הועד הפועל של אש"פ קיבל החלטות המחשקות את הפלסטינים לקראת חידוש המו"מ עם ישראל.
ההערכה בצמרת הרש"פ היא כי חידוש המו"מ הינו קרוב ושני הצדדים ידרשו לוותר על תנאיהם המוקדמים לחידוש השיחות.
יותר משלושה חודשים לא כינס יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס את הועד הפועל של אש"פ, הוא הסתפק בכינוס הועדה המרכזית של תנועת פת"ח שהינה "חותמת הגומי" שלו כדי להעביר את ההחלטות שרצה.
עפ"י גורמים בפת"ח, כינוס הועד הפועל של אש"פ מצביע על כך שמחמוד עבאס מתחיל להיערך לחידוש המשא ומתן עם ישראל תחת החסות של הממשל האמריקני החדש.
מהודעת הסיכום של הישיבה ניתן ללמוד כי היא לא עסקה בהשלכות האזוריות של "ועידת ריאד" שבה השתתף מחמוד עבאס והיה שותף להחלטותיה, אבל עסקה בשלושה נושאים חשובים הקשורים למשא ומתן הצפוי עם ישראל.
א.הועד הפועל של אש"פ גינה את הישיבה של ממשלת ישראל במנהרות הכותל וכינה אותה "ראוותנית ופרובקטיבית" שבה התקבלו החלטות "להאיץ את ייהוד ירושלים והעיר העתיקה".
המונח בערבית בהודעה לגבי הכותל המערבי הינו "ח'איט אלבוראק" כלומר, התייחסות לכותל המערבי כחלק של מסגד אל-אקצא שבו קשר הנביא מוחמד עפ" המסורת המוסלמית את סוסתו הפלאית הנקראת "אלבוראק".
ב. דחייה על הסף של ההכרזה של שר הביטחון אביגדור ליברמן כי "הקרן הלאומית הפלסטינית" הינה ארגון טרור.
הועד הפועל של אש"פ החליט כי מדובר ב"קו אדום" וכי הקרן תמשיך בפעילותה מכיוון שהיא אחד ממוסדות אש"פ.
מדובר בקרן המעבירה באופן קבוע כספים לאסירים ביטחוניים ולבני משפחותיהם ותומכת גם בבני משפחות של מחבלים שנהרגו או נפצעו במהלך פעילות טרור נגד ישראל.
ג.דחיית האפשרות ל"פתרונות זמניים" לבעיה הפלסטינית כולל האפשרות של הקמת מדינה פלסטינית בעלת גבולות זמניים.
עפ"י גורמים בכירים בפת"ח, מחמוד עבאס מעריך בסבירות גבוהה כי אחד התרחישים שאליהם שואף להגיע הנשיא טראמפ במסגרת "העסקה" שהוא יוזם בין ישראל לפלסטינים הינו הקמת מדינה פלסטינית זמנית על 60 אחוזים משטח הגדה ללא בקעת הירדן ומזרח ירושלים, תרחיש הדומה לשלב השני של מפת הדרכים שהפלסטינים דחו אותו בעבר בתוקף.
התרחיש הזה מתאים לתפיסה של ראש הממשלה בנימין נתניהו שהצהיר בערב כי הוא מוכן לפתרון שבמסגרתו יקבלו הפלסטינים "מדינה מינוס" והוא מותיר את השליטה הביטחונית בבקעת הירדן ובמזרח ירושלים בידיה של ישראל.
עפ"י גורמים ברש"פ, מחמוד עבאס מנסה כעת לאותת לממשל טראמפ כי אש"פ שהינו הנציג הרשמי של העם הפלסטיני דוחה על הסף את האפשרות להסכים לפתרון כזה, ובמילים אחרות שלא כדאי אפילו להציע אותו במשא ומתן שאמור להתחדש מכיוון שהפלסטינים יפסלו אותו על הסף.
מחמוד עבאס מנסה באמצעות ההחלטה של הועד הפועל של אש"פ לחשק את עצמו בכל הקשור לפתרון "המדינה הזמנית", ריבונות ישראלית על הכותל המערבי והפסקת הסיוע הכספי למשפחות האסירים הביטחוניים ו"השהידים".
מחמוד עבאס נערך אומנם מראש לבאות, אך על הפרק עומדת שאלת חידוש המשא ומתן הישיר בין ישראל לפלסטינים.
עפ"י ההצהרות האחרונות של בכירים אמריקנים חידוש המשא ומתן בין שני הצדדים הינו ממש בפתח, המשא ומתן יהיה ישיר בחסות אמריקנית וליווי של "מסגרת אזורית" שהנשיא טראמפ השיג הסכמה עליה בשיחותיו עם מנהיגי ערב בעת ביקורו בסעודיה.
ההערכה של גורמי הרש"פ היא כי מחמוד עבאס לא יוכל לעמוד בפני הלחצים של הנשיא אובאמה ושל מנהיגי ערב והוא ייאלץ להסכים לחידוש המשא ומתן ללא תנאים מוקדמים ובראשם הפסקת בנייה בהתנחלויות.
הדבר נכון, לדעת אותם גורמים, גם לגבי ראש הממשלה בנימין נתניהו אשר ייאלץ להסכים לחידוש המשא ומתן מבלי שהרש"פ תפסיק את ההסתה ואת תשלום הקצבאות למשפחות האסירים הביטחוניים ו"השהידים".
ביקורו של הנשיא טראמפ באזור היה מוצלח, לכן להערכת הפלסטינים הוא ימשיך ליזום מהלכים בכל הקשור למשא ומתן הישראלי פלסטיני כמו מפגש משולש שהוא יעמוד בראשו בין מחמוד עבאס לראש הממשלה נתניהו להודעה על חידוש המשא ומתן או השקה של המשא ומתן ב"מסגרת אזורית" באחת הבירות של מדינות ערב.
מעבר לנושאים הכבדים והמורכבים של סוגוית הסדר הקבע( ירושלים, גבולות, התנחלויות,פליטים וכו) קיימת הבעיה של הפיצול בין הגדה לרצועה ושאלת הייצוג הפלסטיני.
מבחינת הפלסטינים, לא ניתן להגיע לשום הסדר קבע עם ישראל שלא יכלול את רצועת עזה הנתונה לשלטון חמאס.
גם מחמוד עבאס יתקשה לקבל החלטות גורליות במשא ומתן מכיוון שהלגיטימיות שלו כנשיא נבחר הסתיימה מזמן, אפשר להעריך כי הוא ישתמש בתירוץ הזה כדי להתמודד עם לחציו של הנשיא טראמפ לויתורים בטענה כי עליו להיבחר מחדש כנשיא לפני כל החלטה, באמצעות בחירות כלליות וחופשיות, כדי לקבל את הלגיטימיות שלו בחזרה כנציג הנבחר של העם הפלסטיני.