הנשיא הסורי בשאר אסד משגר מסר לישראל כי לא יסכים להקמת "רצועת ביטחון" בדרום סוריה שתגן על רמת הגולן.
ישראל חייבת לעצור את ההתגרות הסורית באיבה באמצעות פעילות צבאית במקביל לפעילות מדינית מול רוסיה וארה"ב.
סוריה, למרות הודעתה, לא הפילה השבוע שום מטוס ישראלי, כוחות ההגנה האווירית שלה אמנם שיגרו שניי טילי קרקע אוויר לעבר מטוסי חיל האוויר שתקפו מטרות בשטחה אך השיגור היה באיחור והוא נועד להעביר מסר לישראל כי המדיניות הסורית עומדת להשתנות וכי סוריה לא תשלים יותר עם התקפות ישראליות בשטחה ללא תגובה מצדה.
הדיווח השקרי של סוריה על הפלת המטוסים הישראלים כביכול התקבל בספק רב בעולם הערבי, הנטייה של הפרשנים הערבים היא לקבל את הגירסא הישראלית המכחישה את הדיווח הסורי, ייתכן שהנשיא אסד רצה לשמח את תומכיו לרגל השגת הפסקת האש וחג הקורבן באמצעות המצאה על הפלת מטוסים ישראלים.
סוריה מודאגת מזה תקופה ארוכה מהמעורבות הישראלית בסוריה ובעיקר מהתמיכה במורדים בדרום סוריה.
הטענה הסורית היא כי ישראל מסייעת לשלוחה של ארגון אל-קאעדה המכונה "ג'בהת פתח א-שאם", שפעם נקראה "ג'בהת אלנוצרה", בנשק ובמתן טיפול לפצועים בבתי חולים בישראל.
גורמי הביטחון בישראל מכחישים בתוקף את הטענות הסוריות ומדגישים כי ישראל פועלת עפ"י האינטרס שלה לשמור על שקט וביטחון ברמת הגולן למרות הקרבות העקובים בדם בסוריה עצמה.
ההערכה של הנשיא בשאר אסד היא כי ישראל פועלת בעקביות באמצעות חיזוק קשריה עם המורדים הסורים להקמת "רצועת ביטחון" בדרום סוריה שתשמור על האינטרסים של ישראל ברמת הגולן, לכן היא מסייעת גם למורדים בהתקפות ובהפצצות בתוך שטח סוריה.
לטענתו, ישראל מנסה להקים רצועת ביטחון דוגמת רצועת הביטחון שהייתה לה בזמנו בדרום לבנון והוחזקה על ידי צבא דרום לבנון בראשות הגנרל אנטואן לחד.
סוריה גם מעריכה כי ישראל מפגינה פעילות צבאית בתוך סוריה כדי לאותת לארצות הברית וירדן כי לא תשלים עם הימצאות כוחות של דאע"ש על גדות נהר הירמוכ בגבול סוריה-ירדן וכי היא מעוניינת להיות שותפה לכל פעילות צבאית אמריקנית-ירדנית נגד הכוחות האלה של דאע"ש.
המסר הסורי החדש לישראל הוא תוצאה ישירה של הביטחון העצמי הגובר של הנשיא בשאר אסד כתוצאה מההסכם הרוסי-אמריקני על הפסקת האש בסוריה שנשמרת בינתיים, זה מה שגורם לו לנסות ולשנות את כללי המשחק וליצור משוואה חדשה ביחסי הכוחות בינו לבין ישראל במרחב האווירי הסורי.
הנשיא אסד מרגיש בפעם הראשונה חזק מאוד ביחס לישראל, מאז פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה לפני חמש שנים, עד לדרגה שבה הוא מוכן להשליך את הכפפה לעברה של ישראל לאמור "אינני חושש יותר".
הנשיא בשאר אסד נהנה מגיבוי צבאי ומדיני חזק של רוסיה המחזיקה בארצו גם מערכת טילי קרקע אוויר מתקדמים מסוג 400- Sהמכסה חלקים רחבים בתוך ישראל ומנוכחות צבאית של איראן ושל חזבאללה.
רוסיה וארה"ב סיכמו על הקמת חדר מבצעים משותף למלחמה בארגוני הטרור דאע"ש ו"ג'בהת פתח א-שאם" אשר יש להם גם אחיזה בדרום סוריה ומכך שואב הנשיא אסד גיבוי ולגיטימציה לאתגר את ישראל אשר לטענתו מסייעת לארגון "ג'בהת פתח א-שאם".
הנשיא אסד סומך על חולשתו של הממשל האמריקני הנמצא בשלהי כהונתו ומעריך כי הנשיא אובאמה לא יפעל בתקיפות נגדו אם ימשיך את ההתגרויות בישראל.
ההשלכות על ישראל
לישראל אין אינטרס להתערב במלחמת האזרחים בסוריה או בעימות הסוני-שיעי, אך היא חייבת לשמור על האינטרסים הביטחוניים שלה ברמת הגולן ולהבטיח את שלומם של האזרחים הישראלים החיים שמה.
המדיניות הישראלית של שמירת "הגדר הטובה" בגבול הסורי היא נכונה, ישראל צריכה להגיש סיוע הומניטארי לכל גורם מתון בצד הסורי של רמת הגולן כדי ליצור יחסי שכנות טובה גם בעתיד ואינטרסים משותפים לשקט הדדי.
לישראל אסור להשלים עם מצב שירי בתוך שטח סוריה זולג לתחומי רמת הגולן ומערער ומסכן את שגרת החיים של התושבים הישראלים.
לכן, ישראל חייבת למצוא את הדרך לעצור באיבה את קריאת התיגר של הנשיא בשאר אסד מבלי לדרדר את המצב ולהביא להסלמה, התגובה הישראלית צריכה להיות בפעולה צבאית שקולה ומדודה ברגע שצבא סוריה ינסה שוב לשגר טילים לעבר מטוסי חיל האוויר הישראלי ובו זמנית להפעיל את האפיק המדיני מול רוסיה וארצות הברית כדי שירסנו את הנשיא בשאר אסד, אחרת יפרש זאת הנשיא הסורי כחולשה ויסלים את הפעילות נגד ישראל.
אחת האופציות שצריך לשקול היא תקיפת מערכי הגנה אווירית של הצבא הסורי בשלב הראשון כדי להעביר את המסר הדרוש לנשיא אסד.