נשיא טורקיה ארדואן יפגש בשבוע הבא עם יו"ר הרש"פ בניסיון לתווך בינו לבין הנהגת חמאס להשגת פיוס לאומי.
טורקיה מנסה לחזק את מעמדה האזורי ואילו מחמוד עבאס מנסה באמצעות הפיוס לטרפד את ההבנות בין חמאס לדחלאן.
משלחת של שלושה חברי הועדה המרכזית של פת"ח הגיעה לאנקרה שבטורקיה כדי להכין את ביקורו של יו"ר הרש"פ ופגישתו עם נשיא טורקיה רג'ב טייפ ארדואן ביום שני הבא.
נשיא טורקיה הזמין את יו"ר הרש"פ לארצו לאחר שמחמוד עבאס שיגר אליו שליח מיוחד.
השליח, מזכ"ל פת"ח ג'בריל רג'וב, הביא לנשיא ארדואן מסר ממחמוד עבאס כי הוא מבקש ממנו להפעיל את השפעתו על תנועת חמאס כדי לנסות ולפייס בינה לבין הרש"פ.
גורמים בכירים בפת"ח טוענים כי מחמוד עבאס נקט במהלך הזה לפני שהוא מפעיל את תוכניתו להטלת סנקציות כבדות יותר על רצועת עזה.
בין היתר מתכנן יו"ר הרש"פ להוציא בכפיה לפנסיה מוקדמת 30 אלף פקידים ברצועה, דבר שיגרום לנזק כלכלי כבד ופגיעה בעשרות אלפי משפחות פלסטיניות.
על הפרק גם כינוס המל"פ בחודש הבא, מחמוד עבאס מתכנן לקיים אותו ברמאללה ללא השתתפות תנועת חמאס וארגון הג'יהאד האסלאמי, אולם אם יושג פיוס עם חמאס הוא מוכן להזמין אותה ואת הגי'האד האסלאמי לדיונים ברמאללה ולהפוך את המל"פ למפגן אחדות לאומית פלסטינית לפני יציאתו לניו יורק לנאום בעצרת הכללית של האו"ם.
מצרים היא המתווכת המסורתית והרשמית בין פת"ח לחמאס ובחסותה נחתמו בעבר הסכמי הפיוס בין שתי התנועות, כיום יש לה יחסים טובים עם תנועת חמאס, אולם, מחמוד עבאס החליט לעקוף את מצרים ולפנות ישירות לאויבתה טורקיה, שעמה אין לה יחסים דיפלומטיים ושמארחת בשטחה את מנהיגי תנועת "האחים המוסלמים" שמצאו בה מקלט מדיני לאחר שנמלטו מידו הארוכה של משטר הנשיא א-סיסי.
גורמים בכירים ברש"פ אומרים כי מחמוד עבאס מנסה במהלך הזה של פיוס עם תנועת חמאס באמצעות טורקיה לנסות ולשמוט את השטיח מתחת להבנות של תנועת חמאס ומוחמד דחלאן שהושגו באחרונה בקהיר בחסותה של מצרים.
ההבנות האלה הפכו שוב את מוחמד דחלאן לשחקן מרכזי בזירה הפלסטינית ודחקו עוד יותר את הרש"פ מכל השפעה ברצועת עזה, מעבר לכך יש פה גם עניין אישי, מוחמד דחלאן הינו יריבו הפוליטי המר של מוחמד דחלאן הפועל לרשת אותו בתפקיד יו"ר הרש"פ.
עפ"י גורמים ברש"פ, מזכ"ל פת"ח ג'בריל רג'וב, יצא בשליחותו של מחמוד עבאס גם לקטאר שם דן עם ההנהגה הקטארית בדרכים לסכל את מעורבותה של מאע"מ ברצועת עזה.
התוכנית של מצרים ושל מוחמד דחלאן,שהינו גם יועצו של שליט אבו דאבי, היא לדחוק את רגליה של קטאר מרצועת עזה ולהכניס במקומה את מאע"מ כמממנת של פרוייקטים הומינטאריים ברצועה.
בשבוע שעבר נפגשה משלחת ממאע"מ בקהיר עם משלחת של הפלגים הפלסטינים ברצועה וסיכמה עמם על סיוע חודשי קבוע בסך 15 מיליון דולר למימון פרוייקטים חיונים ברצועה.
מאע"מ גם הסכימה לממן הקמת קו חשמל של 50 קילווואט מאלעריש המצרית לרצועת עזה בסכום של חמישה מיליון דולר.
זוהי דריסת הרגל הראשונה של מאע"מ ברצועת עזה הצפויה להתרחב ברגע שימומשו ההבנות בין חמאס למוחמד דחלאן.
גם לנשיא טורקיה יש אינטרס לנסות ולתווך בנושא הפלסטיני ולהביא לפיוס בין פת"ח לחמאס.
ארדואן רוצה לחזק את מעמדו האזורי לאחר שנכשל במשימת התיווך שנטל על עצמו בין בת בריתו קטאר לבין "הרביעיה הערבית"( מצרים, סעודיה,מאע"מ ובחריין),המשבר עם קטאר נמשך כבר כשלושה חודשים ונמצא במבוי סתום.
אם יצליח התיווך של טורקיה תהייה זו מכה למצרים, הנשיא ארדואן ביקר השבוע בירדן ונפגש עם המלך עבדאללה, הוא מעמיק את מעורבותו בנושא הפלסטיני בניסיון לקצור פירות מדיניים.
גורמים בכירים בפת"ח אומרים כי היוזמה של הנשיא ארדואן היא מסע יחסי ציבור וכי הוא לא יצליח לגשר בין פת"ח לחמאס.
מצרים הינה נותנת החסות הראשית לכל מה שקורה ברצועת עזה הנחשבת ל"חצר האחורית" שלה, לא ניתן לדלג עליה בכל מה שקשור לביטחון הלאומי המצרי וכבודה כמדינה ערבית מובילה.
להערכת הגורמים בפת"ח, תנועת חמאס לא תעז לקלקל את יחסיה עם מצרים שהשתפרו באחרונה ולתת לטורקיה, אויבתה של מצרים, את ההישג של השגת הפיוס הלאומי עם הרש"פ.
חמאס תלויה במצרים בסוגיית פתיחת מעבר רפיח והקלת המצור מעל הרצועה, היא יודעת היטב כי עליה לשמור על נאמנות למצרים כדי להשיג את המטרות האלה.