מצב שברירי בגבול הרצועה

סימנים מדאיגים מגיעים מרצועת עזה כי ארגוני הטרור מנסים שוב לכפות כללי משחק חדשים על ישראל.

עם זאת, גורמים ברצועה טוענים כי ארגון חמאס נתון במצוקה כספית קשה והוא איננו מעוניין להחריף את העימות עם ישראל ולאבד את הסיוע הכספי הקטארי.

ארגוני הטרור ברצועה חוזרים לשגר רקטות לעבר ישראל, בסוף השבוע שוגרה רקטה משטח הרצועה ונפלה בשטח פתוח במועצה האזורית שער הנגב, לא דווח על נזק או נפגעים ובתגובה תקף מסוק קרב של צה"ל עמדה של החמאס בדרום רצועת עזה.

מדובר בשיגור הראשון של רקטות לעבר ישראל מאז סבב ההסלמה האחרון שבמהלכו שוגרו יותר מ-400 רקטות לעבר ישובי הדרום.

עפ"י גורמים ברצועה, הרקטה נורתה לעבר ישראל בתגובה על מותו של פלסטיני בן 26 ביום שישי בהפגנות על גדר הגבול, החמ"ל המשותף של הארגונים הפלסטינים ברצועה הזהיר בשבוע שעבר בעקבות מותם של 4 פלסטינים בהפגנות על הגדר כי ישראל חצתה את "הקווים האדומים" וכי "ההתנגדות לא תתפשר ותעמוד מנגד".

בסוף  השבוע גם שוגר מהרצועה אשכול בלונים שאליו מחובר מטעם חבלה קטן, הוא נחת סמוך לגן ילדים במושב שבמועצה האזורית שדות נגב ואח"כ אותר בלון תבערה נוסף בשטח פתוח במושב זרועה במועצה האזורית שדות נגב, מדובר בחידוש תופעת בלוני הטרור לאחר תקופה ארוכה שבה היא הופסקה בעקבות יישום הבנות הרגיעה בין ישראל לחמאס.

נראה כי הארגונים הפלסטינים מנסים לכפות על ישראל כללי משחק חדשים בניגוד להבנות הרגיעה  כדי להרתיע את חיילי צה"ל מלירות לעבר מפגינים המתקרבים לגדר הגבול בסתירה לסיכומים עם המודיעין המצרי על רצועת ביטחון של כ-300 מטר שאסור להיכנס לתחומיה כדי להתעמת עם חיילי צה"ל וזאת כדי לצמצם את מספר הנפגעים.

מטה צעדת השיבה ושבירת המצור פרסם ב-28 בדצמבר הודעת אזהרה לישראל שבה נאמר:

"אנו בוחנים שימוש באופציות מאבק חדשות כדי לעמוד בפני היהירות של הכיבוש הישראלי שנוקט בהשתמטות וברמאות, האוייב מנסה להרויח זמן ואנו מכריזים על יום שישי הבא כיום "ההתנגדות לנורמלזיציה" תוך הדגשת הטלת חרם מוחלט על הכיבוש הישראלי".

לכן, לא מן הנמנע כי שיגור הרקטה בסוף השבוע מרצועת עזה לעבר ישראל הינו חלק מהאסטרטגיה החדשה של ארגוני טרור ברצועה שערים לרחשי הרחוב הפלסטיני ומנסים להתאים את עצמם אליו כדי שלא לאבד את תמיכתו.

המצוקה הכספית של חמאס

בצד הסימנים המדאיגים המגיעים מהרצועה מגיעים גם דיווחים על מצבה הכספי הקשה של תנועת חמאס.

מנהיג חמאס אסמעיל הניה מתכנן מזה זמן רב לצאת לסיור במדינות ערביות ואסלאמיות ובהן טורקיה, קטאר ואיראן, כדי לתאם עמדות מדיניות וגם כדי לגייס כספים עבור התנועה הסובלת ממצוקה כספית קשה, נסיעתו של הניה לחו"ל תלוייה באישור של מצרים מכיוון שהוא יכול לנסוע רק דרך הצד המצרי של מעבר רפיח.

המצרים סירבו במשך תקופה ארוכה לאשר את יציאתו של הניה לחו"ל, הם נימקו זאת בכך שהם חוששים כי איראן, קטאר וטורקיה ישבשו את תוכניתם להביא לרגיעה בין חמאס וישראל ולפיוס בין פת"ח לחמאס והשתמשו בנושא כמנוף לחץ על חמאס להגמיש עמדות.

באחרונה אישרה מצרים למשלחת פרלמנטרית של חמאס בראשות מחמוד א-זהאר לסיור בכמה מדינות בחו"ל ויש סימנים שגם נסיעתו של אסמעיל הניה לחו"ל תאושר בקרוב.

אין ספק שבכיר חמאס מחמוד א-זהאר, המקורב מאוד להנהגה האיראנית, ניצל את הביקור בטהרן כדי לגייס סיוע כספי לתנועה וגם אסמעיל הניה אמור  לאסוף כספים עבור התנועה במהלך ביקוריו הצפויים בקטאר ואיראן.

אולם, גם מאיראן לא צפויה לבוא הישועה למשבר הכספי של חמאס, איראן עצמה סובלת ממשבר כלכלי קשה שהחמיר בעקבות הסנקציות החדשות שהטיל עליה ממשל טראמפ וזה משפיע באופן ישיר על הסיוע לחמאס ולארגון הג'יהאד האסלאמי, ממשל טראמפ גם מפעיל לחץ על מדינות המפרץ שלא להעביר כספי סיוע לארגון חמאס המוגדר כארגון טרור.

סיבה נוספת למצוקה הכספית של חמאס הינה הגידול בהוצאות, לתנועה יש עשרות אלפי תומכים ופקידים הנמצאים על רשימת מקבלי המשכורות (PAY ROLL ), המשך קמפיין צעדות השיבה והפניית כספי תרומות מהעולם האסלאמי, שהיו נשלחים בעבר לרצועת עזה, לסוריה, לוב ותימן.

אחד המוסדות הרשמיים של ארגון חמאס שסובל ממצוקה כספית קשה הינו ערוץ הטלוויזיה "אל-אקצא" הנחשב לזרוע התקשורתית הרשמית של ארגון חמאס, מצוקתו הכספית משקפת את המצוקה הכספית של כל הארגון.

לארגון יש חובות גדולים מהעבר לאחר ששכר חברות תקשורת כדי שיעבירו את שידוריו בלווין  וגם עקב הריסת הבניין שבו היה ממוקם ב-12 בנובמבר בהפצצה של חיל האוויר הישראלי בעקבות פעילות הסתה חריפה.

הערוץ משדר ממקום חלופי ובשבוע שעבר הוא הודיע על הפסקת שידוריו בגלל המצוקה הכספית.

לאחר ההודעה, התערב אישית מנהיג חמאס אסמעיל הניה בנושא כדי למצוא פתרון ובינתיים הערוץ ממשיך לשדר.

לדברי מנהלו, וויסאם עפיפה, הוא זקוק לסכום של 4 מיליון דולר כדי לצאת מהמשבר הכספי שבו הוא נתון.

גם למוסדות אחרים של חמאס כמו  אגודות צדקה ומערכות חינוך יש מצוקה כספית קשה והפקידים מקבלים כבר כמה חודשים רק 50 אחוזים משכרם.

גורמים בחמאס אומרים כי הארגון בוחן כעת דרכים להדק את החגורה כדי להתמודד עם המצוקה הכספית הקשה כמו הגדלת מיסי החבר של פעילי התנועה, צמצום בהוצאות והידוק הקשר עם תורמים ערבים ואסלאמיים ומשטרים ידידותיים לתנועה כדי לגייס כספים.

אין ספק שבעקבות המצוקה הכספית של חמאס עולה חשיבותם של הכספים שמקבלים פקידי חמאס מדי חודש מקטאר בסך 15 מיליון דולר.

מדובר באספקת חמצן חיונית לתנועה ולכלכלת הרצועה.

לכן, ארגון חמאס איננו ממהר לשבור את הכלים עם ישראל ולחזור לרמת האלימות שהייתה בגבול הרצועה לפני כמה שבועות, מאז שהושגו ההבנות הוריד ארגון חמאס את רף האלימות, הופסק שיגור בלוני ועפיפוני התבערה לעבר ישראל והמוני המפגינים הורחקו כמה מאות מטרים מגדר הגבול ברצועה.

נראה כי ארגון חמאס איננו מעוניין להחריף כעת את האלימות על גדר הגבול עם ישראל בין היתר בגלל מצוקתו הכספית, עם זאת יתכן שהוא מנסה להפעיל לחץ על ישראל  ולסחוט כספים נוספים והקלות במצור באמצעות הסלמה מדי כמה שבועות כדי להראות שהוא איננו בכיס של אף גורם.

גורמים בחמאס עומדים על כך שהארגון מעדיף רגיעה בגבול רצועת עזה ופתיחת חזית חדשה נגד ישראל בשטחי הגדה באמצעות  חוליות רדומות שהוא גייס שיבצעו "פיגועים איכותיים" נגד מתנחלים וחיילי צה"ל.

בכיר חמאס אוסאמה חמדאן אמר בסוף השבוע כי הגדה המערבית "תפתיע את כולם" במה שהיא מכינה לכיבוש הישראלי.

.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי