קטאר משלמת את מחיר תמיכתה בארגוני הטרור במשך שנים והיא תצטרך להתאים את עצמה למדיניות הנשיא טראמפ.
ההערכה בעולם הערבי היא שקטאר תתקפל ולא תצטרף למחנה השיעי בראשות איראן.
קטאר תיעלה את עצמה בשלוש השנים האחרונות למשבר החמור וחסר התקדים שלה עם מצרים, לוב ומדינות המפרץ.
היהירות של שליטה השיח' תמים בן חמד אלת'אני שחשב כי הכסף הרב, הגז והנפט יעניקו לנסיכות שהוא עומד בראשה חסינות בינלאומית בנוסף לבסיס האווירי האמריקני הגדול בשטחה השומר על האינטרסים האמריקנים במפרץ.
שליט קטאר ניצל לרעה את כוחו הרב כדי לפסוח על כל הסעיפים, לנקוט מדיניות קונספירטיבית, לשחק "משחק כפול" ביחסים עם מדינות המפרץ ועם איראן ולתמוך בטרור הסוני באמצעות מימון ארגוני טרור הנלחמים בסוריה כמו דאע"ש וג'בהת אלנוצרה ואירוח ומתן חסות לפעילי טרור מתנועת "האחים המוסלמים" ומתנועת חמאס.
קטאר בחשה בעוד פינות במזרח התיכון, גם בסעודיה, מצרים, תימן ולוב, ידה הייתה בכל, מסכסכת, חותרת ומיישמת את האידיאולגיה של "האחים המוסלמים" לפעול נגד המשטרים הערביים ולמוטטם.
בשנים האחרונות היא זכתה לגיבוי מלא למדיניותה ע"י הנשיא האמריקני ברק אובאמה, היא לא היססה לתמוך בגלוי בקמפיין האחרון לנשיאות במועמדות של הילארי קלינטון ועפ"י מקורות בקטאר היא אף תרמה לביל קלינטון עשרות מיליוני דולרים כדי שיריץ את רעייתו לנשיאות.
כל המהלכים של קטאר נתמכו גם בפעילות תקשורתית באמצעות שופר השלטון שלה שהינו ערוץ "אל-ג'זירה" המשדר מדוחא.
עכשיו הגיע נשיא אמריקני חדש שקבע באמצעות החלטות "ועידת ריאד" כללי משחק חדשים במזה"ת בכל הקשור למלחמה בטרור.
קטאר, שניסתה להמשיך ברומן שלה עם איראן ועם ארגוני הטרור למרות החלטות ועידת ריאד נתקלה בחומה בצורה ערבית חדשה המגובה ע"י ממשל טראמפ והיא משלמת את המחיר על התנהלותה השחצנית והבוגדנית.
קטאר נתונה כעת במצור מדיני, יבשתי ואווירי ועלולה אף לאבד את מקומה בליגה הערבית אם לא תשנה את דרכיה, שליטי קטאר מפגינים באמצעי התקשורת "קור רוח" וטוענים כי "לא ייכנעו לתכתיבים", איראן מעודדת את קטאר של להיכנע אך ברור שהמצב הנוכחי לא יכול להימשך ונראה קטאר תיאלץ לשנות את מדיניותה כלפי איראן וכלפי ארגוני הטרור.
ההערכה בעולם הערבי היא כי היא לא תסלים את צעדיה ולא תתקרב יותר לאיראן בגלל שהיא חוששת מהנשיא טראמפ ומאפשרות העברת הבסיס האמריקני הגדול משטחה למדינה ערבית אחרת.
התקרבות נוספת של קטאר לאיראן תגרור סנקציות חריפות יותר נגדה ובידודה בעולם יגבר.
אפשר לסכם את הדרישות המתגבשות בעולם הערבי מקטאר כדי להביא לסיום המשבר:
א.סגירת ערוץ אלג'זירה
ב.הפסקת ההסתה וההתערבות בעניינים הפנימיים של מדינות ערב.
ג.הפסקת הקשרים עם איראן.
ד.הפסקת מימון ארגוני טרור ומתן חסות לפעילי טרור בשטחה- גירוש מנהיגי "האחים המוסלמים" וחמאס מדוחא.
השלטון המצרי גורס כי יש להמשיך בלחץ על קטאר כדי שיביא לשינוי פנימי והחלפת השלטון ע"י העם הקטארי, עפ"י מקורות מצרים לא נפסלת גם האפשרות לפלישה צבאית ע"י כוחות של סעודיה- מאע"מ ומצרים כדי לתפוס את השלטון אם שליט קטאר לא יתרצה.
כמובן שמהלך כזה מחייב את תמיכתה המלאה של ארה"ב שמציגה כלפי חוץ "עמדה נייטרלית ואובייקטיבית", רוסיה לא מתערבת במשבר מכיוון שקטאר נתפסת כבת ברית של ארה"ב והמשבר נראה כ "סכסוך משפחתי".
הסיבה העיקרית לצונאמי המדיני על קטאר מצד שש מדינות ערביות הינו הערכתן כי הביטחון הלאומי שלהן נפגע בגלל התמיכה של קטאר בארגוני הטרור.
נראה כי ממשל טראמפ, ביחד עם שש המדינות הערביות רוצה ליצור תקדים באמצעות הסנקציות נגד קטאר "למען יראו ויראו"- המסר בעקבות ועידת ריאד הוא כי כל מדינה שתתמוך בטרור תנודה ותיענש.
מדינות ערב מבהירות באמצעי התקשורת הערביים כי המטרה איננה הענשת העם בנסיכות קטאר אלא שינוי דרכו של המשטר בקטאר.
ברקע כבר החלו מאמצי התיווך של כווית ועומאן בניסיון למצוא פתרון למשבר, גורמים במפרץ אומרים כי לפני שלוש שנים היה משבר דומה ביחסים עם קטאר אך היא חזרה לסורה וצריך למצוא מנגנונים שיבטיחו שהפעם יהיה שינוי אמיתי במדיניותה כלפי איראן והפסקת תמיכתה בארגוני הטרור.
ברור שהמפתח לכל פיוס בין קטאר למדינות ערב עובר בוושינגטון, הנשיא טראמפ הוא המפתח וללא הסכמתו לא יהיה שום פיוס עם קטאר.
שש המדינות הערביות תיאמו עם ממשל טראמפ את המהלך מול קטאר והם יתאמו עימו גם את פיתרון הפיוס אם יהיה כזה.
בסיכום ביניים ניתן להצביע כבר על המפסידים והמרוויחים מהמשבר.
המפסידים– קטאר עצמה ,ארגוני הטרור- תנועת "האחים המוסלמים", חמאס,דאע"ש,אל-קאעדה-הם צפויים לאבד את התמיכה הכספית מקטאר וחלק מהם יאלצו לפנות את מפקדותיהם מדוחא.
טורקיה- היא בת הברית של קטאר וכמוה מארחת בשטחה בכירים מתנועת "האחים המוסלמים" וחמאס, אם תיכנע קטאר ללחץ המפעל עליה, טורקיה עשויה להיות הבאה בתור במיוחד לאור יחסיה הגרועים עם רוסיה וממשל טראמפ.
איראן- הלחץ המדיני המופעל על קטאר ירחיק אותה ממנה והיא עלול לאבד בעלת ברית סונית ממדינות המפרץ.
המרויחים– מצרים- שסבלה קשות מההתקפות של ערוץ אלג'זירה על משטרו של א-סיסי ומשיתוף הפעולה של קטאר עם דאע"ש ו"האחים המוסלמים" לפעולות טרור בתוך מצרים במיוחד נגד הנוצרים הקופטים.
סעודיה- המהלך שלה בתיאום עם הנשיא טראמפ בועידת ריאד הצליח, היא ממצבת מחדש את המעמד שלה כמנהיגת העולם הסוני ומחסלת חשבונות עם קטאר שחתרה תחת בית המלוכה הסעודי.
סוריה- הנשיא בשאר אסד צפוי להרוויח מכך שקטאר תיאלץ להפסיק את התמיכה בכסף ובאמצעי לחימה בארגונים הנלחמים נגדו בסוריה.
ישראל- כל הישג במלחמה נגד ארגוני הטרור והפסקת התמיכה בהם משרת את האינטרסים המדיניים והביטחוניים של ישראל אשר מטיפה במשך שנים רבות לנקוט בסנקציות נגד מדינות תומכות טרור.