אחרי ועידת בחריין, תוכנית "עסקת המאה" איננה צוברת תאוצה והממשל נכשל במאמציו להחזיר את הרש"פ לשולחן המשא ומתן.
הנשיא טראמפ צריך לדחות את פרסום החלק המדיני של "עסקת המאה", אי אפשר לכפות את התוכנית על הרש"פ בניגוד לרצונה וכישלונה יזיק לטראמפ במערכת הבחירות לנשיאות.
כוונותיו של הממשל האמריקני לגבי תוכנית "עסקת המאה" אינן ברורות, הועידה הכלכלית בבחריין הסתיימה לפני כחודש ואין בינתיים שום מומנטום מדיני או כלכלי לועידה שהוגדה כ "סיעור מוחות" כלכלי, לא שמענו על גיוס כספים מעשי למימון הפרוייקטים שהוצגו בתכנית הכלכלית ולא ברור מה אמור לקרות בינתיים עד לפרסום החלק המדיני של "עסקת המאה" הצפוי בחודש נובמבר אחרי הקמת הממשלה החדשה בישראל.
יש סימנים שממשל טראמפ מנסה, כלקח מועידת בחריין, להחזיר את הרש"פ לשולחן המשא ומתן ושהוא מחפש פרטנר לתוכניתו.
נראה כי האמריקנים הבינו שמשלחת אנשי העסקים הפלסטינים שיצאה לועידה בבחריין איננה יכולה לספק להם את הסחורה ולהוות כתובת כלכלית או מדינית במקום הרש"פ, אנשי העסקים הפלסטינים במצב כלכלי גרוע ועסוקים בנקיטת אמצעי זהירות לשמירה על חייהם, ישראל מתנערת מהם והממשל לא יכול, למרות הבטחותיו, לספק להם הגנה מספיקה.
ג'ייסון גרינבלט, השליח האמריקני המיוחד למזה"ת, שיגר ב-8 ביולי בלון ניסוי לרש"פ, בראיון בלעדי שהוא העניק לעיתון "אל-איאם", שופרה של הרש"פ הוא הרעיף שבחים על מחמוד עבאס והציע את פתיחתם מחדש של משרדי אש"פ בוושינגטון שנסגרו על ידי הממשל כצעד ראשון להחזרת הדיאלוג בין הממשל לרש"פ.
בראיון הודה גרינבלט כי הרש"פ הכשילה את הועידה הכלכלית בבחריין וחזר על ההבטחה כי ארה"ב הקצתה סכום של 28 מיליארד דולר להשקעות בגדה וברצועה וכי הסכום עומד לרשות הרש"פ אם תשנה את דרכיה.
אפשר למצוא דימיון מסויים באופן שבו מתמודד הממשל עם איראן ועם הרש"פ, גם על הרש"פ הוטלו סנקציות כלכליות והיא על סף קריסה, הממשל איננו מעוניין בקריסתה של הרש"פ ובהחלפתו של מחמוד עבאס, גם ישראל איננה מעוניינת בכך, המגמה האמריקנית היא לכופף בחוזקה את הרש"פ כדי שתחזור לשולחן המשא ומתן, בינתיים, יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס איננו ממצמץ ומנסה להרוויח זמן.
על פי גורמים בכירים בפת"ח, מחמוד עבאס בונה על תוצאות הבחירות בישראל ב-17 בספטמבר, הערכת המצב הפלסטינית היא שאם בנימין נתניהו לא יהיה ראש הממשלה הבא מדובר במשחק חדש לחלוטין, הממשל האמריקני יהיה חייב להתאים את תוכנית השלום שלו המכונה "עסקת המאה" לממשלה החדשה בישראל ואפשר שרעיון 2 המדינות יושחל בעדינות לתוך התוכנית שכרגע מדברת על אוטונומיה מורחבת לפלסטינים.
גם מדינות ערב המתונות אינן מספקות לממשל טראמפ את הסחורה, הן השתתפו בועידה הכלכלית בבחריין כדי שלא להתעמת עם הממשל אך אינן מוכנות לעקוף את הרש"פ והעומד בראשה, הן מחזיקות את המקל משני קצותיו, מחד גיסא, הן מקוות להגנה אמריקנית מפני הסכנה האיראנית, ומאידך גיסא הן אינן מוכנות לוותר על הקשר עם הרש"פ ולהפעיל לחצים על מחמוד עבאס כדי שיסכים לחדש את הקשר עם הממשל האמריקני.
הנשיא טראמפ יכנס בקרוב לשנת הבחירות לנשיאות בארה"ב וסביר להניח שהוא רוצה בהצלחת תוכניתו המדינית לפתרון הסכסוך הישראלי פלסטיני, הוא בודאי יודע כאיש עסקים מנוסה כי אי אפשר לעשות דיל אם אין לך פרטנר בשני הצדדים, הפלסטינים גילו את חולשת הממשל כי איננו מעוניין בקריסת הרש"פ או בהחלפתו של מחמוד עבאס וכי חסר לו פרטנר פלסטיני כדי לקדם את "עסקת המאה" לכן הם יעשו הכל כדי לסחוט את הממשל ולגרום לו לסגת מהצהרתו על ירושלים כבירת ישראל או לפחות לקבל ממנו הצהרה דומה כי מזרח ירושלים הינה בירתה של המדינה הפלסטינית העתידית.
יו"ר הרש"פ לא יסתפק בפחות, הערכת המצב שלו היא כי הנשיא טראמפ זקוק לו כדי לרשום הצלחה במדיניותו במזרח התיכון, קשה לראות את הנשיא טראמפ נכנע לסחטנות של מחמוד עבאס ולכן עדיף שהנשיא האמריקני יודיע על הקפאתה של התוכנית עד להודעה חדשה, אחרת פרסומה הצפוי בחודש נובמבר יביא להתרסקותה, דבר שיזיק לתדמית הממשל ולנשיא טראמפ עצמו הנכנס למערכת הבחירות לנשיאות בארה"ב.
אפשר למצוא מספיק סיבות כדי לדחות שוב את פרסומה של "עסקת המאה" בינתיים גם המצב בזירה הפוליטית הפלסטינית עשוי להשתנות, אי אפשר יהיה לכפות את "עסקת המאה" על הפלסטינים באופן חד צדדי, הנשיא טראמפ שהינו הידיד הגדול ביותר של ישראל כיום עשה כבר צעדים חד צדדים חשובים בקשר לסוגיות הליבה של הסכסוך כמו ירושלים והפליטים.
לכן,יש להניח כעת לפלסטינים לעכל את מה שכבר נעשה ולהשלים עם העובדות החדשות, אפשר להכניס את "עסקת המאה" לפריזר ולהפשיר אותה כשיגיע הזמן לכך, כרגע נראה שהתוכנית צפויה להתרסק ועדיף להשאיר אותה במגירות הבית הלבן.