ישראל מודאגת מההתקרבות בין מצרים לתנועת חמאס אשר עלולה לחזק את שלטונה בעזה ואת יכולותיה הצבאיות.
ראשי המודיעין במצרים מעריכים כי מדובר במהלך טקטי בלבד של חמאס וכי היא לא תפסיק לחתור תחת המשטר המצרי.
גורמי הביטחון בישראל מודאגים מהרומן החדש בין מצרים לתנועת חמאס המתפתח בשבועות האחרונים ושבמסגרתו מתגבשות הבנות חדשות הקשורות לאבטחת הגבול של רצועת עזה עם מצרים, פתיחת מעבר רפיח, הכנסת סחורות והקלות נוספות במצור שיחזקו את מעמדה של תנועת חמאס ברצועה.
משלחת ביטחונית של חמאס, בראשותו של הגנרל תוופיק אבו נעים מפקד כוחות הביטחון ברצועה, שבה בסוף השבוע שעבר ממצרים מדיונים עם ראשי המודיעין המצרי בשורה של הבנות ביטחוניות חדשות בין שני הצדדים.
במשלחת היו גם מרוואן עיסא וצלאח אבו שרח שני בכירים בזרוע הצבאית של התנועה.
למעשה, מדובר בעסקה חדשה שעל פיה תנועת חמאס תסייע למצרים במלחמה נגד הטרור של שלוחת דאע"ש בצפון סיני והימנעות של חמאס מלסייע לטרור של תנועת "האחים המוסלמים" בתוך מצרים.
הכול בתמורה להקלות משמעותיות במצור על רצועת עזה שיחזקו את שלטון חמאס ברצועה.
מצרים דורשת מחמאס להפסיק מתן מקלט למבוקשים הנמלטים משטחה לרצועת עזה, לחדול מהאימון הצבאי שמעניקים פעילי הזרוע הצבאית לארגון דא"עש בצפון סיני ומהטיפול הרפואי שאליו זוכים פעילי דאע"ש בבתי החולים ברצועה.
כמו כן דורשים המצרים הפסקת העברת מבוקשים ואמצעי לחימה מרצועת עזה לתוך שטח מצרים באמצעות המנהרות.
גורמי הביטחון בישראל חוששים משתי התפתחויות כתוצאה מההבנות החדשות בין מצרים לחמאס.
האחת, הכנסת סחורות ממצרים לתוך רצועת עזה דרך מעבר רפיח ללא פיקוח ובתוכן כמויות גדולות של מלט וברזל המשמשים לבניית המנהרות של חמאס.
השנייה, העלמת עין של המצרים מהברחות נשק מצפון סיני לידי הזרוע הצבאית של חמאס ברצועה באמצעות המנהרות.
הדאגה הישראלית היא מכך שמצרים עלולה לפעול רק נגד זליגה של נשק מהרצועה לצפון סיני ולא בכיוון ההפוך מכיוון שאין בכך איום ישיר על הביטחון המצרי.
האם הרומן החדש אמיתי?
הדוברים של תנועת חמאס הציגו בשבוע האחרון בהצהרות לתקשורת את היחסים החדשים המתפתחים עם מצרים כ "שינוי דרמטי" שיביא לסיום המשבר ביחסים בין מצרים מאז הדחתו של הנשיא מורסי בידי הצבא המצרי בקיץ 2013.
הנהגת חמאס מציגה את השינוי הזה כמהלך אסטרטגי שיביא לשיפר המצב הכלכלי וחיי היום יום ברצועת עזה.
מי שעוקב אחרי אמצעי התקשורת הרשמיים במצרים יכול לגלות בנקל כי בצד המצרי יש פחות התלהבות מההתקרבות לחמאס וכי התקשורת המצרית הרשמית לא הפסיקה לגמריי את ההתקפות על חמאס.
אמצעי התקשורת המצרים מדגישים כי מדובר ב"עסקה ביטחונית" שבמסגרתה חמאס תנקוט צעדים להגברת האבטחה על גבול מצרים עם רצועת עזה כדי למנוע טרור בתוך שטח מצרים וכי בתמורה תקל מצרים את המצור על הרצועה.
נראה כי מדובר באינטרס משותף, יחסיה של חמאס עם דאע"ש בצפון סיני התערערו והנהגת דאע"ש מכנה את פעיליה במילה "כופרים".
דאע"ש החלה גם לגייס פעילים בתוך הרצועה בקרב התנועות הסלפיות הג'יהאדסטיות דבר שמאיים על שלטון חמאס ומנסה לסבך אותה עם ישראל באמצעות "טיפוף" ירי רקטות לאזור הדרום.
גם המצב הכלכלי בתוך הרצועה הינו על סף פיצוץ, לפיכך, הקלת המצור משרתת את האינטרס של חמאס כדי להדק את אחיזתה בשלטון ולמנוע אפשרות של "מרד עממי".
מצרים הסכימה באופן זמני לוותר על תהליך הדמוניזציה של שלטון חמאס ברצועה שבו התחילה לפני כשנתיים, נראה כי היא מוכנה לנסות ו"להכיל" את שלטון חמאס וגם לנסות ולהשפיע על הבחירות הפנימיות בתוך התנועה כדי שהגופים היותר "מתונים" ייבחרו להנהגה.
המאבק הפנימי בתוך חמאס הינו בין האגף הקטארי-טורקי המיוצג על ידי אסמעיל הניה ומוסא אבו מרזוק לבין האגף האיראני המיוצג על ידי יחיא סינוואר, ראש הזרוע הצבאית בפועל, וד"ר מחמוד א-זהאר.
מצרים לא מאמינה לחמאס
השינוי בעמדת מצרים הינו טקטי בלבד ולא אסטרטגי.
ראשי המודיעין המצרי מכירים היטב את תנועת חמאס והקשר שלה לתנועת "האחים המוסלמים" שהוכרזה במצרים כארגון טרור.
מהחקירות של פעילי "האחים המוסלמים" שהיו מעורבים בפעולות טרור, עולה תמונה מדאיגה של שיתוף פעולה הדוק בין חמאס ל"אחים המוסלמים" בכל הקשור לטרור בתוך מצרים עצמה.
חמאס סייעה לפעילי " האחים המוסלמים" לפרוץ לבתי הכלא במצרים כדי לשחרר אסירים ביטחוניים ובראשם הנשיא לשעבר מחמד מורסי,היא סייעה לביצוע מעשי טרור שהבולט שבהם הינו ההתנקשות בחיי התובע הכללי המצרי השאם ברכאת ופעילי הזרוע הצבאית מאמנים את מחבלי "האחים המוסלמים" במחנות אימונים בסודאן.
המודיעין המצרי מודע לקשרים ההדוקים של הנהגת חמאס המדינית לקטאר ולטורקיה ושל ההנהגה הצבאית לאיראן, מדובר בשלש מדינות החותרות נגד הביטחון הלאומי של מצרים.
ראשי המודיעין המצרי גם לא קונים את הטענה של חמאס כי היא התנתקה מהקשר שלה עם תנועת "האחים המוסלמים" וכי יש לה מעמד עצמאי של תנועה אסלאמית לגיטימית בדיוק כמו תנועת "אל נהדה" בתוניסיה בראשותו של השיח' ראשד ראנושי.
ההערכה של המודיעין המצרי שהגיעה גם לידי גורמים בישראל היא כי תנועת חמאס איננה מעוניינת בפיוס אמיתי עם תנועת פת"ח או בהקמת מדינה פלסטינית עצמאית עפ"י חזון אש"פ, מדובר במשחק פוליטי שנועד להרוויח זמן ולהצטייר בקרב הציבור הפלסטיני כתומכת באחדות לאומית, למעשה, תנועת חמאס מעוניינת רק בהנצחת האמירות האסלאמית שהקימה בכוח ברצועת עזה ב2007 ובהרחבתה, במידת האפשר, גם לשטחי הגדה המערבית.
שיתוף הפעולה הביטחוני בין ישראל לנשיא המצרי א-סיסי הוא מצויין, עפ"י פרסומים זרים, ישראל מסייעת למצרים להילחם בטרור של דאע"ש באמצעות מידע מודיעיני וגם בפועל בתקיפות של כטבמ"ים( כלי טיס בלתי מאויישים) של מטרות דאע"ש בצפון סיני.
למצרים אין אינטרס להפסיד את שיתוף הפעולה הביטחוני עם ישראל, היא זקוקה לו וגם זקוקה לתמיכה ישראלית בארה"ב לצורך הידוק הקשר עם ממשל טראמפ.
שיפור המצב כלכלי ברצועת עזה הוא גם אינטרס של ישראל כל עוד אין הדבר פוגע בביטחונה, לכן, ישראל חייבת להבהיר באופן חד משמעי במצרים כי כל הקלה המצור על עזה הינה חיובית בתנאי שלא תפגע בביטחון ישראל וכי על מצרים להמשיך ולמנוע העברת נשק מצפון סיני לתוך רצועת עזה באמצעות המנהרות.
הדבר מקבל משנה תוקף גם נוכח מדיניות הממשל החדש נגד האיסלאם הקיצוני, גם נשיא מצרים א-סיסי יודע שתנועת חמאס הינה תנועת טרור החותרת נגד שלטונו ומשתייכת לאיסלאם הקיצוני השואף להפיל את המשטרים הערבים ולהקים במקומם "ח'ליפות אסלאמית".
חמאס הינה תנועת טרור בדיוק כמו דאע"ש ואל-קאעדה שנולדו מרחמה של תנועת "האחים המוסלמים" שייסד חסן אלבנא, כדברי הפתגם "היהפוך כושי עורו ונמר חברבורותיו".