמאס בגבול הדרום, ההערכה ברצועת עזה היא כי תנועת חמאס תכיל הפעם את התגובה הישראלית החריפה על ירי הרקטה אך לא ברור מה יהיה בהמשך.
האם חמאס מעוניינת בהסלמה?
דוברי תנועת חמאס השונים מדגישים כי תנועת איננה מעוניינת בהסלמה במצב הביטחוני ברצועת עזה.
תנועת חמאס נמצאת באמצע ההכנות של מערכת הבחירות המוניציפאליות שאמורות להתקיים ב-8 באוקטובר, היא הצליחה להפתיע את הרש"פ בהסכמתה לבחירות ואיננה מעוניינת שהן יבוטלו, להערכתה היא תצליח להפתיע את הרש"פ ולהגדיל בבחירות את כוחה בגדה המערבית.
האסטרטגיה החדשה של חמאס נקבעה לפני כמה חודשים, במסיבת עיתונאים שכינס יו"ר הלשכה המדינית ח'אלד משעל ב-22 ביוני הוא הודיע כי תנועתו תמשיך להתעצם מבחינה צבאית אך היא איננה מעוניינת כעת במלחמה חדשה עם ישראל.
חמאס רוצה לשקם את רצועת עזה מנזקי "צוק איתן" ולהינות מפירות הסכם הפיוס בין ישראל לטורקיה שאמור להביא לרצועה שורה של פרוייקטים הומאניטריים בתחומי הבריאות, החשמל והמים והכנסת סחורות רבות לרצועה דרך נמל אשדוד.
גם קטאר משקיעה בפרוייקטים גדולים של בנייה ברצועה ומזרימה כסף למשכורות הפקידים האזרחיים של חמאס, בהסכמת ישראל, בתנועת חמאס לא רוצים להפסיד את הסיוע הקטארי כתוצאה מהסלמת המצב הביטחוני.
מתיחות עם מצרים
נראה כי מצב המתיחות בין מצרים לתנועת חמאס פוגע ביציבות המצב הביטחוני ברצועה, מצרים הייתה השושבין של הפסקת האש בין ישראל לחמאס בתום מבצע "צוק איתן" אך נראה כי איבדה את תפקידה.
גורם בכיר בחמאס מסר ב-23 באוגוסט לאתר האינטרנט "אל ח'ליג און ליין" כי במהלך תקיפות חיל האוויר הישראלי ברצועת עזה ניסו בכירי חמאס ליצור קשר עם הצד המצרי כדי שיתערב לעצור את ההפצצות הישראליות אך הם לא נענו.
המתיחות בין חמאס למצרים החריפה בימים האחרונים בעקבות תגובת חמאס החריפה על דבריו של שר החוץ המצרי סאמח שוכרי כי ישראל איננה מדינת טרור ובעקבות סירובה של מצרים לשחרר ארבעה פעילים של הזרוע הצבאית של חמאס העצורים במצרים יותר משנה.
הארבעה שהינם פעילים בקומנדו הימי של חמאס נחטפו על ידי גורמי הביטחון המצריים בצד המצרי של רפיח ונלקחו לחקירה ומעצר בקהיר בעקבות מידע כי הם יוצאים לאימונים צבאיים באיראן.
צלאח אלברדאוויל, בכיר חמאס גילה כי מצרים מציבה "תנאים קשים" לשחרור הארבעה ובהם הגבלות על פעילות חמאס בצפון סיני.
עפ"י גורמים בחמאס אין כרגע שום גורם המתווך בינה לבין ישראל כדי להמשיך ולשמור על הפסקת האש בגבול הדרום.
בזרוע הצבאית של חמאס רואים בתגובה החדשה של ישראל מעין "בלון ניסוי" כדי לבחון את חמאס ואת האפשרות לשנות את כללי המשחק.
גורמים בחמאס מדגישים כי העובדה שחמאס איננה מעוניינת בהסלמה אין פירושה שהיא מסכימה לתכתיב הישראלי וכי היא שומרת על זכותה להגיב לא רק בגבול הדרום אלא גם בתוך שטחי הגדה ובתוך תחומי הקו הירוק.
אחת האפשרויות המוזכרת היא חידוש פיגועי ההתאבדות בישראל כדי למנוע הסלמה בגבול רצועת עזה.