מאז שהודח מראשות תנועת חמאס פועל ח'אלד משעל להדק את הקשרים עם טורקיה וקטאר.
משעל מתנגד לתהליך הפיוס שמובילה מצרים ולברית החדשה של חמאס עם איראן.
המדינה היחידה במזרח התיכון שציינה השבוע 90 שנים להקמת תנועת "האחים המוסלמים" הינה טורקיה.
תנועת"האחים המוסלמים" שנואה בקרב השליטים הערבים ,מלבד מנסיכות קטאר, ובחלקן אף מוגדרת כארגון טרור, המשטרים הערבים חוששים ממנה ומחתירתה הבלתי נלאית להפיל אותם ולהקים "ח'ליפות אסלאמית עפ"י חוקי השריעה".
מי שנתן ביטוי השבוע ליחס של מרבית מדינות ערב לתנועה היה יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן אשר התראיין ב-1 באפריל לשבועון האמריקני "אטלנטיק" והתייחס למקור הבעיות במזה"ת.
"משולש הרוע הוא איראן, "האחים המוסלמים" וקבוצות הטרור שמעוותות את דת האיסלאם" הוא אמר, "תנועת "האחים המוסלמים" מנסה לנצל את הדמוקרטיה להשתלט על השלטון בעולם ולהפיץ את רעיון הח'ליפות כדי להפוך לאימפריה קיצונית,ארגוני אל-קאעדה ודאע"ש הם חברים בתנועת "האחים המוסלמים", אוסאמה בן לאדן, איימן אלזהוואירי ומנהיג דאע"ש" הוא הסביר.
אולם, הדברים האלה לא הפריעו לנשיא ארדואן העומד בראש מפלגת "הצדק והפיתוח", שהיא תנועת בת של "האחים המוסלמים" לאפשר לארגן ב-1 באפריל כינוס גדול של התנועה באיסטנבול לציון 90 שנה להקמתה.
לכנס הוזמנו כל מנהיגי "האחים המוסלמים" שנמלטו ממצרים ב-2012 אחרי עליית הנשיא א-סיסי לשלטון וקיבלו מקלט מדיני בקטאר ובטורקיה וכמובן גם ראש הלשכה המדינית לשעבר של חמאס ח'אלד משעל שהינו ידיד קרוב של נשיא טורקיה ארדואן.
הידוק הקשר עם טורקיה וקטאר
מאז שח'אלד משעל הודח לפני יותר משנה מראשות הלשכה המדינית של חמאס ע"י הזרוע הצבאית ויחיא סינוואר, הוא פועל לחזק את הקשר שלו עם טורקיה וקטאר.
משעל מתנגד למדיניות של אסמעיל הניה ויחיא סינוואר להתקרב מחדש לאיראן השיעית ותומך בהידוק הקשר עם הציר הסוני בראשות טורקיה וקטאר.
כתוצאה מהמדיניות שהנהיג ח'אלד משעל כיו"ר הלשכה המדינית של חמאס, התקלקלו יחסיה של תנועת חמאס עם איראן וסוריה ב-2011 על רקע מלחמת האזרחים בסוריה והנהגת חמאס נאלצה לעבור מדמשק לדוחא.
הנהגת חמאס הנוכחית הצליחה לשקם את היחסים עם איראן והיא מהווה כיום את מקור המימון העיקרי שלה והמקור הראשי לאספקת נשק ואמצעי לחימה.
המסמך המדיני החדש של חמאס שפורסם לפני כשנה, מגדיר את התנועה כתנועת "התנגדות" פלסטינית עצמאית ומתנער ממה שכתוב באמנת החמאס משנת 1991 כי תנועת חמאס הינה חלק מתנועת "האחים המוסלמים", המהלך הזה נועד לרצות את מצרים ולהראות לה כי חמאס איננה פועלת נגדה, אולם, ח'אלד משעל שיבח בכינוס באיסטנבול את תנועת "האחים המוסלמים" וגינה את הניסיונות להדיר אותה מהזירה הפוליטית במדינות האזור.
הוא הרעיף שבחים על מייסדי התנועה חסן אלבנא וסייד אלקוטוב ותיאר את המאבק של חמאס והפלסטינים נגד ישראל כמאבק של תנועת "האחים המוסלמים".
משעל העלה על נס את תפקידה של טורקיה בתמיכה בבעיה הפלסטינית ואמר:
"לטורקיה יש תפקיד גדול בתמיכה בפלסטין ובירושלים, העם הפלסטיני לא ישכח את השהידים של ספינת "המרמרה" ואת דמם, הם כבוד לטורקיה ולעם הפלסטיני, האזמה של עזה מתגאה בשהידים של טורקיה".
משעל גם התגאה בקמפיין "השיבה" החדש של חמאס ברצועת עזה ואמר: "רצועת עזה הפתיעה את הכיבוש הישראלי במשהו חדש ויש באמתחתה עוד הרבה הפתעות".
לרקוד בכל החתונות
הנהגת חמאס הנוכחית הפיקה לקחים מהמשבר שהיה לה עם איראן והיום המדיניות שלה היא לשמור על יחסים טובים עם כל מדינה באזור כדי להפיק את המקסימום מהיחסים עמה, מדובר באינטרסים והנהגת חמאס מדגישה כי היא "נייטרלית" ואיננה מתערבת בעניינים הפנימיים של שום מדינה.
טורקיה הפכה בשנים האחרונות לבסיס לוגיסטי, כספי ותקשורתי של תנועת חמאס, למרות התנגדות ישראל, הנשיא ארדואן מאפשר לחמאס להפעיל בסיס מבצעי באיסטנבול שמכווין פעולות טרור בשטחי הגדה, מי שאחראי עליו הינו צאלח אלעארורי סגן יו"ר השלכה המדינית של חמאס שהינו גם איש הקשר לאיראן ולחזבאללה.
ח'אלד משעל עומד בראש האגף בחמאס שמתנגד למצרים ולתהליך הפיוס שהיא מובילה עם תנועת פת"ח והוא פועל להכשלתו.
טורקיה וקטאר מאוכזבות מאוד מניצחונו של הנשיא א-סיסי בבחירות וזכייתו בקדנציה נוספת, הן ניסו להכשיל את מערכת הבחירות ופעלו לשבשה אולם, הנשיא המצרי הצליח להתגבר על כל הקשיים שהן הציבו בדרכו.
גורמים ברצועת עזה לא מוציאים מכלל אפשרות כי העלמותו הפתאומית של יחיא סינוואר לחודשיים ימים היא תוצאה של פעילותו של ח'אלד משעל ביחד עם גורמים בכירים בזרוע הצבאית המתנגדים למצרים ולתהליך הפיוס ורוצים לחזור לשת"פ הדוק עם שלוחת דאע"ש בצפון סיני.
הנהגת חמאס מפוצלת לשני זרמים, האחד התומך באיראן והשני בציר הטורקי-קטארי, הצלחת קמפיין "השיבה" עשויה לחזק את הזרם התומך באיראן שהרי הגנרל קאסם סולימאני מ"ממשמרות המהפכה" הוא אבי הרעיון של הקמפיין.