משבר ביחסי ישראל רוסיה

המשבר הדיפלומטי בין ישראל לרוסיה בעקבות הפלת המטוס הרוסי עלול לפגוע בפעילות האווירית הישראלית נגד ההתבססות הצבאית האיראנית בסוריה.

ישראל פועלת בערוצים מדיניים שקטים להביא לסיום מהיר של המשבר.

ישראל מנסה לשמור על פרופיל נמוך בכל הקשור להפלת מטוס התובלה הרוסי שעסק במשימות ביון מול חופי סוריה, לכן נשלח דובר צה"ל לפרסם ב-18 בספטמבר הודעה ,שתואמה עם ראש הממשלה ועם שר הביטחון, שבה הובע צער על מותם של אנשי צוות התובלה הרוסי שהופל כתוצאה מפגיעת אש נ"מ סורית, בהודעה הטילה ישראל את האחריות המלאה לתקרית על הצבא הסורי ועל איראן וחזבאללה שהינן שותפות באחריות לאסון.

הדרג המדיני מנסה להימנע ממשבר פומבי ומתמשך עם רוסיה לאחר שיחת טלפון נזעמת משר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו לשר הביטחון ליברמן ולאחר שסגן שגריר ישראל במוסקבה זומן לשיחת נזיפה במשרד החוץ הרוסי.

הפלת מטוס התובלה הרוסי הביכה את הנשיא פוטין והעיבה על מה שהוא מחשיב כהישג מדיני חשוב הקשור למדיניותו בסוריה והוא ההסכמה עם הנשיא ארדואן על הקמת אזור חיץ באידליב והימנעות ממבצע צבאי גדול לכיבוש העיר.

הפעילות המדינית העיקרית של ישראל נעשית מאחורי הקלעים בערוצים המדיניים אבל עדיין לא ברור עד כמה רוסיה מעוניינת למנף את המשבר והאם היא מוכנה להבליג על תקרית הפלת המטוס ולשוב לסדר היום, ללא תגובה, בעקבות הבעת הצער הישראלית שאין בה התנצלות מלאה.

שיחת נתניהו-פוטין

ראש הממשלה בנימין נתניהו התקשר לנשיא פוטין והביע את צערו על מותם של אנשי הצוות הרוסי שהיו במטוס התובלה, נתניהו הטיל את האחריות להפלת המטוס הרוסי על סוריה והציע לשלוח למוסקבה את מפקד חיל האוויר האלוף נורקין עם כל פרטי התחקיר שעשה חיל האוויר בנושא.

עפ"י הודעת הקרמלין הנשיא פוטין אמר לראש הממשלה נתניהו כי פעולות אלה של חיל האוויר הישראלי הינן הפרת הריבונות של סוריה וכי במקרה הזה ישראל לא יישמה את הסיכומים בינה לבין רוסיה למניעת תקריות מסוכנות, פוטין דחק בנתניהו לא לאפשר מצבים כאלה מעתה ואילך.

בהצהרה פומבית אמר הנשיא פוטין כי ישראל לא אשמה בהפלת המטוס הרוסי וכי שרשרת טעויות היא שהובילה לתקרית, עם זאת הוא הדגיש כי רוסיה תנקוט בצעדים להגן על חייליה בסוריה וכי "כולם ירגישו בכך".

הצבא הרוסי החל כבר בהפקת הלקחים מהתקרית ובהגברת התיאום בינו לבין מערך הנ"מ הסורי כדי למנוע הישנות תקלות חמורות כאלה בעתיד, כל הצדדים המעורבים בתקרית מפיקים לקחים אבל בעולם הערבי הדעה הרווחת היא כי חיל האוויר הישראלי שוב הוכיח את עליונותו האווירית וכי מערך ההגנה האווירי הסורי נחל כישלון חרוץ.

מה תקפה ישראל באזור לאד'קיה?

עפ"י הודעת דובר צה"ל, ישראל תקפה בליל ה-17 בספטמבר מתקן של הצבא הסורי באזור לאד'קיה שממנו עמדו להעביר מערכות לייצור נשק מדוייק וקטלני עבור איראן וחזבאללה בלבנון, מדובר בנשק שנועד לתקוף את ישראל.

באזור לאד'קיה יש נוכחות גדולה של הצבא הרוסי, מדרום ללאד'קיה ממוקם בסיס חיל האוויר הרוסי בחמיימים, באזור פרוסות סוללות נ"מ רוסיות ונמל לאד'קיה משמש כנמל משנה של הספינות הרוסיות וחלופה לנמל העיקרי בטרטוס.

האם תקרית הפלת המטוס הרוסי תשפיע על המשך התקיפות האוויריות הישראלית בשטח סוריה? במערכת הביטחון הישראלית אומרים שלא, אבל ברור כי ישראל תיזהר מעתה שבעתיים בתקיפת מטרות איראניות וסוריות הממוקמות בקרבת בסיסים של הצבא הרוסי בסוריה.

הכדור במגרשו של הנשיא פוטין, למרות שמערך הנ"מ הסורי הוא שהפיל את מטוס התובלה הרוסי על 15 אנשי צוותו, הנשיא הסורי בשאר אסד בודאי מצפה שבעקבות התקרית רוסיה תכריז על המרחב האווירי הסורי כ"אזור אסור לטיסה" עבור חיל האוויר הישראלי ובכך ייפסקו ההפצצות הישראליות על יעדים בסוריה.

התיאום בין צה"ל לצבא רוסיה

בין צה"ל לצבא הרוסי פועל בשלוש השנים האחרונות מנגנון למניעת חיכוך שסוכם בין הנשיא פוטין לראש הממשלה נתניהו,מדובר במנגנון שהוכיח את עצמו מספר רב של פעמים בשנים האחרונות.

גם הפעם הודיעה ישראל לרוסיה, באמצעות המנגנון הזה, על התקיפה באזור לאד'קיה אולם משרד ההגנה הרוסי טוען כי ההודעה הישראלית הייתה דקה אחת בלבד לפני התקיפה, דבר שלא איפשר לנקוט בצעדים הדרושים למנוע את הפגיעה במטוס התובלה הרוסי.

מתחקיר חיל האוויר הישראלי עולה כי ירי נ"מ נרחב ובלתי מדוייק של מערכת ההגנה האווירית הסורית הוא שגרם להפלת מטוס התובלה הסורי, כאשר הסורים שיגרו את הטילים שפגעו בו, מטוסי חיל האוויר היו כבר בשטח ישראל, סוללות ההגנה האוורית הסורית ירו ללא אבחנה ומבלי לוודא שאין מטוסים רוסיים באוויר.

לישראל יש אינטרס ברור שמערכת התיאום בין צה"ל לצבא הרוסי לא תיפגע ותמשיך לפעול, איראן נחושה להתבסס צבאית בסוריה, מדובר במערכה ארוכה וישראל זקוקה למערכת התיאום עם הצבא הרוסי כדי שתוכל להמשיך בפעילותה האווירת הצבאית נגד מטרות איראניות בסוריה.

האם רוסיה תעניש את ישראל?

תקרית הפלתו של מטוס התובלה הרוסי מול חופי סוריה מזכירה תקרית אחרת שבה ירטו מטוסי קרב טורקים מטוס קרב רוסי מסוג סוחוי ב-24 בנובמבר 2015 והפילו אותו בטענה כי חדר לשטח טורקיה, דבר שיצר משבר קשה ביחסים בין שתי המדינות והביא לנקיטת סנקציות חריפות מצדה של רוסיה כלפי טורקיה.

בתקרית ההיא נהרג טייס רוסי אחד בעוד שבמקרה הנוכחי מדובר ב-15 אנשי צוות רוסים שנהרגו.

למרות שברוסיה עושים השוואה בין שתי התקריות האוויריות הרי שיש הבדל גדול בינהן, מי שהפיל את מטוס התובלה הרוסי היו הסורים באמצעות טיל נ"מ רוסי ולא חיל האוויר הישראלי.

רוסיה מעוניינת בשמירה על קשרים טובים והדוקים עם משטרו של בשאר אסד שנותן לה את הלגיטימציה להקים בסיסים צבאיים בסוריה כ"אורחת" במדינתו, לכן היא מאשימה את ישראל בהפלת  מטוס התובלה שלה למרות שכאמור מי שהפיל אותו הם הסורים באמצעות נשק נ"מ שקיבלו מרוסיה.

ישראל היא מטרה נוחה להפניית האשמות  מבחינת רוסיה, מובן מאליו שהיא לא תשמיע טענות כלפי איראן, חזבאללה או סוריה.

נראה כי איראן סברה בטעות כי אזור לאד'קיה הינו חסין מפני התקפות ישראליות בגלל הימצאות בסיסים רבים של הצבא הרוסי באזור ולכן מיקמה מחסני טילים וסדנאות לדיוק טילים באזור הזה, אולם,התקיפה הישראלית הוכיחה כי אין שום חסינות להתבססות צבאית איראנית בתחומי סוריה.

הנחישות של איראן להמשיך בהתבססות הצבאית שלה בסוריה היא שיצרה בעקיפין את המשבר הזה בין ישראל לרוסיה, איראן איננה מתכוונת להיעלם מסוריה והרוסים אינם מונעים ממנה להתבסס צבאית בסוריה, דבר שיאלץ את ישראל להמשיך את תקיפת המטרות הצבאיות האיראניות.

ראש הממשלה נתניהו הבהיר לנשיא פוטין בשיחת הטלפון ביניהם כי ישראל נחושה לבלום את ההתבססות הצבאית האיראנית בסוריה ואת ניסיונות איראן להעביר לחזבאללה נשק קטלני נגד ישראל, מכך משתמע כי ישראל איננה מתכוונת להפסיק את ההפצצות בסוריה למרות המשבר ביחסים עם רוסיה.

מדובר במשבר דיפלומטי חריף בין ישראל לרוסיה, ויקטור בונדאריב ,יו"ר ועדת הביטחון של בית הנבחרים הרוסי "הדומא", העריך ב-18 בספטמבר כי הסיכוי שתקרית הפלת המטוס הרוסי תוביל לעימות צבאי-ישראלי "לא סביר" אך צפוי שהיא תדרדר את היחסים הדיפלומטיים.

מפקד חיל האויר הישראלי האלוף נורקין אמור לצאת למוסקבה כדי לעדכן את עמיתיו הורסים בנתונים שבידי ישראל על התקרית, גורמים מדיניים בירושלים מעריכים כי ראש הממשלה נתניהו יצא בקרוב למוסקבה לפגישה עם הנשיא פוטין כדי להביא לסיום המשבר.

עד לא ברור מה יהיו צעדי התגובה של רוסיה על התקרית והאם היא תפעל מיידית להגביל את חופש התנועה של חיל האוויר הישראלי בשמי סוריה.

ההודעה של משרד ההגנה הרוסי כי רוסיה "שומרת לעצמה את זכות התגובה המתאימה"  צריכה להדאיג את ישראל כולל הדברים שאמר הנשיא פוטין בדבר צעדים שינקטו כדי לשמור על ביטחון החיילים הרוסים בסוריה.

מאידך, רוסיה מעוניינת בהרגעת המצב בסוריה וביצוב שלטונו של הנשיא בשאר אסד, לכן הנשיא פוטין הגיע להבנות עם נשיא טורקיה ארדואן על פתרון המצב באזור אדליב.

דבריו של הנשיא פוטין כי תקרית הפלת המטוס היא "שרשת של טעויות" וכי לא ישראל היא שהפילה את המטוס  מפחיתה את רף המתיחות בין שתי המדינות אולם עדיין ישנו ערפל כבד לגבי הכוונות הרוסיות.

סביר להניח כי פתרון המשבר הדיפלומטי ייקח זמן וכי רוסיה לא תבטל את התיאום הצבאי בינה לבין ישראל ואף ינקטו צעדים להידוק התיאום הצבאי בין שתי המדינות לגבי העתיד.

הצעד הראשון הרוסי היה תגבור הבסיס האווירי הרוסי בחמיימים והבסיס הימי בטרטוס במערכות אלקטרוניות חדשות עפ"י הוראת הנשיא פוטין.

יתכן שגם מערך ההגנה האווירית הרוסית בסמוך לבסיסים הצבאיים הרוסים בסוריה יתוגבר בסוללות נוספות של טילי300-SA ותגבור מערך הנ"מ הסורי בסוללות נוספות של טילי 200-SA, דבר שעלול להקשות על חיל האוויר הישראלי לפעול במרחב האווירי הסורי, האיראנים מנסים כעת למקם את מחסני הנשק והסדנאות לדיוק הטילים בסמוך לבסיסי הצבא הרוסי בסוריה כדי להקשות על ישראל לתקוף אותם מן האוויר.

האם תחליט רוסיה לספק גם טילי 300-SA לסוריה ? עדיין לא ברור, ישראל תנסה לשכנע את רוסיה שלא ללכת בכיוון הזה אולם, כל האפשרויות פתוחות.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי