שלטון בית המלוכה בירדן הינו יציב כרגע אך המצב עלול להשתנות במהירות אם לא יפתר המשבר הכלכלי הקשה בממלכה.
התנגדות המלך עבדאללה ל"עסקת המאה" של טראמפ רק מסבכת את מצבו ועדיף לו ליישר את ההדורים עם הממשל האמריקני.
גם לאחר פיטורי ראש הממשלה הירדני האני אלמולקי הרוחות בירדן עדיין לא נרגעו, ההפגנות ההמוניות במרכז עמאן נמשכו זה היום השישי ברציפות והאיגודים המקצועיים שמובילים את גל המחאה לא ביטלו את השביתה הגדולה במשק שתוכננה ל-6 ביוני.
המחאה ההמונית כוונה אמנם לעבר הממשלה אך גם כסאו של המלך עבדאללה עלול להתנדנד אם לא ימצא פתרון למשבר הכלכלי הקשה, המלך ויורש העצר חוסיין הביע ובפומבי הזדהות עם תושבי ירדן,המלך פיטר את ראש הממשלה האני מולקי כדי להכיל את זעם הרחוב הירדני והוא מנסה ליצור תקווה לשיפור במצב הכלכלי.
ב-4 ביוני נועד המלך עבדאללה עם אנס א-צאלח, סגן ראש ממשלת כווית ולשכתו הודיעה כי צאלח הביע תמיכה בירדן ובכלכלתה וכי כווית שוקלת להשקיע בירדן ולהעניק לה הלוואות לתמיכה בפרוייקטים כלכליים.
בפגישה עם עורכי עיתונים ב-4 ביוני הסביר המלך עבדאללה את הסיבות למשבר הכלכלי: ההתנתקות מהגז המצרי שעלתה לממלכה כ-4 מיליארד דינר, סגירת הגבול בין ירדן לסוריה שבגללה איבדה ירדן סכום של 400 מיליון דולר בשנה של הכנסות ממכס על סחורות, הוצאות של הממשלה על אבטחת גבולותיה של ירדן, צמצום הסיוע הבינלאומי לירדן למרות שהיא קלטה מיליון פליטים מסוריה ומחדלים במערכת קבלת ההחלטות הירדנית.
המלך התעלם מתופעת השחיתות הגדולה שהינה אחת הסיבות לגל ההפגנות וכן מהפסקת הסיוע הכלכלי של סעודיה ואיחוד האמירויות (מאע"מ) לירדן.
עכשיו צריך להמתין ולראות מה יעשה ראש הממשלה החדש ד"ר עומר אלרזאז ששימש בעבר כשר החינוך והתרבות ויש לו רקורד כלכלי מפואר וקשרים עם הבנק העולמי, אלרזאז מקובל מאוד בחוגים הפוליטיים והאקדמאיים בירדן וכניסתו לתפקיד והרכבת ממשלה חדשה אמורים להקל במעט את לחץ הרחוב הירדני.
לא ברור כיצד ינהג ראש הממשלה החדש בחוק מס ההכנסה החדש שניסה קודמו האני אלמולקי להעביר בפרלמנט ושהינו אחד הגורמים לגל המחאה, גם המלך עבדאללה לא הסתייג עד עכשיו מהחוק החדש המעורר את זעם ההמונים, בסופו של יום מדובר בדרישה של קרן המטבע הבינלאומית מירדן ובתנאי שלה כדי לאשר הלוואות לממשלכה ההאשמית.
המינוי של ד"ר עומר אלרזאז לתפקיד ראש הממשלה החדש נתפס ברחוב הירדני כמינוי נכון ועתה ממתינים אזרחי ירדן לראות את הרכב הממשלה החדשה כדי לדעת את הכיוון שאליו יוביל אלרזאז.
האם המשבר הכלכלי קשור ל "עסקת המאה"?
גורמים שונים בירדן ומחוצה לה מנסים לקשור את המשבר הכלכלי העמוק בירדן לעמדתה המדינית המתנגדת בתקיפות להכרזה על ירושלים כבירת ישראל ול "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ.
חמד בן ג'אסם אלת'אני,ראש ממשלת קטאר לשעבר, אמר ב-4 ביוני לעיתון "אלקודס אלערבי" כי יש מדינות ש"קרובות" לירדן והן שעומדות מאחורי גל ההפגנות הענק בה כדי ללחוץ עליה לקבל את "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ.
אין זה סוד שקיימת מתיחות רבה בין סעודיה ומאע"מ לירדן על רקע תמיכתן השקטה מאחורי הקלעים בהכרזה של טראמפ על ירושלים כבירת ישראל ותוכניתו ליישב את הפליטים הפלסטינים במדינות ערב שבהן הם חיים.
גורם מתיחות נוסף הינו סירובו של המלך עבדאללה להתערב במלחמה בתימן נגד המורדים החות'ים הנאמנים לאיראן ולהתייצב לצדה של סעודיה.
המלך עבדאללה חושש מאוד שירדן תאבד את מעמדה המיוחד בירושלים כאפוטרופוס של המקומות הקדושים עפ"י הסכם השלום שלה עם ישראל מ-1994 ומכך שתיאלץ לקלוט את הפליטים הפלסטינים הרבים בירדן במעמד של אזרחות מלאה, כ-50 אחוזים מתושבי ירדן הינם פליטים פלסטינים.
יש כנראה גם קשר לכך שסעודיה ואיחוד האמירויות קיצצו את התמיכה הכספית שלהן לירדן בגלל שאיננה מיישרת עימן קו בעמדותיה המדיניות שהרי "בעל המאה הוא גם בעל הדיעה", אך אין זו הסיבה העיקרית למשבר הכלכלי העמוק בירדן, הנסיבות האזוריות והפנימיות בתוך ירדן הן שהביאו אותה למצבה הכלכלי הקשה.
גם המלך עבדאללה מנסה לסדר לעצמו אליבי לגבי המצב הכלכלי הקשה בארצו, לפני כחודש הוא אמר בהופעה בפני סטודנטים באוניברסיטת עמאן כי "ירדן נתונה ללחצים חזקים כדי שתקבל את העסקה בנושא ירושלים לטובתה של ישראל".
בגלל עמדותיו המדיניות נגד "עסקת המאה" מנסה המלך עבדאללה להתקרב לאיראן ולטורקיה כדי לקבל תמיכה בעמדתו לגבי המעמד המיוחד של ירדן בירושלים, הוא כבר דחה פעמיים בקשה של סעודיה שלא להשתתף בועידה לשת"פ אסלאמי שכינס הנשיא ארדואן באיסטנבול בעניין ירושלים והמצב ברצועת עזה.
לסיכום: השלטון ההאשמי בירדן יציב כרגע אך הדברים עלולים להשתנות במהירות אם לא יהיה שיפור במצב הכלכלי, תנועת "האחים המוסלמים" עדיין לא הצטרפה למחאה ויש לה משקל חשוב בירדן.
מבני הברית החדשים של המלך עבאללה (איראן וטורקיה) לא תבוא לו שום ישועה כלכלית או מדינית, הוא מזגז באופן טבעי כדי לשרוד אך בסופו של דבר יציבות שלטונו תלויה בארה"ב( שממנה הוא מקבל גם סיוע כלכלי וביטחוני) בישראל ובמדינות המפרץ.
לכן,טוב יעשה המלך אם יהדק את קשריו עם ממשל טראמפ וינסה להגיע עמו להבנות בעניין "עסקת המאה" ומעמד ירדן במקומות הקדושים בירושלים וכן עם ממשלת ישראל.
עד כה לא הודיעה ממשלת ישראל על נסיגתה מהסעיף בהסכם השלום עם ירדן העוסק במעמדה בירושלים, לכן שיפור היחסים עם ארה"ב וישראל יכול רק לעזור למלך לייצב את שלטונו ולקבל מחדש את הסיוע הכספי ממדינות המפרץ.