הקרע בין הרש"פ לרצועת עזה הולך ומתרחב והוא מסכן את האפשרות להגיע להסדר מדיני באזור.
תנועת חמאס הפכה לכוח אזורי חשוב שהנשיא טראמפ לא יכול להתעלם ממנו בכל "עסקה" שהוא מגבש להסדר מדיני בין ישראל לפלסטינים.
הנשיא טראמפ שומר את הקלפים צמוד לחזהו בכל הקשור ל"עסקה" שהוא רוצה להחיל על ישראל והפלסטינים כדי להביא להסדר מדיני שיסיים את הסכסוך.
ההשערות לגבי מהותה של "העסקה" נעות בין אוטונומיה מורחבת למדינה פלסטינית זמנית או מדינה בקווי 67 שבירתה מזרח ירושלים עם חילופי שטחים שישאירו בידי ישראל את גושי ההתנחלויות הגדולים בגדה.
אולם נדמה לרגע כי הממשל האמריקני החדש, ישראל והרש"פ שכחו לגמרי את גורלה של רצועת עזה בכל הקשור ל"עסקה" שהנשיא טראמפ מגבש לסיום הסכסוך.
ברצועת עזה חיים שני מיליון פלסטינים, עפ"י הסכמי אוסלו היא אמורה להיות מחוברת לגדה באמצעות "מעבר בטוח" כיחידה גיאוגרפית אחת שלה אמור להימצא הפתרון המדיני.
מאז 2007 שולטת ברצועת עזה תנועת חמאס אשר הפכה את הרצועה לישות מדינית עצמאית, מעין אמירות אסלאמית המכונה "חמסטאן".
לישות הזו יש גם אלפי רקטות המכוונות לעבר ישראל ויכולות לפגוע במרכזי האוכלוסיה שלה היא ממשיכה לבנות את הכוח הצבאי שלה, לחפור מנהרות אסטרטגיות ולהצטייד בנשק.
תנועת חמאס הפכה לכוח אזורי חשוב שאי אפשר להתעלם ממנו בכל הסדר מדיני, תנועת חמאס גיבשה באחרונה מסמך מדיני חדש שבו היא מוכנה לקבל מדינה פלסטינית בקווי 67, מבלי לוותר על "פלסטין" מ"הים עד הנהר", ואותתה לנשיא טראמפ כי הוא מוכנה לדיאלוג עם הממשל החדש.
מדובר בתנועת טרור השוללת את קיומה של ישראל והמוגדרת גם בארה"ב כארגון טרור.
הנשיא טראמפ התעלם מהפניה של חמאס כאילו איננה קיימת, מבחינתו, מחמוד עבאס מייצג את כל הפלסטינים כולל את אלה החיים ברצועת עזה תחת שלטון חמאס.
הנהגת חמאס בטוחה שהצעדים שנוקט מחמוד עבאס בשבועות האחרונים נגד רצועת עזה והאיומים שהוא משמיע על "צעדים חסרי תקדים" שהוא ינקוט בעתיד הינם חלק מקונספירציה אמריקנית-ישראלית שנועדה לנתק את רצועת עזה מהגדה בדרך להסדר מדיני שלא יכלול את רצועת עזה.
מחמוד עבאס טען בהופעה בפני השגרירים הערביים בוושינגטון כי אופציית הפיוס בין הרש"פ לחמאס איננה קיימת באופן מעשי וכי צריך להיערך מחדש למצב שנוצר.
הצעדים שבהם הוא נקט עד כה כמו הקיצוץ במשכורות פקידי הרש"פ בעזה, אי העברת תרופות לרצועה, חוסר נכונות לשלם את מס הבלו על הסולר עבור תחנת החשמל בעזה ועוד, מתפרשים על ידי חמאס כצעדים שנועדו להכניע אותה וכתחילת ההתנתקות של הרש"פ מרצועת עזה שמקבלת כל שנה 52 אחוזים מתקציב הרש"פ.
מקורות ברש"פ טוענים כי מדובר בצעדים הפיכים וכי מחמוד עבאס איננו רוצה להתנתק מהרצועה אלא להחזיר את השליטה עליה לידי הרש"פ כדי שניתן יהיה להציג עמדה פלסטינית אחידה במשא ומתן עם ישראל.
בתנועת חמאס דוחים את ההסברים האלה, גורמים בחמאס אומרים כי מחמוד עבאס חזר רמאללה מפגישתו עם הנשיא טראמפ עם הנחיות אמריקניות ברורות לחסל את רצועת עזה ולכן הוא הודיע כי "איננו מוכן יותר לממן את רצועת עזה".
שר התחבורה ישראל כץ אמור להציג בפני הנשיא טראמפ במהלך ביקורו בישראל בשבוע הבא את תוכניתו להקמת אי מלאכותי סמוך לחופי עזה כדי שיהווה חלק מהפתרון כלכלי והמדיני לרצועה,עד כה לא שמענו שום התייחסות של הנשיא טראמפ או יועציו לגבי רצועת עזה והאם היא תהייה חלק מ"העסקה" להסדר מדיני של הנשיא טראמפ.
סביר מאוד להניח שנושא רצועת עזה ובמיוחד מצב ההומניטארי הקשה יעלה בפגישות של הנשיא טראמפ עם ראש הממשלה נתניהו ועם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.
מעבר למחלוקות הקשות והעמוקות בין ישראל לרש"פ על אופי הפתרון המדיני צריך לזכור כי גם גורלה של רצועת עזה מהווה מכשול גדול בדרך להסדר מדיני בין ישראל לפלסטינים.
ביכולתה של תנועת חמאס להכשיל כל הסדר מדיני וכל תוכנית מדינית שהממשל מכין "לסיום הסכסוך".
לכן, המהלכים שנוקט מחמוד עבאס נגד רצועת עזה הם מסוכנים מאוד, הוא לא יוכל להכניע את תנועת חמאס וכדי לייצר אופציה להסדר מדיני הוא חייב להגיע לפיוס לאומי עם תנועת חמאס ולשוב ולקבל ממנה את הסכמתה כי הוא מייצג את כל הפלסטינים במשא ומתן עם ישראל, כולל אלה החיים ברצועת עזה.
גם הנשיא טראמפ צריך לקחת בחשבון את הדברים האלה, לא ניתן להגיע ל"עסקה" בין ישראל והפלסטינים מבלי לפתור את סוגיית רצועת עזה.