עפיפוני התבערה של הפלסטינים המשוגרים מהרצועה הפכו לנשק מסוכן הפוגע בישראל.
ישראל חייבת לבנות הרתעה כדי למגר את התופעה, לעדכן את נוהלי הפתיחה באש ולנקוט בסיכול ממוקד נגד משגרי עפיפונים.
עפיפוני התבערה הפכו לנשק החדש של האינתיפאדה של רצועת עזה המכונה "צעדות השיבה" ולמקור גאווה לכושר ההמצאה של תושבי רצועת עזה.
בשבועות האחרונים הפכו העפיפונים האלה לכלי המרכזי של חמאס נגד עוטף עזה לאחר שנכשלו כל הנסיונות שלה, לפרוץ את גדר הגבול, לידות אבנים, בקבוקי תבערה ומטעני חבלה על חיילי צה"ל ולחטוף או להרוג אזרחים וחיילים.
שר הביטחון אביגדור ליברמן אמר ב-4 ביוני כי צה"ל יירט 400 עפיפונים אך 200 אחרים הצליחו להגיע לשטח ישראל ולגרום נזק לחקלאות.
יותר מ-9000 דונמים של שטחים חקלאיים בעוטף עזה הושמדו באמצעות עפיפוני התבערה ונגרם נזק של כמה מיליוני שקלים לחקלאים הישראלים מבלי שישראל מצאה עדיין תשובה הולמת לתופעה המסוכנת החדשה.
ברצועת עזה מתגאים ואומרים כי מדובר בנשק פלסטיני מיוחד במינו, "הכורח הוא אם ההמצאות" אומרים ברצועת עזה ולטענת פעילים בחמאס מדובר בהמצאה של הרצועה שתיכנס להיסטוריה הפלסטינית.
אחרי האבן של האינתיפאדה הראשונה, הקלצ'ניקוב של האינתיפאדה השניה יהפכו עפיפוני התבערה לנשק של האינתיפאדה החדשה ברצועת עזה.
מדובר בנשק עממי שקל לייצר אותו באמצעים פשוטים שנותן לפעילי הטרור של חמאס יתרון גדול, קשה לאתר אותו ובאחרונה החלו בחמאס לייצר את העפיפונים תוך שימוש בניילון שקוף כדי להקשות על צה"ל לאתר אותם במעופם באוויר.
לחמאס יש חוליות הנקראות "חוליות העפיפונים" המשגרות מאות עפיפוני בוערים,לעיתים הן מצמידות לעפיפונים חומרים בוערים עם שקיות סוכר כדי להבטיח שריפה איטית וארוכה ברגע שהעפיפונים נוחתים בשטח ישראל.
צה"ל כבר איתר עפיפונים ממולכדים בחומרי חבלה ואף מצויידים במצלמות כדי לצלם מהאוויר את היערכות כוחות צה"ל בסמוך לגדר הגבול.
עפ"י גורמים בחמאס,השלב הבא בתכנונים של חמאס הינו הפעלת רחפנים ממולכדים שיחדרו לשטח ישראל כדי לבצע פיגועים בחיילים ובאזרחים.
העפיפונים הבוערים הם נשק לכל דבר, כלי נשק שאפשר לבצע בהם מעשי טרור, אין שום הבדל בינם לאבנים ולבקבוקי תבערה.
מי שמזלזל בעפיפונים בוערים ימצא את עצמו מתמודד עם רחפנים ממולכדים, בזמנו זלזלו בישראל ברקטות ה"קסאם" וקראו להן "צינורות מעופפים" אך במשך הזמן ייצורן השתכלל והן הפכו לנשק מסוכן המאיים על העורף הישראלי.
צה"ל מתמודד עם העפיפונים הבוערים ועם הרחפנים הפלסטינים באמצעות שיגור רחפן גדול המצוייד בלהבי חיתוך, פיתוח של מערכת הביטחון הישראלית, כדי לחתוך באוויר את החוטים שבהם מחוברי חומרי התבערה לעפיפונים לפני שהם חודרים לשטח ישראל, מדובר בפיתרון זמני שאיננו מספיק יעיל שהרי משגרי העפיפונים משגרים בו זמנית עשרות עפיפונים בוערים ומצליחים להחדירם לשטח ישראל ולגרום לנזק.
מערכת הביטחון הישראלית התמודדה כבר בהצלחה מרובה עם המצאות הרבה יותר משוכללות של חמאס ומצאה להן פיתרון, היא התמודדה בהצלחה עם המנהרות ופיתחה אמצעים היכולים לגלותן בשלב החפירה וגם המציאה את מערכת "כיפת ברזל" היכולה ליירט פצצות מרגמה ורקטות.
כעת שוקדת מערכת הביטחון הישראלית על פיתוח פתרונות להתמודד עם העפיפונים הבוערים וזו כנראה רק שאלה של זמן עד שימצא הפיתרון המתאים.
בינתיים, ידי צה"ל כבולות בהתמודדות עם תופעת עפיפוני התבערה בגלל הנחיות הדרג המדיני.
צה"ל יכול ליירט את משגרי העפיפונים ולפגוע בהם בדיוק כפי שהוא פוגע במשגרי הרקטות, אך הנחיות הדרג המדיני לצבא הן לצמצם למינימום את מספר ההרוגים הפלסטינים כדי למנוע הסלמה.
הדרג המדיני עסוק בסוגיה האיראנית וזוהי העדיפות העליונה מבחינתו, ראש הממשלה נתניהו יצא לסיור באירופה כדי לגייס תמיכה בעמדות ישראל וארה"ב בנושא הסכנה האיראנית וישראל איננה מעוניינת כרגע בהסלמה בגבול הדרום אלא בהרגעת המצב.
אולם, המציאות יותר מורכבת, הנהגת חמאס נחושה ללכת עד הסוף מול ישראל בנושא הסרת המצור מעל הרצועה והיא נחושה לפתוח במלחמת התשה על גבול הרצועה עד להשגת מטרותיה, פירוש הדבר הוא כי היא תמשיך בפעילות "צעדות השיבה" וגם בשיגור רקטות, פצמ"רים ועפיפוני תבערה לעבר ישראל.
לכן, ישראל תצטרך לקבל בקרוב הכרעה כיצד להתמודד עם כללי העימות החדשים שמנסה חמאס לכפות עליה בגבול הרצועה, אחת הסוגיות תהייה כיצד לטפל בעפיפוני התבערה והאם לאשר לחיל האוויר לפגוע במשגריהם כפי שהוא פוגע במשגרי רקטות.
צה"ל חייב להתייחס לעפיפוני התבערה כנשק לכל דבר שיש לנטרלו לפני הפגיעה, הדבר אמור לגבי נוהלי הפתיחה באש לעבר משגרי עפיפוני תבערה וגם לגבי פעולות סיכול ממוקד, ישראל חייבת לבנות הרתעה כדי למגר את התופעה.
ראש הממשלה נתניהו הורה בינתיים לקדם את האפשרות לקיזוז הנזקים שנגרמו לחקלאות בדרום מעפיפוני התבערה מכספי המיסים שישראל מעבירה מדי חודש לרש"פ.
גורמים ברש"פ מעריכים כי ההחלטה הזו לא תיושם בסופו של דבר וכי מדובר בניסיון להפעיל לחץ על מחמוד עבאס לבטל את הסנקציות שהטיל על רצועת עזה.