תופעת השחיתות ברש"פ שינתה את סדר היום האזרחי של הרחוב הפלסטיני, מחסום הפחד נחצה ותושבים יוצאים בגלוי ברשתות החברתיות נגד הרש"פ.
יו"ר הרש"פ הורה למנגנוני הביטחון להיערך למחאה עממית ולדכא את הביקורת בכל דרך אפשרית.
השערוריה החדשה ברש"פ שהפכה לשיחת היום בשטחים משקפת את תחושת התיעוב והמיאוס ברחוב הפלסטיני מתופעות השחיתות במוסדות הרשמיים של הרש"פ לאחר שפורסמה ברבים פרשת השחיתות של הממשלה הפלסטינית שהעלתה לעצמה, באישור של יו"ר הרש"פ, את המשכורות בתוספת קבועה של 2000 דולר לחודש.
הפעם נפל דבר, נחצה מחסום הפחד והרחוב הפלסטיני מדבר בגלוי ובחופשיות על השחיתות של בכירי הרש"פ.
אמאל חמד, השרה לענייני נשים ברש"פ פירסמה ב-10 ביוני בדף הפייסבוק הרשמי של המינסטריון שבראשו היא עומדת את תמונתה ביחד עם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס ובתה בעיד אלפיטר.
בעקבות הפרסום היא ספגה גל של תגובות קשות המאשימות אותה בשחיתות ובקידום האינטרסים האישיים שלה באמצעות הדף הרשמי של המינסטריון לעניניי האישה בממשלה הפלסטינית.
בעקבות הביקורת היא נאלצה להסיר את התמונה מדף הפייסבוק הרשמי ולפרסם תגובה מתגוננת, ההתקפות עליה לא פסקו.
הציבור הפלסטיני בשטחים מתעניין יותר בפרשות השחיתות ברש"פ מאשר בועידה הכלכלית בבחריין בסוף החודש וב"עסקת המאה" של הנשיא טראמפ.
מעצרו של פאיז אל סוויטי
ברש"פ מודעים היטב לזעם הציבורי על מעשי השחיתות ומנגנוני הביטחון הפלסטינים מנסים, על פי הוראת יו"ר הרש"פ, לדכא כל ביקורת על הרש"פ באמצעות הפגנות או פרסומים ברשתות החברתיות בשטחי הגדה.
לאחר פרסום פרשת השחיתות במשכורות הממשלה הפלסטינית, עצרו מנגנוני הביטחון הפלסטינים את הפעיל החברתי המהנדס פאיז אלסוויטי.
הם פשטו על ביתו החרימו מסמכים וזימנו אותו לחקירה אצל התובע הכללי ברמאללה שם נעצר לכמה שעות ואחר כך שוחרר בערבות מבלי שנאמר לו אם יועמד לדין או שהתיק נגדו נסגר.
אלסוויטי הינו לוחם ידוע בתופעות השחיתות של הרש"פ, הוא הקים אגודה למלחמה בשחיתות תחת השם "יד ביד למען מולדת ללא שחיתות".
כעת הוא נתון לרחמיה של הרש"פ אשר יכולה להעמידו לדין בכל רגע נתון בהסתמך על "חוק הפרסומים האלקטרוני" שאושר על ידי מחמוד עבאס ומאפשר העמדה לדין של כל אדם המותח ביקורת על הרש"פ ברשתות החברתיות.
המצב המשפטי הזה שבו הוא נתון נועד כדי לאיים עליו ולהרתיעו מפעילות נגד השחיתות במוסדות הרש"פ.
הרש"פ מנסה להגן על עצמה מפני זעם הציבור באמצעות שימוש בטיעונים פוליטיים, מחמוד עבאס שיגר את בכירי הרש"פ ובראשם צאיב עריקאת ואת דוברי תנועת פת"ח כדי להסביר באמצעי התקשורת הפלסטינים כי ארה"ב היא שעומדת מאחורי הפרסומים על השחיתות ברש"פ והיא ש"מנפחת" אותם כדי להכפיש את הרש"פ שמחרימה את הכינוס הכלכלי בבחריין ודוחה את "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ.
מה קורה ברשתות החברתיות?
הפעילות ברשתות החברתיות משקפת את הלכי הרוח בחברה הפלסטינית כלפי תופעת השחיתות ברש"פ.
הגולשים ברשתות האלה דוחים את ההסברים של הרש"פ הטוענת כי ארה"ב עומדת מאחורי הפרסומים על השחיתות ורואים בהם ניסיון ל"סתימת פיות" ומניעת ביקורת על הרש"פ.
הגולשים הפלסטינים כותבים תגובות חריפות כמו "איננו ראויים למדינה", "כנופייה של מאפיה השתלטה על עוגת השלטון","אם תקום מדינה פלסטינית היא תהייה מושחתת" וכדומה.
ישנם גם גולשים שמאיימים במרד מיסים נגד הרש"פ וברצון להגר לחו"ל בגלל השחיתות.
הרש"פ מתקשה להתמודד עם הביקורת הקשה ברשתות החברתיות, אך גורמים בפת"ח אומרים כי אם התופעה תימשך ינקטו מנגנוני הביטחון של הרש"פ צעדים נגד גולשים שמתחו ביקורת חריפה על השחיתות כדי להרתיע אחרים.
מי שמזוהים כמושחתים ברחוב הפלסטיני, על פי המתפרסם ברשתות החברתיות, הינם יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס ושני בניו יאסר וטארק,ראשי הממשלה הפלסטינית ראמי חמדאללה(ראש הממשלה לשעבר) ומוחמד א-שתייה וכל חברי הממשלה הפלסטינית הקודמת והנוכחית שהתמנתה לפני 3 חודשים.
כמו כן היועץ הכלכלי של יו"ר הרש"פ מוחמד מוצטפא שעומד גם בראש ארגון הנקרא"המוסד של מחמוד עבאס", הוא מקבל שתי משכורות וכמוהו גם ג'בריל רג'וב מזכ"ל פת"ח שמשמש גם בתפקיד יו"ר התאחדות הכדורגל.
לאן פני הדברים?
הזעם ברחוב הפלסטיני על תופעות השחיתות הוא חסר תקדים, שערוריית המשכורות בממשלה הפלסטינית גרמה נזק גדול להנהגה הפלסטינית והביאה לסחף גדול באמון הציבור הפלסטיני בהנהגתו.
גורמים בפת"ח לא שוללים את האפשרות שתושבים יצאו להפגנות ברחובות נגד השחיתות או שיפסיקו לשלם מיסים לרש"פ.
השחיתות במערכת השלטונית של הרש"פ לא תיפסק בהעדר פרלמנט שמפקח על הרשות המבצעת, גם "המטה למלחמה בשחיתות", שהוקם לפני כמה שנים, מנוטרל ונתון למרותו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס.
יו"ר הרש"פ מתעלם מתעלם מתופעות השחיתות בדרגים הבכירים ובכך הוא מעודד אותן, מה שקובע אצלו הוא הנאמנות האישית אליו ואל בניו.
למרות הביקורת הקשה ברחוב הפלסטיני הוא נמנע עד עכשיו מלהורות לראש הממשלה מוחמד א-שתייה לבטל את ההעלאה במשכורות שקיבלו ראש הממשלה והשרים, הוא רוצה לשמור על נאמנותם אליו ומקווה שלציבור הפלסטיני יש זיכרון קצר.
הרש"פ קיצצה במשכורות של עשרות אלפי פקידים וכפתה פנסיה מוקדמת על עוד כמה אלפים של פקידים בעוד שהיא העלתה ב-67 אחוזים את המשכורות של ראש הממשלה והשרים, הציבור הפלסטיני איננו מקבל זאת ורואה במהלך הזה חציית "קו אדום" מוסרי וציבורי.
סדר היום האזרחי של תושבי השטחים השתנה בגלל חומרת מעשי השחיתות של בכירי הרש"פ ועדיין לא נאמרה המילה האחרונה בנושא שבינתיים הפך לכדור שלג מתגלגל.