יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס השלים את ההשתלטות על מערכת המשפט וברחוב הפלסטיני חוששים שמדובר בצעד מכין למינוי בניו לתפקידים בכירים ברש"פ.
ההסתאבות במנגנוני הרש"פ נמשכת ושני בכירים פלסטינים נחשפו באחרונה כמעורבים בהפרת טוהר המידות.
הרש"פ לא השיגה עצמאות ומדינה פלסטינית אך ראשיה נוהגים בדיוק כמו שליטי ערב במדינות המקיפות אותנו, ישנם שני מאפיינים בולטים למשטרים הערביים במזה"ת: דיקטטורה ושחיתות.
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס עשה השבוע עוד צעד להשתלטות מלאה שלו על מערכת המשפט הפלסטינית כשהוא מתעלם מהצורך של כל משטר שלטוני להעשות הפרדה מלאה בין הרשות המבצעת לבין הרשות השופטת.
יו"ר הרש"פ פרסם 2 צווים שמהדקים את שליטתו על המערכת המשפטית, הוא הוריד את גיל הפרישה של השופטים לגיל 60, דבר שמאפשר לו להוציא לגמלאות שופטים שאינם לרוחו ולמנות את מקורביו ובצעד נוסף הוא הורה על פיזורה של "מועצת המשפט העליונה" ומינוי מועצה זמנית לתקופה של שנה, דבר שמאפשר לו לשלוט בחברי המועצה הזמנית ובהחלטותיה.
מחמוד עבאס נימק את החלטותיו "בצורך להסדיר את מערכת המשפט ולהחזיר את אמון הציבור בה ולקצר את ההליכים המשפטיים".
הרחוב הפלסטיני לא קונה את ההסברים האלה, בעיניו מחמוד עבאס הוא דיקטטור אכזר בדיוק מו שאר שליטי ערב, האופוזיציה הפלסטינית מוחה על צעדיו של מחמוד עבאס אך יודעת שמחמוד עבאס הפך לכל יכול ואיננו מתרשם מהמחאה.
ארגון החזית העממית פירסם ב-20 ביולי הודעה כי שני הצווים שפירסם מחמוד עבאס הן בניוגד לחוק היסוד הפלסטיני משנת 2003 וכי מדובר בהתערבות של הרשות המבצעת בענייני הרשות השופטת, פגיעה בזכויות האדם והעמקת הפיצול בין הגדה לרצועה.
בסוף השנה שעברה השתלט מחמוד עבאס על המועצה המחוקקת (פרלמנט), שלתנועת חמאס היה בו רוב של שני שלישים, ופיזר אותה באמצעות החלטה של "בית המשפט החוקתי" שהוא הקים, את סמכויותיה הוא העביר למועצה המרכזית של אש"פ שהינה גוף הסר למרותו המלאה.
ברחוב הפלסטיני נפוצו שמועות כי מחמוד עבאס השלים את השתלטותו על המערכת המשפטית כדי להכשיר את הקרקע למינוי 2 בניו, יאסר וטארק, לתפקידים בצמרת ההנהגה הפלסטינית בדיוק כפי שעשה הנשיא מובארק במצרים כשקידם במפלגתו את בנו גמאל וכמו הנשיא א-סיסי שמינה את 2 בניו לתפקידים בכירים במערכת המודיעין המצרית.
אחד מבניו של מחמוד עבאס כבר "נבחר" לפני כשנתיים לתפקיד חבר המועצה המהפכנית של פת"ח, שני בניו של מחמוד עבאס הינם אנשי עסקים גדולים ובעלי חברות וברחוב הפלסטיני הם הפכו בשנים האחרונות לסמל השחיתות של הרש"פ.
במקביל לתהליך הזה נחשפות מדי יום פרשות שחיתות חדשות הקשורות לבכירי הרש"פ.
הפרשה הראשונה עוסקת בבניו של מחמוד אלהבאש, יועצו של יו"ר הרש"פ לענייני דת.
המשטרה הפלסטינית עצרה את מוחמד אלהבאש בנו של יועצו של מחמוד עבאס לפני כמה ימים ברמאללה כשהוא מבצע "על חם" עסקאות למכירת סמים.
במהלך המעצר הוא הצליח להזעיק את אחיו שעובד בתפקיד בכיר בפרקליטות ברמאללה, האח הגיע עם כוח של חמושים ושחרר בכוח את מוחמד הבאש ממעצר המשטרה הפלסטינית.
הפרשה השניה עוסקת בבשאר פרג' בנו של הגנרל מאג'ד פרג' ראש המודיעין הכללי הפלסטיני.
בשאר פרג' עובד בתפקיד בכיר בפרקליטות הפלסטינית ברמאללה ולמרות זאת הוא פתח באחרונה, בהשקעה כספית גדולה, חברת גדולה לשטיפת מכוניות ברחבי הגדה המציעה בין היתר להגיע לבית הלקוח ולשטוף את מכוניתו.
כדי למנוע מראית עין של ניגוד עניינים, נרשמה החברה בשמו של אדם אחר אך סוד גלוי הוא כי בשאר פרג' הינו בעל החברה.
פרג' הצעיר החל את דרכו כקצין זוטר במשטרת בית לחם בשנת 2013 ובתוך כמה שנים קודם בצורה מטאורית לתפקיד בכיר בפרקליטות והפך גם לבעל חברה גדולה, האם הכל בזכות כישוריו או קשריו? ומאין הגיע הכסף הרב לפתיחת החברה?
אלו הן רק שתי דוגמאות למצב האנרכיה ברש"פ והיעדר השיוויון בפני החוק, בכירי הרש"פ לומדים ממחמוד עבאס ומטפחים ומקדמים את ילדיהם לתפקידים בכירים ברש"פ ומעניקים להם חסינות ממעצר ומחקירה.
לכן, יש לבכירי הרש"פ אינטרס להגן על השחיתות של מחמוד עבאס, הם תלויים בו מכיוון שממנו הם שואבים את הכוח לבצע מעשי שחיתות ולדאוג למקורביהם, כך נוצרה שכבה שלטונית מסואבת שמיישמת מדיניות של "יד רוחצת יד" בעוד הציבור הפלסטיני נאנק תחת שלטון הדיקטטורה ומצב כלכלי קשה.