חזבאללה והאינתיפאדה בלבנון

ארגון חזבאללה תומך ברפורמות החדשות של ממשלת לבנון ומתנגד להפלתה.
לחזבאללה יש חלק גדול במשבר הכלכלי בלבנון אך מנהיגו חסן נצראללה מעדיף לשמור על בני בריתו בצמרת הלבנונית ומאיים בהוצאת פעיליו לרחובות.
ממשלת לבנון אישרה את הצעדים הכלכליים שהציע ראש הממשלה סעד אלחרירי אך ההמונים עדיין ברחובות וקוראים להפלת השלטון המושחת ולא ברור לאן צועדת המדינה.
אמש קראו ארגון חזבאללה ומפלגת "אמל" השיעית לציבור הלבנוני לאמץ את הרפורמות שאישרה הממשלה.
אברהים מוסאווי, חבר הפרלמנט מטעם ארגון חזבאללה הביע תמיכה ברפורמות של ראש הממשלה אלחרירי ואמר לסוכנות הידיעות הטורקית ב-21 באוקטובר:
" התחליף לממשלה הנוכחית הוא וואקום שיהרוס את הכלכלה והמערכת הכספית, האזרחים צריכים לנצל את הרגע ההיסטורי הזה, לא לאבד את ההזדמנות וליישם את הרפורמות שעשויות להיות התחלה חדשה לקראת שינויים גדולים".
בכמה אמצעי תקשורת בלבנון דווח כי צבא לבנון מנע אמש את נסיעתה ברחובות ביירות של שיירת אופנועים גדולה של תומכי חזבאללה ותנועת "אמל" השיעית שנועדה להוות "הפגנת שרירים" כדי להרתיע את המפגינים נגד ממשלת סעד אלחרירי, חזבאללה פירסם הודעה רשמית שבה הכחיש כל קשר לשיירה.
האינתיפאדה שפרצה בימים האחרונים בלבנון,נגד הממשלה, הנשיא והפרלמנט מדאיגה מאוד את ארגון חזבאללה ואת השיח' חסן נצראללה העומד בראשו, על פי דיווחים של סוכנות הידיעות "רוייטרס" כמיליון ו-200 אלף אזרחים השתתפו בהפגנות.
מדובר בהפגנות ענק אלימות של כל העדות בלבנון מצפון המדינה ועד לדרומה, חובותיה של לבנון מגיעים לכ-90 מיליארד דולר והממשלה הטילה מיסים חדשים על האזרחים, המס החדש על שיחות החינם באפליקציית "ווטסאפ" היה "הקש ששבר את גב הגמל" והביא להתפוצצות הספונטנית של ההפגנות בכל רחבי לבנון כשהעיר טריפולי מובילה אותן, לא רק המצב הכלכלי הקשה מתסיס את הרחוב אלא גם תופעות השחיתות החמורות בקרב הצמרת הפוליטית.
במהלך ההפגנות ניסו המפגינים גם לפרוץ למשרדים של בכירים בארגון חזבאללה בבירות ולעשות בהם שמות, לאחר שמזכ"ל הארגון חסן נצראללה  נשא נאום ב-19 באוקטובר שבו הביע התנגדות להתפטרות ממשלתו של סעד אלחרירי, צעקו מפגינים ברחובות " כולם צריכים להתפטר, הוא (חסן נצראללה) אחד מהם".
לארגון חזבאללה יש נציגים בממשלת לבנון מאז 2005, כלומר ב-14 השנים האחרונות היו נציגיו שותפים להתנהלות הכלכלית של הממשלה וגם הם נושאים באחריות למצב הכלכלי הקשה שאליו נקלעה לבנון.
כמה פלגים פוליטיים מאשימים את ארגון חזבאללה כי יש לו חלק גדול במצב הכלכלי הקשה במדינה זאת בגלל שהוא יוצר אווירה של חוסר יציבות באמצעות כוחו הצבאי הרב והסירוב להתפרק מנשקו ומשקיעים זרים חוששים מלהשקיע בלבנון בגלל מדיניות הארגון והקשר שלו ל "ציר ההתנגדות" בראשות איראן והאג'נדה הח'ומיינסטית של ההשתלטות על מדינות המזה"ת.
המעורבות של חזבאללה במלחמת האזרחים בסוריה, מאגרי הרקטות והטילים האדירים שלו והסכנה כי יגרור שוב את לבנון למלחמה עם ישראל כפי שעשה במלחמת לבנון השנייה מדאיגים רבים בציבור הלבנוני, מפגינים ברחובות לא חששו להתראיין באמצעי התקשורת הערביים ולהאשים גם את חסן נצראללה באחריות למצב הכלכלי הקשה.
יוזכר כי ארגון חזבאללה גם הצליח להביא למינויו של מישל עון לתפקיד נשיא לבנון שנחשב ל "בובה" של חסן נצראללה.
למרות הפגנות הענק, כוחו של חזבאללה הוא רב, והמזכ"ל חסן נצראללה חש בביטחון עצמי ולא חשש לצאת בגלוי נגד הדרישה העממית כי כל הצמרת הפוליטית צריכה להניח את המפתחות וללכת הבייתה.
נאומו של חסן נצראללה ביום השני של המהומות משקף את היכולות הפוליטיות הגבוהות שלו וקריאת תמונת הרחוב לאשורה,  נצראללה ניסה לשמר את המצב הפוליטי הנוכחי מבלי שבני בריתו יפגעו אך באותה העת להציג את עצמו כמי שמבין את רחשי הרחוב הזועם ותומך בתיקון העוול לחלשים.
הנחות היסוד של חסן נצראללה היא שהפלת ממשלת  סעד אלחרירי תחייב הקמת ממשלה חדשה שתיקח זמן רב ותיצור וואקום גדול בלבנון שעלול להביא לחוסר יציבות ותוהו ובוהו, גם עריכת בחירות חדשות לא תשנה מהותית את המצב,לכן הוא תומך בעריכת רפורמות רציניות שיפחיתו את הזעם ברחוב הלבנוני לאחר שהציבור איבד לחלוטין את האמון בדרג הפוליטי.
בנאומו של נצראללה היו כמה נקודות חשובות.
א.הוא הזהיר כי לבנון נמצאת בפני שתי סכנות גדולות, קריסה כלכלית והתפוצצות עממית כתוצאה מהטיפול המוטעה במצב, האחריות לכך איננה מוטלת רק על  הממשלה הנוכחית אלא מדובר בהתנהלות של עשרות שנים.
ב. תמיכה בדרישת ההמונים לבטל את המסים החדשים שהטילה הממשלה.
ג.הקמת ממשלה חדשה עלולה לקחת שנה או שנתיים, לכן ממשלת סעד אלחרירי חייבת להמשיך בתפקידה אבל ברוח חדשה ותוכניות חדשות תוך הפקת לקחים ממה שקרה ומהפגנות המחאה הענקיות במדינה.
מזכ"ל חזבאללה שיגר גם מסר של אזהרה למתנגדיו ואמר :" לכל הכוחות הפוליטיים שרוצים כעת להפיל את הממשלה, אתם מבזבזים את זמנכם ואת זמנה של לבנון, אנו קוראים לשתף פעולה עם כל מרכיבי הממשלה ולא לברוח מהאחריות, מי שיברח מן האחריות ישפט, במיוחד אלה שהביאו את לבנון למצב הקשה הזה".
חסן נצראללה הזהיר גם כי הוא עלול לשגר את פעילי חזבאללה לרחובות כדי לעשות סדר, דבר שמגביר את האפשרות של מעשי שפיכות דמים בערי לבנון.
חלק מהפרשנים בעולם הערבי מעריכים כי התמיכה של חסן נצראללה בראש הממשלה סעד אלחרירי נובעת מכך שהאחרון הסתכסך עם סעודיה ומצא מקלט בחיקו של ארגון חזבאללה, אלחרירי לא מיהר להתפטר עד כה למרות המשבר החריף מכיוון שהוא חש שיש לו גיבוי מלא מחזבאללה.
התפטרותם של 4 שרים של מפלגת ""הכוחות הלבנונים" הנוצרית בראשות סמיר ג'עג'ע לא הרגיעה את הרחוב הדורש את התפטרות הממשלה כולה,שרי חזבאללה לא התפטרו מן הממשלה וחסן נצראללה מחכה להתפתחויות כדי לנווט את דרכו הפוליטית.
מנהיג הדרוזים ווליד ג'ונבלאט אמר ב-21 באוקטובר כי שרי מפלגתו לא יוכלו לשבת בממשלה לצד שרי חזבאללה אך חסן נצראללה אינו מתרגש מדבריו.
אם ראש ממשלה סעד אלחרירי יתפטר, הצעד הזה יסבך את לבנון מכיוון שאלחרירי זוכה לתמיכת מדינות המערב והעולם הסוני, המערב לא ימהר לתמוך בממשלה חדשה שנתונה להשפעה גדולה יותר של ארגון חזבאללה וגם לא מדינות המפרץ.
לבנון סוערת, כוחו של ארגון חזבאללה חזק והאיום של חסן נצראללה כי אם המצב יסתבך אנשיו יצאו אל הרחובות איננו מבשר טובות לגבי העתיד של המדינה.
.
.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי