יו"ר הרש"פ פועל במרץ עם נשיא צרפת לכינוסה של ועידה בינלאומית עד סוף השנה.
מחמוד עבאס איבד את האמון בממשל האמריקני והוא נחוש לבנאם את הסכסוך.
ברחוב הפלסטיני מאוכזבים מנאומו של הנשיא אובאמה בעצרת הכללית של האו"ם, מההשוואה שעשה בדבריו בין הצורך שישראל תפסיק את ההתנחלויות בגדה לבין הדרישה מהפלסטינים להפסיק את הטרור וההסתה ולהכיר בזכותה של ישראל להתקיים.
"אנחנו הקורבן וישראל היא התליין" אומרים הפלסטינים, איך אפשר לשים אותנו באופן שווה על כפות המאזניים המדיניות?
האכזבה הזו מצטרפת לתחושות הזעם והתסכול של הפלסטינים מחתימת הסכם הסיוע הביטחוני בין ממשל אובאמה לישראל לעשור הקרוב בהיקף של 38 מיליארד דולר שמשמעותו המשך חיזוקה של מדינת ישראל במזרח התיכון מול מדינות ערב, חזבאללה, חמאס ואיראן.
בשטחים בטוחים שחלק לא מבוטל מהסכום השנתי שתקבל ישראל בסך 3.8 מיליארד דולר יושקע בחיזוק ההתנחלויות.
על רקע התחושות האלה ובעוד אינתיפאדת הסכינים נמשכת בשטח, הגיע יו"ר הרש"פ לניו יורק מוועידת המדינות הבלתי מזדהות בונצואלה שם התקבלה ההחלטה ,לקורת רוחו, כי שנת 2017 תהייה "שנת הסיום של הכיבוש הישראלי בשטחים".
בניגוד לשנה שעברה שבה נאומו של מחמוד עבאס בעצרת הכללית של האו"ם הכיל "פצצה" מדינית בדמות איום לבטל את הסכמי אוסלו ומתן "אור ירוק" לאינתיפאדת הסכינים, הפעם נאומו התמקד בהבלטת נחישות הפלסטינים לבנאם את הסכסוך עם ישראל ולהשיג הישגים מדיניים בזירה הבינלאומית.
מחמוד עבאס ניסה בנאומו באו"ם לשוב ולסחוט את הלימון ששמו "הצהרת בלפור" עד הטיפה האחרונה, הוא דרש מבריטניה להפיק לקחים ולשאת באחריות ההיסטורית והמוסרית למה שקרה לפלסטינים כתוצאה מההצהרה, להתנצל בפניהם ולתקן את העוול שנגרם להם באמצעות הכרה במדינה הפלסטינית.
מחמוד עבאס הדגיש את הועידה הבינלאומית הצפויה להתכנס עד סוף השנה עפ"י היוזמה הצרפתית והאשים את ישראל בניסיון להתחמק ממנה.
מבחינת הפלסטינים, גולת הכותרת בנאום מחמוד עבאס הייתה ההבטחה כי שנת 2017 תהיה שנת סיום הכיבוש הישראלי.
מחמוד עבאס חזר בנאומו על האיום כי הפלסטינים יגישו בקרוב למועצת הביטחון של האו"ם הצעת החלטה בנושא ההתנחלויות אך נמנע מקביעת המועד כדי לשמור על אפשרות התמרון המדיני.
באופן די מפתיע, מחמוד עבאס הדגיש בנאומו כי הפלסטינים עדיין מחוייבים להסכמי אוסלו מ1993 אך באותה העת הם נחושים להשיג את מטרותיהם בדרכים מדיניות ובאמצעות החוק הבינלאומי.
אולם, הבהיר מחמוד עבאס, ההכרה בישראל איננה בחינם, ישראל צריכה לשלם את חלקה ויוזמת השלום הערבית הינה הפיתרון, הוא האשים את ישראל כי היא מנסה להתקרב למדינות ערב תוך כדי עקיפת נושא "הכיבוש בשטחים" אך הפלסטינים לא יאפשרו זאת.
תוכן נאומו של מחמוד עבאס באו"ם היה צפוי, הוא מבטא את אכזבתו מאופן הטיפול של ממשל אובאמה בסכסוך הישראלי-פלסטיני ואת החלטתו האסטרטגית להמשיך בבינאום הסכסוך עם ישראל.
מחמוד עבאס שם כעת את כל יהבו על כינוס הועידה הבינלאומית במהלך החודשיים שנותרו עד סוף השנה.
מבחינתו זוהי הדרך היחידה לקדם את הטיפול בבעיה הפלסטינית כעת, עפ"י ההבנות שלו עם נשיא צרפת פרנסואה הולנד הועידה שאמורה להתכנס תקבע מנגנונים ולוחות זמנים לסיום הכיבוש הישראלי בשטחים.
יו"ר הרש"פ שואף לכך שהקהילה הבינלאומית תקים מנגנון בינלאומי בדומה למנגנון שהוקם לצורך המשא ומתן עם איראן על הסכם הגרעין שבמסגרתו יפקחו המעצמות על המשא ומתן בין הפלסטינים לישראל.
מחמוד עבאס סבור שארה"ב יכולה להפעיל לחץ על ישראל ולאלצה להשתתף בוועידה הבינלאומית, הוא מעריך כי גם אם ייסוכל בסופו של דבר כינוסה של הועידה הבינלאומית הרי שצרפת תפצה את הפלסטינים ותודיע רשמית על הכרתה במדינה פלסטינית.
מחמוד עבאס איננו אופטימי לגבי היוזמות המצרית והרוסית באפיקים הבילטרליים, הוא מאשים את ראש הממשלה בנימין נתניהו בהתחמקות מפגישה עמו במוסקבה תחת חסותו של הנשיא פוטין.
הוא איננו מעוניין במשא ומתן ישיר ללא תנאים מוקדמים אלא במשא ומתן בחסות בינלאומית עם סדר יום קבוע מראש ולוחות זמנים לנסיגת ישראל לקווי 67.
לכן, מבחינתו המשחק היחידי בעיר הינו כינוס הועידה הבינלאומית שיוזמת צרפת והוא פועל במרץ עם נשיא צרפת פרנסואה הולנד לממש את הועידה שאמורה להיות גולת הכותרת של אסטרטגיית בינאום הסכסוך עם ישראל.
גם אם ישראל לא תופיע לוועידה, הרי שהדבר ישמש בידיו ככלי לנגח את ישראל כי היא מתעלמת מדרישות הקהילה הבינלאומית.