איראן מחדשת את החיזור אחרי תנועת חמאס במסגרת מאמציה לפצל את המחנה הסוני בראשותה של סעודיה.
חמאס תחליט על מדיניותה כלפי איראן רק אחרי הבחירות הפנימיות לראשות התנועה שיתקיימו בסוף השנה.
ההנהגה הפוליטית של חמאס בראשותו של ח'אלד משעל הסתכסכה עם איראן ב2011 בעקבות פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה וסירובו של ח'אלד משעל להתייצב לצדו של הנשיא בשאר אסד.
כתוצאה מכך נאלצה חמאס להעביר את מפקדתה מדמשק לדוחא שבקטאר ומאז מתרחקת ההנהגה המדינית של חמאס מאיראן, היא טוענת כי היא "נייטרלית" במאבק בין הסונה לשיעה ואיננה תופסת צד בעימות בין סעודיה לאיראן על ההגמוניה במזרח התיכון וניסיונותיה של סעודיה לעצור את ההתפשטות האיראנית.
למרות המחלוקת העמוקה בין ח'אלד משעל להנהגה האיראנית, המשיכה איראן לתמוך בכסף ובנשק בזרוע הצבאית של חמאס, "עז א-דין אלקסאם" שגם בינה לבין ח'אלד משעל התגלעו חילוקי דעות עמוקים מאז מבצע "צוק איתן" לפני שנתיים.
אולם, איראן איננה קופאת על שמריה והיא מחדשת עתה את חיזוריה אחר תנועת חמאס בניסיון לצרף אותה למחנה השיעי ולהחזיר לקדמותם את היחסים הטובים שלה עמה.
החיזור אחרי חמאס הינו חלק מנסיונה של איראן לפצל את העולם הסוני, לשפר את יחסיה עם תנועת "האחים המוסלמים" העולמית במסגרת שיפור יחסיה עם טורקיה וגם לקראת האפשרות המסתמנת להשגת הסדר מדיני זמני בסוריה בהסכמה אמריקנית-רוסית.
כזכור הייתה איראן בין המדינות הראשונות שהביעה תמיכה בשלטונו של נשיא טורקיה ארדואן עם היודע דבר ניסיון ההפיכה נגדו.
איראן מנסה גם להתקרב לקטאר ובאחרונה ביקר בדוחא ראש מועצת השורא האיראנית , עלי לאריג'אני.
עפ"י דיווח בעיתון הלבנוני "א-ספיר" ב-2 בספטמבר, איראן יזמה מפגש של בכיר איראני עם נציג חמאס בלבנון.
מדובר בפגישה בין מחמד מאג'די , היועץ הבכיר בשגרירות איראן בלבנון לבין עלי ברכה,נציג חמאס בלבנון.
המסר האיראני בפגישה היה שאיראן לא הפסיקה את התמיכה בתנועת חמאס ובבעיה הפלסטינית שהיא מבחינת איראן "הראשונה במעלה".
עפ"י מקורות איראניים, משלחת גדולה של חמאס אמורה לבקר בקרוב בטהרן, האיראנים מוכנים לכך שגם ח'אלד משעל יהיה במשלחת אך עומדים על כך שהיא תכלול את ד"ר מחמוד א-זהאר, חבר הלשכה המדינית של חמאס.
מחמוד א-זהאר-נציג איראן בחמאס
ד"ר מחמוד א-זהאר, בכיר חמאס שהיה ממיסדי התנועה ביחד עם השיח' אחמד יאסין, הינו במלוא מובן המילה נציגה של איראן בהנהגה המדינית של חמאס, א-זהאר איננו מנסה להסתיר זאת והוא גאה בכך.
בכל הזדמנות אפשרית הוא משבח את איראן באמצעי התקשורת ובניגוד מוחלט ליו"ר הלשכה המדינית ח'אלד משעל הוא סבור שהנהגת חמאס צריכה להתייצב באופן ברור לצדה של איראן השיעית, למרות שחמאס הינה תנועה סונית, מכיוון שאיראן היא התומכת העיקרית בבעיה הפלסטינית ולא מדינות ערב.
לפני כחודש וחצי תקף מחמוד א-זהאר בחריפות את יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לאחר שהוא נועד בפאריז עם מרים רג'ווי, מנהיגת האופוזיציה האיראנית וכינה את מחמוד עבאס במילים "סוכן של המערב", בדיוק באותם הכינויים שהשמיעו נגדו בכירים איראניים.
מחמוד א-זהאר משקף בעמדותיו את העמדה האיראנית השוללת כל פיוס של תנועת חמאס עם הרש"פ, בגלל התנגדותה להסכמי אוסלו, והיא תומכת בניסיונות חמאס להתפשט גם לשטחי הגדה המערבית.
אתר האינטרנט KARAMAPRESS.COM דיווח ב-4 בספטמבר כי מחמוד א-זהאר נועד באחרונה לפגישה חשאית עם מפקדים בזרוע הצבאית של חמאס והביע את התנגדותו הנחרצת לפיוס בין תנועת חמאס לתנועת פת"ח שבמסגרתו יחזור יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לרצועת עזה.
"אם יקרה כדבר הזה",אמר א-זהאר, אתפטר מתנועת חמאס ואקים תנועה חדשה".
ניתן להעריך, במידה גבוהה של סבירות, כי למרות החיזורים של איראן, תמשיך תנועת חמאס במדיניותה הנוכחית הזהירה שלא להצטייר כמי שתופסת צד בסכסוך השיעי-סוני או במילים אחרות במאבק בין איראן לסעודיה.
בסוף השנה אמורות להתקיים בחירות פנימיות בתנועת חמאס לבחירת יו"ר הלשכה המדינית של חמאס, התקנון הפנימי של התנועה אוסר על ח'אלד משעל לכהן יותר משתי קדנציות ועפ"י מקורות בחמאס הוא יקבל תפקיד של כבוד בהנהגת התנועה אך ייצטרך לפנות את מקומו למישהו אחר.
העיתון "א-שרק אלאווסט" דיווח ב-5 בספטמבר מפי גורם יודע דבר בחמאס כי קיימת מעין הסכמה בתנועת חמאס לבחור באסמעיל הניה כיורשו של ח'אלד משעל וכי הוא אמור לצאת בקרוב לסעודיה לרגל העלייה לרגל (חג'-בערבית) כדי להתעסק גם בנושא בחירתו הצפויה לתפקיד יו"ר הלשכה המדינית, אולם גורמים אחרים בחמאס טוענים כי מדובר בדיווח מוטה שכן העיתון מזוהה כשופרה של סעודיה.
אחד המתמודדים העיקריים על התפקיד הינו יחיא סינוואר שהינו למעשה המפקד של הזרוע הצבאית של חמאס לצדו של מחמד דף שנפצע קשה בהפצצות צה"ל במבצע "צוק איתן".
אם ייבחר יחיא סינוואר לתפקיד יו"ר הלשכה המדינית של חמאס יהיה זה ניצחון גדול של איראן שכן הוא אחד מתומכיה העיקריים בהנהגת התנועה.
לכן, עד להכרעה מי יהיה יו"ר הלשכה המדינית הבא של חמאס יש להניח כי המדיניות הנוכחית של התנועה תימשך ללא התקרבות מחודשת לאיראן.