התככים והמחלוקות בהרכבת הממשלה הפלסטינית החדשה

הממשלה החדשה תוצג בשבוע הבא בפני יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.

הרכבת הממשלה לוותה במחלוקות ותככים שהביאו לגל של התפטרויות בכמה מפלגות פלסטיניות, הממשלה החדשה רק תגביר את הפירוד בזירה הפלסטינית.

בימים הקרובים אמור מוחמד א-שתייה, בכיר תנועת פת"ח שעליו הטיל יו"ר הרש"פ להרכיב את הממשלה הפלסטינית החדשה, להציג בפני מחמוד עבאס את הרכב ממשלתו החדשה.

בכיר פת"ח חוסיין א-שיח' הודיע כי הצגת הרכב הממשלה החדשה תהיה בשבוע הבא.

עפ"י גורמים בפת"ח,ראש הממשלה הקודם ראמי חמדאללה יפרוש מהחיים הפוליטיים ויחזור לאוניברסיטת א-נג'אח בשכם.

מוחמד א-שתייה התקשה בהרכבת הממשלה החדשה מכיוון שהפלגים הפלסטינים העיקריים בזירה הפוליטית הפלסטינית מחרימים אותה בגלל המדיניות הכוחנית של מחמוד עבאס וסירובו לחלק את העוגה השלטונית עם פלגים אחרים המתנגדים למדיניותו.

הפלגים שמחרימים את הממשלה החדשה ואינם מוכנים להיות חלק ממנה הם: חמאס, הג'יהאד האסלאמי, החזית העממית והחזית הדמוקרטית.

נראה כי הממשלה הפלסטינית החדשה תורכב בעיקר מנציגים מתנועת פת"ח ומעוד כמה פלגים קטנים באש"פ.

מוחמד א-שתייה הודיע השבוע כי מלבד נציגים מתנועת פת"ח יכללו בממשלתו נציגים מהפלגים הבאים: מפלגת "פדא",חזית המאבק העממי,מפלגת העם,חזית השחרור העברית והחזית הערבית הפלסטינית.

בשבוע האחרון פרצו מחלוקות חריפות במפלגת "פדא" ובמפלגת העם(המפלגה הקומוניסטית לשעבר) על רקע השאלה האם להצטרף לממשלה החדשה בראשות מוחמד א-שתייה.

כתוצאה מכך התפטרה מתפקידה זהירה כמאל שמשמשת בתפקיד מזכ"ל מפלגת "פדא" ועמה כמה ממקורביה. גם ווליד עווד, חבר הלשכה המדינית של "מפלגת העם" התפטר מתפקידו.

השניים התפטרו מתפקידם בגלל התנגדותם להצטרפות מפלגותיהם לממשלה הפלסטינית החדשה.

מהו תפקידו של מאג'ד פרג'?

סוכנות הידיעות "שיהאב" המזוהה עם ארגון חמאס פרסמה ב- באפריל דיווח שבו האשימה את הגנרל מאג'ד פרג', ראש המודיעין הכללי הפלסטיני ומקורבו של יו"ר הרש"פ, ב"סחיטה כספית" של הפלגים הפלסטינים כדי להפעיל עליהם לחץ להצטרף לממשלה החדשה בראשות מחמד א-שתייה.

בשיחה עמי הכחיש הגנרל פרג' בנחרצות את כל ההאשמות האלה.

הדיווח מאשים את הגנרל פרג' כי הוא פועל מאחורי הקלעים לסייע למוחמד א-שתייה להרכיב את הממשלה הבאה באמצעות סחיטה כספית ופיתויים של בכירים בכמה פלגים פלסטינים תוך שהוא מנצל את מצוקתם הכספית.

עפ"י המקורות בחמאס, פעל צאלח ראפת, חבר המועצה המרכזית של מפלגת "פדא",בתיאום עם הגנרל מאג'ד פרג', לשנות את החלטת הלשכה המדינית של מפלגתו שלא להצטרף לממשלה החדשה בתמורה לקבלת הטבות כספיות ומימוש אינטרסים אישיים הקשורים לחברותו בועד הפועל של אש"פ.

כשחזרה זהירה כמאל, מזכ"ל "פדא",מביקור בחו"ל והתברר לה כי ההחלטה שהובילה נגד ההצטרפות לממשלה החדשה שונתה היא הגישה את התפטרותה למוסדות המפלגה.

גם במפלגת העם היו ויכוחים בין חברי הלשכה המדינית לבין המזכ"ל של המפלגה ד"ר בסאם אלצאלחי על ההצטרפות לממשלה החדשה לאחר שהתברר כי הוא קיבל סכום של 90 אלף דולר מיו"ר הרש"פ מחמוד עבאס כדי לתמוך בהשתתפות בממשלתו החדשה של א-שתייה.

על הרקע הזה הודיע ווליד עווד, חבר הלשכה המדינית, על התפטרותו ממפלגת העם.

סוכנות הידיעות "שיהאב" דיווחה כי המשבר הכספי במפלגת העם הוא משבר מלאכותי שמתואם בין מזכ"ל המפלגה בסאם אלצאלחי לבין בכיר פת"ח עזאם אלאחמד כדי שהמפלגה תיישר קו עם ההחלטות של יו"ר הרש"פ בהתאם ל "עסקה" בין בסאם אלצאלחי לבין עזאם אלאחמד שנועדה לכסות על השתיתות הכספית בתוך המפלגה, עפ"י הדיווח קיבל אלצאלחי סכומי כסף מיו"ר הרש"פ מחמוד עבאס בשווי של מיליון דולר כדי לחפות על השחיתות שלו בבזבוז כספי המפלגה בפרוייקטים כושלים.

לסיכום:

הקמת הממשלה הפלסטינית החדשה הציתה את אש המחלוקות הפוליטיות בין הפלגים הפלסטינים לבין יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס ובתוך הפלגים הפלסטינים עצמם דבר שגרר גם גל התפטרויות.

מוחמד א-שתייה יצליח להקים ממשלה חדשה אך היא תורכב בעיקר מבכירים מתנועת פת"ח, שהינה מפלגת השלטון, כששאר נציגיה הם מהפלגים הפלסטינים הקטנים באש"פ שמשמשים כ"עלה תאנה".

הרחוב הפלסטיני רוצה בממשלת אחדות אך למעשה הוא מקבל ממשלה על טהרת תנועת פת"ח.

הממשלה החדשה מסמלת יותר מכל את הפיצול והפילוג בזירה הפוליטית הפלסטינית, הפלגים העיקרים מחרימים אותה בגלל מדיניות מחמוד עבאס והפיוס הפנים פלסטיני נראה רחוק מתמיד, הממשלה החדשה רק תעמיק את הפיצול והפירוד ותתקשה במשימתה העיקרית לחלץ את הרש"פ ממצוקתה הכלכלית והפוליטית.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי