למרות ההודעה האופטימית ממוסקבה על הקמת ממשלת אחדות לאומית פלסטינית יו"ר הרש"פ איננו ממהר להקימה.
אחד מבכירי העיתונאים במצרים מזהיר את המשטר המצרי מהתקרבות לתנועת חמאס.
נציגי כל הפלגים הפלסטינים סיימו השבוע מפגש בן שלושה ימים שאירח מרכז מחקרים רוסי במוסקבה שעסק בדרכים לסיום המחלוקות והפיצול בין הגדה לרצועה והגעה לפיוס לאומי.
בכינוס השתתף גם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב וע"פי מקורות פלסטינים הוא אמר למשתתפים כי המשך הפיצול פוגע בבעיה הפלסטינית וכי הקהילה הבינלאומית מנצלת זאת ללחוץ ולסחוט את הפלסטינים.
במסיבת עיתונאים בתום הכינוס הודיע בכיר פת"ח עזאם אלאחמד, האחראי על ניהול מגעי הפיוס עם תנועת חמאס, כי כל הפלגים הגיעו להסכמה לפנות ליו"ר הרש"פ מחמוד עבאס בתוך 48 שעות כדי להתחיל עמו בהתיעצויות להקמת ממשלת אחדות לאומית.
בכיר חמאס, ד"ר מוסא אבו מרזוק, אמר כי הקמת ממשלת אחדות לאומית היא המנגנון שיפתור את כל הנושאים שנוצרו בתקופת הפיצול בין הגדה לרצועה.
המפגש של הפלגים הפלסטינים במוסקבה הינו מפגש נוסף בשורה של מפגשים שמטרתם להגיע לפיוס לאומי, לפני כמה שבועות התקיים מפגש דומה גם בשוויץ.
אולם, לרוסיה יש תפקיד חשוב בזירה הבינלאומית, היא יכולה להשפיע על הנשיא האמריקני החדש דונלד טראמפ והיא יכולה גם להשפיע על ראש הממשלה בנימין נתניהו בגלל שליטתה הצבאית על חלקים בסוריה ועל המרחב האווירי שלה, רוסיה סבורה שללא פיוס לאומי פלסטיני לא ניתן להתקדם לשום הסדר מדיני עם ישראל, כזכור באחרונה הציע הנשיא פוטין לארח במוסקבה מפגש ישיר בין ראש הממשלה נתניהו לבין יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.
בשטחים לא מתרגשים מההודעה של הפלגים הפלסטינים שפורסמה במוסקבה, תושבי השטחים עדים כבר כ 12 שנים לשורה של מפגשים, הודעות ומסיבות עיתונאים של הפלגים הפלסטינים בדבר פיוס לאומי אולם בפועל לא קרה שום דבר בשטח.
תנועת פת"ח חתמה על שלושה הסכמי פיוס עם תנועת חמאס, בקהיר, במכה ובמחנה הפליטים שאטי בעזה.
עפ"י הסכם שאטי הוקמה גם ממשלת ההסכמה הלאומית בראשותו של ראמי חמדאללה הפועלת עד היום אך תנועת חמאס מונעת ממנה לפעול ברצועת עזה.
חמאס הקימה "ממשלת צללים" ברצועה שהיא שמנהלת אותה ושומרת על האינטרסים של תנועת חמאס.
"הודעת מוסקבה" של הפלגים הפלסטינים מגלגלת את תפוח האדמה הלוהט לחיקו של מחמוד עבאס והיא בגדר המלצה.
ברצותו, ייזום מחמוד עבאס מגעים להקמת ממשלת אחדות לאומית ואם לא ירצה בכך הוא איננו מחוייב לעשות זאת.
"הודעת מוסקבה" מעבירה את האחריות מהפלגים הפלסטינים אל יו"ר הרש"פ וממליצה גם להקים את ממשלת האחדות הלאומית לפני כינוס המועצה הלאומית של אש"פ (מל"פ).
בכך הם מאותתים ליו"ר הרש"פ כי לא יוכל לכנס את המל"פ ללא הסכמת כל הפלגים הפלסטינים.
העובדה שהעיתונות הרשמית של הרש"פ התעלמה מ"הודעת מוסקבה" מעידה על כך שיו"ר הרש"פ איננו מתרגש ממנה.
מקורות ברש"פ מעריכים כי ההודעה נועדה בעיקר לרצות את שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב ולאפשר לו להציג "הישג" בעצם הכינוס במוסקבה.
כל הפלגים הפלסטינים מעוניינים ביחסים טובים עם רוסיה ולכן הביעו גמישות בדיונים ונכונות לפרסם את ההודעה, אך אין הדבר מסמל בהכרח השגת התקדמות ממשית בדרך לפיוס לאומי.
מקורות בתנועת פת"ח מציינים כי משבר החשמל ברצועת עזה הוא דוגמא טובה לחילוקי הדעות העמוקים בין תנועת חמאס לתנועת פת"ח, המשבר נפתר זמנית לאחר סיוע של טורקיה וקטאר לחמאס בעזה ולא כתוצאה מהבנות בין הרש"פ לחמאס.
מחמוד עבאס דורש מתנועת חמאס להודות בפומבי בטעויות שעשתה מאז השתלטה בכוח על רצועת עזה ב2007 כתנאי לפיתרון מצוקת החשמל, מדובר בתנאי שחמאס איננה יכולה לקבל וסביר להניח שבעוד תקופה מסויימת שוב תפרוץ החוצה מצוקת החשמל.
ההסכמה על הקמת ממשלת אחדות לאומית פלסטינית הושגה למעשה כבר בשנה שעברה בשיחות הפיוס בין חמאס לפת"ח שהתקיימו בדוחא אך המחלוקת הייתה על שאלת המצע המדיני של ממשלת האחדות.
סלע המחלוקת היה סירובה של תנועת חמאס לקבל את המצע המדיני של אש"פ כמצע של ממשלת האחדות בגלל שהוא מכיר במדינת ישראל. מחלוקת סבוכה לא פחות הינה שאלת תשלום המשכורות ל40 אלף פקידים ברצועת עזה שתנועת חמאס צירפה למנגנון הממשלתי אחרי שהשתלטה בכוח על הרצועה ב2007.
הרש"פ מתייחסת אליהם כאנשי חמאס ומסרבת לשלם את משכורותיהם.
לכן, יש להתייחס בזהירות ל "הודעת מוסקבה" למרות שהיא הודעה חיובית מבחינת כל הפלגים הפלסטינים, הדרך לפיוס לאומי פלסטיני אמיתי היא ארוכה מאוד וספק אם תושג.
רק השבוע פירסם השב"כ הישראלי הודעה על לכידת חברי התארגנות גדולה של חמאס ברמאללה שפעלה לזעזע את שלטונה של הרש"פ ולהפילו, זו המטרה האמיתית של חמאס ולא פיוס לאומי עם הרש"פ.
יחסי מצרים עם חמאס
הרומן של מצרים עם תנועת חמאס נמשך בעוד נמשכת הקרירות ביחסים בין מצרים לרש"פ על רקע התנגדותו של מחמוד עבאס למחמד דחלאן.
בשבועות האחרונים חל שיפור ביחסי מצרים עם תנועת חמאס שבא לידי ביטוי בשטח בפתיחת תכופה יותר של מעבר רפיח ושיחות על אפשרות הפיכתו למעבר מסחרי בין מצרים לרצועת עזה.
ד"ר מוסא אבו מרזוק, סגן יו"ר הלשכה המדינית של חמאס ביקר במצרים ונפגש עם ראשי המודיעין המצרי ובקרוב יבוא לשיחות בקהיר גם אסמעיל הניה המיועד לרשת את ח'אלד משעל בתפקיד יו"ר הלשכה המדינית של התנועה.
נראה כי שלטונות מצרים החליטו לשנות את הגישה בטיפול בתנועת חמאס ולבוא לקראתה כדי לנסות ולתקוע חיץ בינה לבין שלוחת דאע"ש בצפון סיני.
הגישה המצרית הביטחונית החדשה גורסת כי יש לקרב את תנועת חמאס למצרים, לתת לה הקלות בכל הנוגע למצור המוטל על הרצועה, דבר שיחזק את שלטונה ובכך יהיה לה אינטרס לשמור על יחסים טובים עם מצרים ולא לחתור תחת שלטונה ביחד עם ארגון דאע"ש.
ואכן, תנועת חמאס מנסה לרצות את מצרים במסגרת ההבנות החדשות ביניהן.
מנגנוני הביטחון של חמאס ערכו בשבועות האחרונים מסע מעצרים בקרב תומכי דאע"ש ברצועה ועצרו כ-350 פעילים של הארגונים הג'יהאדיסטים המזדהים עם דאע"ש וגם את אחד ממנהיגי דאע"ש בצפון סיני שהגיע לרפיח לצורך תיאום הברחות.
אולם, יש לזכור כי מדובר בירח דבש חדש וזמני, מצרים נוהגת בזהירות מכיוון שהיא יודעת כי יחסיה עם חמאס הם יחסים של אינטרסים וכי בסופו של דבר מה שמניע את התנועה היא אותה האידיאולוגיה של "האחים המוסלמים" ושל דאע"ש הפועלים להפיל את שלטונו של הנשיא א-סיסי.
לא כולם במצרים מרוצים מהמדיניות המצרית החדשה כלפי חמאס.
העיתונאי המצרי הידוע, עימאד א-דין אדיב, פרסם ב-17 בינואר מאמר בעיתון "אלווטן" שבו דרש משלטונות מצרים לעמוד איתן מול תנועת חמאס.
"הגיע הזמן שנפתח את תיק הקשר של חמאס עם מצרים באופן כנה ושקוף ללא נימוסין מכיוון שמדובר בלב ליבו של הביטחון המצרי" כתב אדיב.
אדיב מציין במאמרו כי מאז סוף 2010 תנועת חמאס מהווה איום אמיתי על מצרים, היא מאיימת על גבולותיה,על הביטחון בחצי האי סיני ומתערבת בביטחון הפנימי בתוך מצרים עצמה.
כותב המאמר פירט שמונה נקודות המוכיחות לטענתו כי חמאס פוגעת בביטחונה של מצרים.
א.חמאס מבריחה נשק, סחורות מקלוקלות וסמים בין רפיח וסיני מאז 2008.
ב.חמאס הכניסה כ 50 מיליון דולרים מזוייפים מרפיח למצרים באמצעות בית דפוס לכסף בעזה שהיא קיבלה מאיראן והידוע בשם "הדולר האיראני".
ג.חמאס הכניסה כוחות מיוחדים שהשתתפו בתקיפת בתי כלא במצרים ואגפים של המשטרה במהלך ינואר 2011.
ד.חמאס הציבה צלפים על גגות המבנים בכיכר תחריר בקהיר כפי שבא לידי ביטוי בעדותו של הגנרל חסן אלרוויני מפקד האזור המרכזי שהיה בכיכר תחריר.
ה.לחמאס יש מחנות אימונים שנקראים "סראיא אלקודס" שהפכו לאחר מכן לכוחות "מחוז סיני" (של ארגון דאע"ש).
ו.בידי שלטונות מצרים יש לוחמים נשק, מסמכים וכסף של תנועת חמאס שעדיין לא פורסם דבר אודותם עד כה.
ז. התקציב החודשי של חמאס מגיע מקטאר ואיראן.
ח.טורקיה היא התומכת הלוגיסטית הראשונה של תנועת חמאס.
העיתונאי עימאד א-דין אדיב כותב עוד במאמרו כי לא ייתכן שמצרים תנקוט מדיניות של "קבלת מכות מחמאס בשקט ובסבלנות" וכי אין מנוס מעימות אמיתי עם ההנהגה שלה.
"מה שמדהים הוא שחמאס מאשימה את מצרים בסגירת המעברים לאחר כל פעולת טרור בקהיר או בסיני כאילו שלשלטונות מצרים אין לב או מצפון" כתב עמאד א-דין אדיב.
הוא חתם את מאמרו במסר ברור להנהגה המצרית: "הנושא של חמאס מחייב עמידה נחרצת ותקיפה מכיוון שהוא עלה למצרים באבידות רבות ובדמים, חמאס נטלה חלק בהריגת מצרים יותר מאשר היא הרגה ישראלים! זוהי האמת המרה!".
אין סימנים כרגע שההנהגה המצרית מתכוונת לשנות את מדיניותה החדשה כלפי חמאס בגלל המאמר הזה.
צריך להתייחס למאמר הזה כתזכורת ומסר לחמאס שכן אמצעי התקשורת הרשמיים במצרים חדלו באחרונה מההתקפות הבוטות על תנועת חמאס במסגרת המדיניות החדשה.
עצם פרסומו של המאמר בעיתונות המצרית מראה שמצרים לא שכחה את הקשר ההדוק בין חמאס ל"אחים המוסלמים" ודאע"ש והשתתפותה בפעילות טרור נגד השלטון המצרי.
משטרו של מובארכ מאותת לתנועת חמאס כי הוא משפר עמה את היחסים בזהירות אך מדובר במצב שביר שיכול להתהפך בכל רגע במהירות אם חמאס תשוב לסורה.