ארגון חמאס נכשל בניסיונו להוריד מסדר היום התקשורתי את נושא הפגנות המחאה נגד יוקר המחיה וההפגנות נמשכות.
את ההפגנות מובילה תנועת צעירים עצמאית הנקראת "רוצים לחיות" שמקבלת תמיכה ציבורית רחבה ואת תמיכת פלגי אש"פ.
בסוף השבוע עשו מנגנוני הביטחון של חמאס עשרות מעצרים ברחבי הרצועה של מפגינים שהשתתפו בהפגנות תנועת "אנו רוצים לחיות" (בידנא נעיש-בערבית), בין היתר נעצרו כמה עיתונאים שסיקרו את ההפגנות.
ההפגנות האלה התחילו ביום חמישי שעבר במחאה על יוקר המחיה ברצועה אך הן מביעות את זעם התושבים כלפי שלטון חמאס, מנגנוני הביטחון של חמאס פיזרו את המפגינים בירי ובאלות במיוחד במוקדי ההפגנות במחנה הפליטים ג'באליה ובדיר אלבלח.
המרכז הפלסטיני לזכויות האדם דיווח ב-16 במרץ כי ההפגנות נגד יוקר המחיה התקיימו במחנות הפליטים ג'באליה, אלבורייג', נוצייראת והערים ח'אן יונס ורפיח וכי הן פוזרו בכוח בידי אנשי הביטחון של חמאס.
לדברי המרכז,מנהל המרכז לזכויות האדם עו"ד ג'מיל סרחאן ועורך דין נוסף בשם בכר אלתורכמאני הוכו בידי המשטרה של חמאס.
הכעס של התושבים ברצועה הולך וגואה בגלל המצב הכלכלי הקשה, המיסים, והאבטלה הגואה שהטילה תנועת חמאס שסובלת גם היא ממצוקה כספית קשה, בעוד אנו מתקרבים ליום השנה הראשון לצעדות השיבה שמצויין ב-30 במרץ.
השנה הראשונה של קמפיין צעדת השיבה שיזם חמאס נתפסת ככישלון בעיני רבים ברצועה מכיוון שהקמפיין לא הצליח לשבור את המצור הישראלי על הרצועה כפי שהבטיחה תנועת חמאס, למרות מאות ההרוגים ואלפי הפצועים.
הרקע לגל המחאה הנוכחי
עפ"י גורמים ברצועה, תנועת "אנו רוצים לחיות" היא תנועת צעירים עצמאית שאיננה קשורה לשום גוף פוליטי והיא קמה על רקע הגדלת המיסים שארגון חמאס כופה על האוכלוסיה ועל רקע האבטלה בקרב הדור הצעיר שמגיעה לשיעור של 69 אחוזים.
תושבים ברצועה מספרים שארגון חמאס מטיל מיסים כאוות נפשו כדי להגדיל את ההכנסות לארגון, מי שסובל בקרב האוכלוסיה העזתית הם אלה שאינם מזוהים עם הארגון ואינם מקבלים שירותים במוסדות השונים של חמאס.
עפ"י עדויות תושבים, ארגון חמאס הטיל מיסים על טיפול רפואי בבתי חולים ועל ניתוחים גם על כאלה שיש להם ביטוח רפואי שכבר שילמו בעדו, כמו כן הוגדלו המיסים על אגרות רישוי לרכב והוטל מס של 200 שקלים על כל סחורה שמשקלה הוא יותר מטון.
ארגון חמאס הגדיל גם את המיסוי על סחורות שמוברחות ממצרים לרצועה דרך המנהרות, חפיסת סיגריות מסוג "רויאל" שנמכרה בעבר ב-4 שקלים עולה כעת בין 26 ל-30 שקלים.
פלגי אש"פ תומכים במחאה
נציגי כל הפלגים הפלסטינים התכנסו ב-16 במרץ במקום מושבו של ארגון החזית העממית בעזה כדי לדון בהתפתחויות האחרונות ובדיכוי האלים של ההפגנות, ארגוני חמאס והג'יהאד האסלאמי החרימו את השיבה.
בתום הישיבה פרסמו משתתפיה הודעת תמיכה בתנועת הצעירים שמקיימת את ההפגנות.
בהודעה נמסר על ההחלטות הבאות:
א.התנגדות לשימוש בכל סוגי הדיכוי והפגיעה בזכויות האדם של המפגינים.
ב.קריאה לארגון חמאס לבוא חשבון עם כל מי שתקף את המפגינים ולהתנצל בפניהם וכן להסיג את כל אנשי הביטחון שלה מהרחובות.
ג.הבעת תמיכה בדרישות הצודקות של המפגינים.
ד.קריאה לחמאס להפסיק את כל סוגי המיסים על הסחורות ולהנהיג פיקוח מחירים.
ה.קריאה למצרים לחדש את תהליך הפיוס.
בכיר פת"ח מוחמד דחלאן, שהינו ביחסים טובים עם הנהגת חמאס ברצועה,קרא להנהגתה להפסיק את כל צורות הדיכוי והשימוש בכוח נגד המפגינים נגד יוקר המחיה, הוא קרא גם למצרים להתערב בנעשה ולהשיג הסכם לאומי פלסטיני.
התפתחות הזו היא לקורת רוחה של הרש"פ ושל העומד בראשה והיא כבר מנסה לרכוב עליה ולעודד אותה,יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס החליט לפני שנתיים, בעצת ראש המודיעין הכללי הפלסטיני מאג'ד פרג', להטיל סנקציות על רצועת עזה ולהחמיר את המצב הכלכלי בה כדי שתושביה ימרדו בשלטון חמאס.
בכיר פת"ח חוסיין א-שיח' אמר בסוף השבוע כי ההנהגה הפלסטינית קיימה קשר עם מדינות ידידות בעלות השפעה כדי ללחוץ על תנועת חמאס להפסיק את צעדי הדיכוי של האזרחים החפים מפשע שדורשים חיים מכובדים וביטול המיסים הבלתי חוקיים, גורמים ברש"פ מסרו כי יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס פנה למצרים וקטאר כדי שיפעילו את השפעתן על חמאס להפסיק את דיכוי המפגינים.
דובר תנועת פת"ח אוסאמה אלקוואסמה הופיע בטלוויזיה הפלסטינית הרשמית וקרא למפגינים להמשיך בהפגנות: "המסר שלנו לגיבורים שלנו שנלחמים נגד מליציות חמאס ברצועת עזה הוא כי הדרך לירושלים מתחילה במהפכה נגד הרודנות ואנו בתנועת פת"ח עומדים עמכם ותמיד נהיה נאמנים לכם".
לאן פני הדברים?
ברצועה יש כבר דיבורים על כך שתופעת "האביב הערבי" הגיעה לרצועה וכי נכשל הניסיון של חמאס להסיט את תשומת הלב המקומית והבינלאומית מההפגנות באמצעות ירי 2 רקטות "פאג'ר" לעבר תל אביב.
תופעת "האביב הערבי" התחילה בתוניסיה ב-2011 לאחר שרוכל ירקות בשם מוחמד בועזיזי הצית את עצמו בעיר סידי סוזיד,עכשיו מחקים אותו ברצועת עזה.
אחמד אבו טחון בן 32, תושב הרצועה, הצית את עצמו ב-16 במרץ במחאה על יוקר המחיה לאחר שגורש מביתו לאחר שלא יכול היה לעמוד בתשלום שכר הדירה.
הדיכוי האלים והמעצרים של המפגינים בידי אנשי חמאס נחשבים ל "כתם שחור" על הארגון שהחל לאבד מהפופולאריות שלו ברצועת עזה.
ההפגנות נגד חמאס התחדשו בסוף השבוע גם לאחר הפצצות חיל האוויר הישראלי ועל פי גורמים ברצועה והן אמורות להימשך נוכח גל המעצרים שעשה חמאס בקרב המפגינים והגיבוי הציבורי שמקבלים המפגינים מהפלגים הפלסטינים המזוהים עם אש"פ.
במקביל התחיל ארגון חמאס להוציא את תומכיו באותם המקומות שבהן מפגינה תנועת "רוצים לחיות" כדי שיפגינו נגד הרש"פ והעומד בראשה ויאשימו אותם באחריות למצב הכלכלי הקשה, בודאי בקרוב יאשימו שוב את ישראל באחריות למשבר הההומניטארי ברצועה.
עורך הדין פהמי שבאנה, בכיר לשעבר במודיעין הפלסטיני בגדה טען בראיון לביטאון חמאס "א-ריסאלה" ב-16 במרץ כי מנגנוני הביטחון של הרש"פ מעודדים פיצוץ ברצועה והם משלמים כסף כדי להניע את האנשים להפגנות תוך ניצול המצב הכלכלי הקשה," ברגע שיושג הסכם בין ישראל לחמאס הכל יסתיים" אמר שבאנה.