שובו של הסיכול הממוקד

ישראל חוזרת למדיניות הסיכול הממוקד ברצועת עזה אחרי הפסקה של חמש שנים כדי לנסות ולשקם את ההרתעה.

אסור להסתפק רק בחיסולם של פעילי השטח, ויש לחסל את בכירי ארגוני הטרור למרות איומי חמאס והגי'האד האסלאמי בירי רקטות ובפיגועי התאבדות.

צעד חשוב עשה הקבינט הביטחוני במהלך סבב הלחימה האחרון ברצועת עזה,כאשר הוא אישר מחדש את מדיניות הסיכול הממוקד שנפסקה ב-2014 מייד בתום מבצע "צוק איתן".

ב-4 במאי חיסל כלי טיס של חיל האויר את חאמד אלחודרי,פעיל הזרוע הצבאית של חמאס וחלפן כספים בעת שנסע במכוניתו במרכז העיר עזה.

גורמי ביטחון בישראל מסרו כי חאמד אלחודרי היה אחראי על העברת כספים במזומן מאיראן לארגוני הטרור, בבעלותו היו שתי חברות חלפנות אשר היו ברשימת ארגוני הטרור של ישראל מאז יוני 2018.

במסגרת פעילותו הוא העביר  באמצעות חברת החלפנות שלו כספים בהיקפים גדולים לזרוע הצבאית של חמאס, לארגון הג'יהאד האסלאמי ולארגוני טרור נוספים ברצועה.

ארגון חמאס אישר ב-5 במאי כי אלחודארי היה מפקד בשורות הארגון, העיתון אלחדת' דיווח ב-5 במאי כי הוא היה מפקד מחלקה בזרוע הצבאית של חמאס.

ההחלטה לחדש את מדיניות הסיכול הממוקד תוך כדי סבב הלחימה נועדה להפעיל לחץ על ארגוני הטרור ולשקם את ההרתעה.

עם זאת, ההחלטה תקפה רק לגבי חיסול דרגי שטח או דרגי ביניים של ארגוני חמאס והגי'האד האסלאמי, ישראל נמנעת כרגע מלחסל בכירים בשני הארגונים האלה.

גורמים בחמאס טוענים כי במסגרת הסכם הפסקת האש נענתה ישראל לדרישות חמאס והג'יהאד האסלאמי לבטל את מדיניות הסיכול הממוקד שאך עתה חודשה, אולם גורמים ביטחוניים מכחישים זאת מכל וכל.

גורמים בארגון חמאס מזהירים מפני חידוש מדיניות הסיכול הממוקד ואומרים כי התגובה על צעד כזה תהיה חריפה, אולם, אל לה לישראל מלוותר על הנשק הזה המרתיע מאוד את ראשי הטרור.

מאז החל ארגון חמאס את מלחמת ההתשה שלו נגד ישראל ב-30 במרץ בשנה שעברה,נקט צה"ל שורה של צעדים למלחמה בטרור.

באמצעות חיל האויר, תקף צה"ל מנהרות,מפקדות, מוצבים, מתחמים צבאים ומחסני נשק ותחמושת במקומות שונים ברצועה.

ברוב המקרים היו המתקנים האלה ריקים מאדם, ארגוני הטרור פינו מבעוד מועד את המחבלים שמאיישים בדרך כלל את המתקנים האלה.

לאחר יותר משנה של מלחמת התשה ברור עתה יותר מכל שצריך לנקוט באמצעים חריפים יותר מאשר פגיעה במתקנים ריקים מאדם.

לפני כניסתו לתפקיד שר הביטחון איים אביגדור ליברמן לחסל את מנהיג חמאס אסמעיל הניה בתוך 48 שעות אולם דבר לא קרה, חמאס ניצל את ההבטחה שלא מולאה כדי לנגח ולגחך את שר הביטחון.

מנהיגי חמאס יודעים היטב כי ממשלת ישראל איננה מעוניינת להפיל את ארגון חמאס ולפגוע בראשיו, המשך שלטון חמאס ברצועה משרת את המדיניות הישראלית לפצל בין הגדה לרצועה ובכך למנוע את הקמתה של המדינה הפלסטינית.

גורמים בחמאס איימו לפני כמה חודשים כי אם תחסל ישראל את אסמעיל הניה, יחיא סינואר, מרוואן עיסא, רוחי מושתהא ואחרים, יגיב הארגון בשיגור רקטות לעומקה של מדינת ישראל.

בחמאס מאיימים גם בחידוש פיגועי ההתאבדות בתוך ישראל עצמה אם היא תפגע ותחסל את בכירי הארגון,הם מזכירים את גל הטרור ב-1995 לאחר שהשב"כ הישראלי חיסל באמצעות מכשיר טלפון סלולרי ממולכד את יחיא עיאש המכונה "המהנדס", מראשי הזרוע הצבאית.

מיד לאחר החיסול קמה קבוצה בתוך הזרוע הצבאית שנקראה "תלמידיו של יחיא עיאש" שביצעה שורה של פיגועי התאבדות כדי לנקום את מותו שבהם נהרגו עשרות ישראלים ונפצעו מאות אחרים.

עד עתה הייתה המדיניות הישראלית כזו שקבעה כי אפשר לוותר על הסיכולים הממוקדים כדי שלא להביא להסלמה, אולם, חמאס איננו מעוניין באמת ברגיעה, הוא רוצה לסחוט את ישראל לויתורים מפליגים באמצעות סבבי טרור קצרים עד להסרת המצור כולו מעל רצועת עזה.

ברש"פ טוענים כי המדיניות הישראלית מתואמת עם הנשיא טראמפ בגלל "עסקת המאה" שתפורסם בקרוב, וכי במסגרת התוכנית תוקם מדינה פלסטינית ברצועת עזה בלבד, לכן ישראל משמרת את הנהגת חמאס ואיננה פוגעת בה כדי שתוכל לשלוט ברצועה באופן רשמי ומוכר.

אסור להרגיל את ארגוני הטרור שישראל נרתעת מהפגיעה בראשיהם מחשש לפעולות נקם,ישראל חיסלה את ראשי החמאס אחמד יאסין ועבד אלעזיז רנטיסי ושום דבר מיוחד לא קרה בשטח, בדיוק כפי שארה"ב חיסלה את אוסאמה בן לאדן מנהיג אל-קאעדה מבלי שספגה בתגובה גל טרור מהארגון. 

לכן, למרות הפסקת האש הרשמית בין ישראל לחמאס, ברגע שהארגון יחל להפר אותה ולשגר בלוני נפץ לעבר ישראל, יש מייד לפעול נגד משגרי הבלונים ולחסלם, צריך להרגיל את ארגון החמאס למדיניות החדשה, כנ"ל לגבי משגרי רקטות.

המסר הישראלי לחמאס ולג'יהאד האסלאמי צריך להיות ברור, אנו מתחילים לחסל מלמטה למעלה ואין שום חסינות לראשי הטרור, יחוסל כל מי שמשגר ומממן את המחבלים ללא יוצא מן הכלל. חשוב שראשי הטרור ידעו כי דמם בראשם וכי ישראל איננה נרתעת מלהשתמש בנשק הזה, יש לכך השפעה פסיכולוגית גדולה, אף אחד מראשי הטרור איננו רוצה להפוך ל"שהיד" בגן עדן, כולם רוצים להישאר פה ולהנות ממטעמי העולם הזה.

.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי