סדרת הטלוויזיה שמסעירה את העולם הערבי

סדרת טלוויזיה חדשה שתשודר בחודש הרמאדאן מעוררת סערה בעולם הערבי.
הסדרה "אום הארון", מתארת את חייה של אישה יהודיה בשנות הארבעים של המאה ואת חיי היהודים במפרץ ומעלה שוב לסדר היום את נושא הנורמליזציה עם ישראל.
כבכל שנה בצום הרמאדן, מקרינים ערוצי הטלוויזיה הערביים סדרות דרמה שהוכנו מראש ומשודרות מדי יום להנעים את ערביהם של הצופים המוסלמים אחרי ארוחת ה"איפטאר".
אחת הסדרות המוצלחות שריתקה בשנים קודמות עשרות מליוני מוסלמים למרקעי הטלוויזיה הייתה הסדרה "באב אלחארה", אופרת סבון סורית ששודרה במשך חמש שנים רצופות במהלך צום רמאדאן.
הסדרה תיארה את קורות תושביה של שכונה בדמשק בתקופה שבין שתי מלחמות העולם כאשר סוריה ולבנון היו תחת משטר קולוניאלי צרפתי. אולם השנה כבר מעוררת סדרה חדשה עניין רב ומחלוקת בעולם הערבי ואם היא אכן תשודר, כמתוכנן בעד כשבועיים, היא אמורה להשיג אחוזי צפיה גבוהים בעקבות הסערה שהתעוררה.
מדובר בסדרה בשם "אום הארון" מבית היוצר של ערוץ MBC המספרת סיפור אמיתי על אישה יהודייה שחייה בכווית בשנות ה-40 של המאה הקודמת ועל היהודים באזור המפרץ ובה מסרים סמויים על סיבלותיהם.
בסדרה יש סיפורי אהבה בין יהודים למוסלמים ומנהגים וטקסים יהודיים.
את התפקיד של "אום הארון" מגלמת השחקנית הכוויתית הידועה חיאת אלפהד ומופיעים בה עוד כמה שחקנים ערבים ידועים מכווית וסעודיה.
את הסדרה הפיק וביים הבמאי המצרי מוחמד ג'מאל אלעדל.
צילומי הסדרה הסתיימו לפני פרוץ מגיפת הקורונה בעוד צילום של סדרות טלוויזיה אחרות לא הושלם בגלל המגיפה. 
כל מתנגדי הנורמליזציה עם ישראל בעולם הערבי התעוררו והחלו לתקוף ברשתות החברתיות את הסדרה כי היא מעודדת נורמליזציה עם ישראל ומתעלמת מהסבל שהיא גורמת לפלסטינים, אולם היו גם קולות אחרים שהגנו על הסדרה ואמרו כי היא מעידה על כך שהיו יהודים ערבים שאהבו את מולדתם והיו נאמנים לה באופן מלא.
האגודה הירדנית לתמיכה בהתנגדות ונגד הנורמלזיציה עם ישראל פירסמה ב-11 באפריל הודעה המגנה את הסדרה "אום הארון" על כך שהיא "קוראת לדו קיום עם האויב הציוני ומציגה את הסכסוך כסכסוך דתי, בעוד האויב מנסה לשבור את המחסום הפסיכולוגי העויין של הערבים".
ההודעה קראה לשלטונות כווית להעמיד לדין את השחקנית חיאת אלפהד על כך שהפרה את חוקי החרם על ישראל.
גורמים במפרץ מסרו כי ממשלת כווית סירבה לשדר את הסדרה בערוצי הטלוויזיה שלה.
כווית ידועה בעמדותיה המתנגדות  לנורמליזציה עם ישראל ותמיכתה בפלסטינים.
הקרנת הסדרה "אום הארון" במהלך חודש רמאדאן תוך כדי מגיפת הקורונה  אמורה לרתק צופים רבים, הדלפת הפרטים על תוכן הסדרה והסערה ברשתות החברתיות מעלות שוב לסדר היום את נושא הנורמליציה עם ישראל.
שידור הסדרה "אום הארון" אמור לתרום לנורמלזיציה עם ישראל, על פי ההדלפות ברשתות החברתיות אין בה הסתה נגד היהודים או ישראל, הנורמליזציה בין ישראל לכמה מדינות במפרץ מתקיימת כבר בפועל מאחורי הקלעים אך מדינות המפרץ חוששות לתת לה פומבי בגלל התנגדות הפלסטינים.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי