מוחמד בן סלמאן,יורש העצר הסעודי, פועל לחסל את יריביו הפוליטיים בדרך לכס המלוכה בסעודיה.
בן סלמאן נהנה מגיבוי מלא של אביו המלך והוא פועל בין היתר נגד יריביו בשם המלחמה בשחיתות.
פרשת התפטרותו המתוקשרת של ראש ממשלת לבנון סעד אלחרירי מריאד שבסעודיה הסיטה את תשומת הלב מהתהליך שקורה בממלכה הסעודית בחודשים האחרונים שבו שואט יורש העצר מוחמד בן סלמאן אל כס המלוכה כשהוא רומס את מתנגדיו ללא רחם.
בינואר 2015 עלה לשלטון בסעודיה המלך סלמאן בן עבד אלעזיז שירש את מקומו של אחיו עבדאללה שנפטר.
בתוך שנתיים ימים קידם המלך סלמאן את בנו מוחמד בצורה מטאורית והכין אותו להחליפו בעתיד כמלך, מוחמד הגיע במהירות לתפקיד שר ההגנה ויורש העצר ואף הצליח לסבך את סעודיה במלחמה בתימן המכונה "סופת הנחישות" שהתגלתה כסיוט שסעודיה מתקשה להיחלץ ממנו.
הסקנדל האחרון מבית מדרשו של יורש העצר הסעודי הוא פרשת התפטרותו של ראש ממשלת לבנון אלחרירי שעליה יש גירסאות והסברים רבים, אין ספק שהלהיטות שלו להילחם באיראן ובחזבאללה ולהתקרב לממשל טראמפ יוצרת מבוכה גדולה לסעודיה בעולם.
פרשנים בעולם הערבי המכירים היטב את יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן מתארים אותו כאדם פזיז ונמהר הרוצה להוכיח את כושר המנהיגות שלו מהר ככל האפשר מבלי שהוא תמיד שוקל את השלכות החלטותיו ומעשיו לטווח הרחוק.
עם זאת, אם נבחן מה נעשה בזירה הפנימית בסעודיה בחודשים האחרונים נגלה שיורש העצר מוחמד בן סלמאן הצליח להשתלט על כל המוסדות הפוליטיים, הצבאיים והכלכליים בממלכה.
בחודשיים האחרונים מנהלים שירותי הביטחון של סעודיה מסע מעצרים נרחב בקרב האליטה הפוליטית , החברתית והדתית בסעודיה.
עפ"י גורמים בקטאר המקורבים למתרחש, נעצרו כ-200 איש ועוד כ-60 שוהים במעין מעצר בית ונאסרה עליהם היציאה מסעודיה.
מרבית העצורים קשורים בצורה ישירה או עקיפה ליורש העצר הקודם מוחמד בן נאיף שסולק מהתפקיד והושם במעצר בית בגלל שסירב לתקוף את קטאר על מדיניותה כלפי סעודיה והתקרבותה לאיראן.
המטרה העיקרית של מוחמד בן סלמאן הייתה לנטרל ביעילות ומהר ככל האפשר כל התנגדות במשפחה השלטת לכך שהוא יהיה מלך סעודיה הבא אחרי אביו סלמאן.
האסטרטגיה שלו הינה ליצר יציבות פנימית ותמיכה במהלכיו ולהשיג גיבוי חיצוני בעיקר מממשל טראמפ.
במסגרת הקרבות שלו במשפחת המלוכה הוא ניטרל כאמור את בן דודו מוחמד בן נאיף ואף הורה על מעצרם של 11 נסיכים חשובים ומשפיעים שנחשבים ליריביו הפוליטיים.
מוחמד בן סלמאן ניטרל את משרד הפנים הסעודי מסמכויותיו באמצעות הקמת מנגנון ביטחון שהוא עומד בראשו והנקרא "מנגנון ביטחון המדינה".
גם בתחום הדתי- רעיוני ובתחום התקשורתי פעל יורש העצר הסעודי לנטרל את הביקורת עליו והורה על מעצרם של הוגי דעות אסלאמיים מוכרים ועיתונאים.
בזירה הכלכלית נעצרו אנשי עסקים וכמה נסיכים עשירים באשמת שחיתות ובהם הנסיך ווליד בן טלאל והנסיך מותעב בן עבדאללה, שראו עצמם כיורשיו הפוטנציאלים של המלך סלמאן,וכן אנשי העסקים הידועים בכר בן לאדן וצאלח כמאל.
ואכן, יורש העצר הצליח במשימתו לפי שעה, הביקורת עליו ועל הפרוייקטים הכלכליים והפוליטיים פסקה, העיתונאי הסעודי הידוע ג'מאל חשוקג'י הידוע כתומך תנועת "האחים המוסלמים" נאלץ לעזוב את הממלכה.
הנשק החדש של יורש העצר הסעודי להילחם ביריביו הפוליטיים הינו "הועדה העליונה למלחמה בשחיתות" שהוא עומד בראשה.
למרות שבתקופת המלך הקודם, עבדאללה בן עבד אלעזיז, הוקמו 3 גופים שונים למלחמה בשחיתות, הוקמה הועדה החדשה, עצם העובדה שמוחמד בן סלמאן עומד בראשה פוגעת באמינותה אך נראה שהוא איננו מתרגש מהביקורת על כך כל עוד הוא מצליח להשיג את מטרותיו.
הועדה למלחמה בשחיתות מאפשרת למוחמד בן סלמאן למנוע ממתנגדיו במשפחת המלוכה לצאת לחו"ל, לתפוס את חשבונות הבנקים שלהם ואת רכושם תוך איום כי יועמדו לדין באשמת שחיתות.
עפ"י מקורות ערביים, יורשי העצר הקודמים, הנסיכים מקרן בן עבד אלעזיז ומוחמד בן נאיף, קיבלו איומים ישירים לוותר על ההתמודדות מול מוחמד בן סלמאן על המלוכה והחליטו להתקפל.
כפי שהדברים נראים נכון לעכשיו, יורש העצר הסעודי מקבל את כל הגיבוי הדרוש מאביו, המלך סלמאן, כדי להבטיח כי הוא יהיה המלך הבא של סעודיה, לכן, סביר להעריך כי הוא ימשיך במעצר מתנגדיו כדי להבטיח הגעה "חלקה" לכס המלוכה כשתגיע השעה, בינתיים הוא ממשיך בהתקרבות לממשל טראמפ, ועפ"י מקורות במפרץ גם בהתקרבות לישראל מאחורי הקלעים.