אופצית "פתרון שתי המדינות" הפכה להיות קשה לקבלה מבחינה מדינית וליישום מעשי בשטח.
ממשל טראמפ צריך לקדם הסכם ביניים ארוך טווח בין שני הצדדים שיבטיח גבולות ברי הגנה לישראל.
הנשיא האמריקני דונלד טראמפ מנסה כבר עתה להפוך למתווך החדש בין ישראל לפלסטינים בניסיון לפרוץ את המבוי הסתום ביו שני הצדדים, הוא אמנם מינה את יועצו הבכיר וחתנו ג'ראד קושנר לשליח למזרח התיכון אך נראה, עפ"י התבטאויותיו ואישיותו הכריזמטית, שהוא מתכוון לטפל באופן אישי בנושא.
הרושם הוא, שבניגוד לנשיא לשעבר ברק אובאמה, הוא מנסה לטפל בסכסוך הישראלי-פלסטיני כבר מהימים הראשונים לכהונתו כנשיא.
עיתון "אלחיאת" היוצא לאור בלונדון והקשור לשלטון הסעודי דיווח ב-16 בפברואר מפי מקורות מהימנים, כי ממשל טראמפ בוחן אפשרות לכינוס ועידה בוושינגטון בהשתתפות מנהיגי ערב כדי לקדם את רעיון ההסדר המדיני בין ישראל לפלסטינים.
נראה כי הנשיא טראמפ השתכנע לקבל את העמדה הישראלית בצורך להניע את התהליך המדיני באמצעות כינוס "ועידה אזורית" של המדינות הסוניות המתונות שתשיק את חידוש המשא ומתן הישיר ללא תנאים מוקדמים בין ישראל לפלסטינים.
זהו למעשה גם בסיסה של "היוזמה המצרית" של הנשיא א-סיסי שרצה לקיים את הועידה הזו בקהיר אך נראה כי הוא לא יתנגד לכך שהנשיא טראמפ יטול את המושכות ויכנס אותה בוושינגטון.
גורמים פלסטינים בכירים מאשרים כי הרעיון הזה כבר מרחף בחלל האוויר במסדרונות הממשל, ראש המודיעין הכללי הפלסטיני הגנרל מאג'ד פרג' שמע על כך בפגישותיו בוושינגטון בשבוע שעבר עם גורמים בכירים בממשל וגם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס דן בכך עם מייק פומפיאו, ראש הסי. איי. איי החדש שעמו נפגש כבר פעמיים מאז שהאחרון מונה לתפקידו.
עפ"י הגורמים הפלסטינים, מחמוד עבאס מתנהג בזהירות רבה ומפגין פרגמטיות, הוא קיבל הבטחות מראש ה-CIA החדש וממתין להזמנה לבית הלבן כדי לדון בנושאים השונים עם הנשיא טראמפ.
עפ"י דיווח באתר האינטרנט FATHMEDIA .NET
ב-17 בפברואר, עוזריו של מחמוד עבאס מסרו כי יו"ר הרש"פ ביקש מחברי הועדה המרכזית של פת"ח ודוברי הנשיאות שלא להצהיר שום הצהרות נגד ממשל טראמפ עד לגיבוש מדיניותו.
הממשל החדש פועל להקמת ציר של המדינות הסוניות המתונות כדי להתמודד עם הסכנה האיראנית, שר ההגנה ג'ים מתיאס אמור לבקר בקרוב במזרח התיכון לצורך הקמת הציר הזה.
לציר הזה יכולה להיות גם מטרה נוספת והיא מתן חסות למשא ומתן ישיר ללא תנאים מוקדמים בין ישראל לפלסטינים.
מות פתרון שתי המדינות?
חוסר הבהירות בעמדות הממשל החדש נמשך ולכן כנראה אין מה למהר ולהספיד את רעיון "פתרון שתי המדינות", הוא עדיין חי וקיים מבחינת הממשל האמריקני.
למרות שהנשיא טראמפ ניסה להתעלם מהמדיניות האמריקנית המסורתית ואמר במסיבת העיתונאים בבית הלבן בהשתתפות ראש הממשלה נתניהו כי אין זה משנה אם הפתרון יהיה פתרון של שתי מדינות או מדינה אחת כל עוד זה ייעשה בהסכמת שני הצדדים, הבהירו שני בכירים אמריקנים בסוף השבוע שעבר, בשתי הזדמנויות שונות, כי הממשל החדש תומך בפיתרון שתי המדינות, מדובר בשגריר המיועד לישראל דיוויד פרידמן ובניקי היילי שגרירת ארה"ב באו"ם.
"פתרון המדינה האחת" מסוכן עבור ישראל והוא סותר את עקרונות וערכי הציונות כך שלמעשה איננו רלוונטי מבחינת ישראל.
לגבי פתרון שתי המדינות, ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר שהוא מוכן להקמת "מדינה מינוס" של הפלסטינים מפורזת מנשק, בראיונות לתקשורת בביקורו בארה"ב הוא הבהיר כי ישראל חייבת "גבולות ברי הגנה" ולכן היא חייבת לשלוט מבחינה ביטחונית בבקעת הירדן.
אם נוסיף לכך את עיקרון הריבונות הישראלית המלאה בכל שטח ירושלים וסיפוח גושי ההתנחלויות הגדולים בגדה לישראל, במסגרת "חילופי שטחים" , הרי שאלה הם "הקווים האדומים" של ישראל בכל משא ומתן עם הפלסטינים, הנשיא טראמפ כבר עודכן בעמדות הישראליות האלה.
בשטח עצמו ישנן בעיות גדולות המצריכות התמודדות יצירתית כדי לגשר בין העמדות של שני הצדדים וליישם פיתרון ריאלי ומעשי שיביא להפרדה מלאה בין ישראלים לפלסטינים.
ברצועת עזה קיימת כבר משנת 2007 ישות מדינית עצמאית שקיבלה את הכינוי הבלתי רשמי "חמסטאן".
הישות הזו מנותקת מבחינה גיאוגרפית מהגדה ומבחינה מדינית מאש"פ והרש"פ ואיננה מוכנה לקבל את המצע המדיני של אש"פ המכיר במדינת ישראל.
הישות החמאסית חותרת תחת שלטון הרש"פ בגדה במטרה להפילה כדי להקים "אמירות אסלאמית" אחת בגדה וברצועת עזה.
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס איבד למעשה את השליטה על רצועת עזה והוא איננו יכול להשיב לרש"פ את השליטה בה, העובדה הזו הינה אבן נגף רצינית בפני כל משא ומתן על הקמת מדינה פלסטינית עצמאית בגדה וברצועת עזה.
איזו ממשלה בישראל תסכים להקמת שתי מדינות פלסטיניות נפרדות, האחת ברצועה והשנייה בגדה?
הניסיון מנסיגת ישראל מרצועת עזה הוא מר ומכאיב, הוא הביא להקמתה של "מדינת טרור" המצויידת באלפי רקטות שמטרתה השמדת ישראל, האם ישראל תסכים להקמת מדינה פלסטינית בשטחי הגדה שעלולה להצטייד אף היא בנשק שיאיים על ליבה של מדינת ישראל?
מעבר לקו הירוק מתגוררים יותר מ 400 אלף מתנחלים ישראלים, רובם בגושי התנחלויות גדולים, הדרך היחידה להשאירם במקום מגוריהם היא באמצעות סיפוח הגושים האלה לישראל לאחר הסכמה פלסטינית לרעיון "חילופי שטחים" בתמורה לגושים האלה.
לכך יש להוסיף מציאת פתרון יצירתי ומעשי לדרישת "זכות השיבה" של הפליטים הפלסטינים עפ"י החלטה 194 של העצרת הכללית של האו"ם ולהתגבר על התנגדותו של מחמוד עבאס
להכיר במדינת ישראל כמדינת העם היהודי.
רק אם ייפתרו הסוגיות האלה ניתן יהיה ליישם את עקרון שתי המדינות, כפי שהדברים נראים כרגע מדובר במשימה בלתי אפשרית.
ירדן חוששת מההתפתחויות האחרונות, עבדאללה מלך ירדן היה המנהיג הערבי הראשון שהנשיא טראמפ פגש מאז כניסתו לבית הלבן, הוא הצליח לשכנע את הנשיא האמריקני לדחות את העברת השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים והזהיר אותו מפני פרוץ אינתיפאדה שלישית.
עם זאת, ירדן חוששת שחיסול אופציית פתרון שתי המדינות יביא להשתלטות איטית של ישראל על שטח הגדה, טרנספר איטי של התושבים הפלסטינים והחייאה למעשה של רעיון "המולדת החלופית" שבה ירדן הופכת להיות המדינה הפלסטינית בפועל.
ועידת הפסגה הערבית בעמאן בסוף החודש הבא אמורה לגבש עמדה ערבית אחידה בעניין פתרון שתי המדינות לצורך התמודדות מול ממשל טראמפ.
הסדר ביניים ארוך טווח
הרש"פ מודאגת מאוד מהצהרות ראש הממשלה נתניהו בדבר "מדינה מינוס" והצורך בשמירת השליטה הביטחונית בבקעת הירדן בידי ישראל ומהדרישה להכרה בישראל כ "מדינה יהודית".
הנשיאות הפלסטינית פרסמה ב-16 בפברואר הודעה שבה היא מודיעה על דבקותה ביוזמת השלום הערבית וההחלטות הבינלאומיות, דבר שיבטיח הקמת מדינה פלסטינית בקווי 67 שבירתה הינה מזרח ירושלים.
הרש"פ חוששת כי ישראל רוצה לספח את שטח הגדה ולהרוס את אופציית פתרון שתי המדינות באמצעות מדיניות התנחלויות אגריסיבית.
גורמים בכירים ברש"פ חוששים שישראל הצליחה לשכנע את הממשל החדש לדחוף לכיוון של "פיתרון אזורי" שבמסגרתו תוקם ישות פלסטינית עצמאית תחת שליטה ביטחונית ישראלית.
נאצר אלקידווה, חבר הועדה המרכזית של פת"ח הזהיר כי החלופה לפתרון שתי המדינות הינה המשך העימות הארוך והמדמם בין שני הצדדים.
במסיבת עיתונאים שכינס ברמאללה שסוף השבוע שעבר הוא הודיע כי "אין בכוונת העם הפלסטיני להיעלם".
אלקידווה רמז למעשה כי לפלסטינים לא תיוותר ברירה וכי החלופה היחידה מבחינתם לפתרון שתי המדינות או פתרון המדינה האחת הינה טרור ואלימות, הם לא יהיו מוכנים לקבל פחות ממדינה פלסטינית עצמאית בקווי 67.
נוכח המציאות הסבוכה בשטח והריחוק התהומי בין עמדות שני הצדדים, על הממשל האמריקני החדש להבין כי אין ביכולתו להביא לפתרון יסודי של הסכסוך הישראלי- פלסטיני וכי באפשרותו לעשות כרגע רק "עסקה"(DEAL) זמנית שהינה ריאלית ובעלת סיכויי הצלחה סבירים.
ה"עסקה" הזו יכולה להיות הסכם ביניים ארוך טווח,היא יכולה להיות בדמות השלב השני של "מפת הדרכים" שבמסגרתו מקבלים הפלסטינים חברות מלאה באו"ם ומוכרים כמדינה אך השליטה הביטחונית בבקעת הירדן ובירושלים נותרת בידי ישראל לתקופה מוגדרת בזמן, או לחלופין לקדם רעיונות ישנים כמו הקמת אוטונומיה פלסטינית בגדה או פדרציה עם ירדן.
העקשנות של מחמוד עבאס שקבע את העיקרון של "הכל או לא כלום" במהלך 12 שנות שלטונו, היא שמנעה את ההתקדמות ההדרגתית והבטוחה מבחינה ביטחונית של שני הצדדים לכיוון פתרון מדיני.
הממשל האמריקני החדש חייב לאמץ את העמדה הישראלית של "גבולות ברי הגנה", ישראל יכולה להסכים לכל ישות מדינית פלסטינית עצמאית רק בתנאי שהיא לא תסכן את ביטחונה בעתיד ושייושמו בה כל הלקחים שהופקו מהנסיגה מרצועת עזה ושיבטיחו את אי הפיכתה ל "ישות טרור" בסמוך לליבה של ישראל.
המאמצים האמריקנים להשגת הסדר מדיני צריכים להיות ממוקדים בכיוון הזה, מכיוון שהשגת המטרה הזו הינה קשה ביותר, הדבר צריך להיעשות רק באופן הדרגתי.