חזבאללה מתסיס מחדש את לבנון

המהומות ברחבי לבנון התחדשו בשבוע האחרון ובמרכזן זעם עממי על המערכת הבנקאית בעקבות הפיחות הגדול בלירה הלבנונית, עליית המחירים ותופעות השחיתות.
חזבאללה מלבה את האווירה ומנסה למוטט את המערכת הבנקאית בגלל שניסתה לאכוף עליו את הסנקציות האמריקניות.
למרות מגיפת הקורונה שפוקדת את לבנון,העיר טריפולי בצפון לבנון מובילה כבר יותר משבוע ימים מהומות נגד כוחות הביטחון של לבנון במחאה על המצב הכלכלי הקשה, יוקר המחיה,אבטלה, התרסקות הלירה הלבנונית והשחיתות בצמרת.
המהומות התפשטו לביירות, צידון וערים אחרות במזרח לבנון.
מחירו של דולר אחד בלבנון עלה למעלה מ-4000 לירות לבנוניות לעומת 1500 לירות לבנוניות בחודש אוקטובר שעבר.
ההפגנות תחת השם "מהפכת הרעבים" (ת'וורת אלג'יאע-בערבית)מכוונות נגד הבנקים במדינה, הן כוללות  גם ניתוץ חזיתות וחלונות של בנקים,על פי גורמים בלבנון, לפחות  12 סניפי בנקים הותקפו ברחבי המדינה.
בהפגנות ב-27 באפריל נהרג בטריפולי אחד המפגינים ויותר מ-40 מפגינים אחרים נפצעו כולל כמה עשרות אנשי ביטחון.
ארה"ב והאיחוד האירופי מודאגים מאוד מהמצב בלבנון, דורותי' שייה שגרירת ארה"ב בביירות נועדה עם ראש הממשלה חסאן דיאב לדיון במהומות ובהשלכותיהן.
בהודעה שפירסמה השגרירה האמריקנית נאמר:
"אנו מבינים את רגשות המפגינים ודרישותיהם הצודקות אך אירועי האלימות והאיומים והריסת הרכוש מדאיגים מאוד וחייבים להיפסק".
לבנון הגיעה לאסון כלכלי בתוך תקופה של 5 שנים,והאינתיפדה שפרצה בה לפני 6 חודשים מאיימת עתה להתפשט לכל רחבי המדינה ולכבוש אותה מחדש.
ממשלת לבנון הודיעה כי גיבשה תוכנית להילחם בשחיתות ולהחזרת הכספים שנלקחו בצורה בלתי חוקית ושחלקם הוברח לחו"ל.
חזבאללה מסית נגד הנגיד ריאד סלאמה
ארגון חזבאללה, השולט בממשלת לבנון, מנהל קמפיין גלוי נגד נגיד הבנק המרכזי ריאד סלאמה על כך שאיננו מתערב בשוק כדי למנוע את התמוטטות הלירה הלבנונית ועליות המחירים, ומאשים אותו במעילה בתפקידו שהוא שמירה על המטבע הלבנוני והיציבות הכלכלית על פי החוק הלבנוני.
חזבאללה פועל להדיח אותו מתפקידו, הוא מאשים אותו כי הוא סוכן אמריקני לאחר שטען כי חזבאללה הוא שאחראי למשבר הדולר, גורמים בחזבאללה אומרים כי ריאד סלאמה מקבל גיבוי למדיניותו מאמצעי התקשורת של סעודיה.
ראש ממשלת לבנון חסאן דיאב, המתואם עם חזבאללה, טען כי למרות ההגבלות על הבנקים הם הוציאו בחודשיים הראשונים של שנת 2020 סכום של 5.7 מיליארד דולר.
הוא ניסה השבוע להדיח מתפקידו את ריאד סלאמה,אולם יו"ר הפרלמנט נביה ברי הביע הסתייגות מהדחתו בתקופה הרגישה הזו, המתיחות בין חזבאלללה לתנועת "אמל" גברה על רקע המאבק על הנגיד, גם ארה"ב התערבה, באמצעות שגרירתה בביירות דורות'י שייה,לדברי גורמים לבנונים היא איימה בעיקול הכספים של הבנק המרכזי הלבנוני והזהב שלו בניו יורק במקרה שסלאמה יודח מתפקידו.
מנהיג הדרוזים ווליד ג'ונבלאט,ראש "המפלגה המתקדמת הסוציאליסטית" הודיע כי חזבאללה מנסה להקים בלבנון  "אמירות איראנית או סורית" ביחד עם "הזרם הלאומי" וכי הדרוזים לא יקבלו את ההתעלמות מהם על ידי חזבאללה ואחרים.
השיח' נעים קאסם, סגנו של חסן נצראללה, אמר  ב-28 באפריל בראיון לרדיו "נור" כי הנגיד של הבנק המרכזי נושא באחריות למצב הנוכחי אולם לא לבדו.
"עמדת חזבאללה היא כי יש לדון בנושא בממשלה ולא באמצעי התקשורת", הוא הוסיף.
חזבאללה הוא הנושא באחריות
לחזבאללה יש תוכנית להשתלט על הכלכלה הלבנונית ועל הבנקים בלבנון, דהיינו על הבנק המרכזי שעליו אחראי ריאד סלאמה ועל הבנקים המסחריים, הוא מנסה להטיל עליהם את האחריות למצב הכלכלי הקשה ולהסיט ממנו את אש הביקורת וההאשמות.
ארגון חזבאללה הוא ששולט בפועל בלבנון, נראה כי הנגיד ריאד סלאמה שיתף פעולה באופן הדוק עם משרד האוצר האמריקני כדי ליישם את הסנקציות האמריקניות על חזבאללה בגלל פעילות הטרור שלו, דבר שפגע ביכולותיו הכספיות והידק את החנק הכלכלי עליו.
חזבאללה מנסה להסיט את דעת הקהל הלבנונית מהסיבות האמיתיות למשבר הכלכלי שהן חוסר יציבות פוליטית וביטחונית וסכנת הנשק הרב שבידי הארגון, בלבנון עדיין לא שכחו את הנזקים שנגרמו ללבנון בגלל מלחמת לבנון השנייה וחטיפת חיילי צה"ל רגב וגולדווסר ז"ל.
לחזבאללה יש השפעה גדולה על משולש הכוח הפוליטי, על נשיא לבנון מישל עון,על הממשלה ועל הפרלמנט והוא מנסה לקשור את המדינה לפרוייקט האיראני, הוא מנסה להתחמק בכל מיני תרגילים מהסנקציות האמריקניות שמכוונות נגדו.
העימות שלו עם ריאד סלאמה, נגיד הבנק המרכזי, והניסיון שלו לשבש ולפגוע במערכת הבנקאות הלבנונית נובעים מכך שהם דחו את בקשותיו שלא למלא את הסנקציות האמריקניות בכל הקשור לחזבאללה.
חזבאללה רוצה למוטט את המערכת הבנקאית בלבנון ולעודד את תופעת ההברחות כדי שהמדינה תהייה תלויה בו, הוא השולט במעברי הגבול האוויריים, היבשתיים והימיים ובהכנסת הסחורות למדינה ורוצה לייבא סחורות מסוריה ואיראן באמצעות החברות המסחריות שלו.
לסיכום:
ממשלתו של חסאן דיאב מתקשה בפיתרון חיי היום יום הקשים של תושבי לבנון,על פי גורמים לבנונים, 50 אחוזים מהתושבים הם מתחת לקו העוני, עם הקמת הממשלה החדשה נטען כי היא ממשלת "מומחים" אולם התברר כי היא נתונה להשפעות פוליטיות של חזבאללה, תנועת "אמל" ו"הזרם הלאומי החופשי", שום דבר לא השתנה, נמשך הניהול הכושל ותופעות השחיתות.
ממשלת לבנון נכנסה לעימות עם הנגיד של הבנק המרכזי ריאד סלאמה, אשר מחזיק סודות רבים על בכירי הממשל,הוא בתפקידו מאז 1993 וברור שהוא איננו האשם בהתדרדרות המצב הכלכלי בלבנון, מי שמסית נגדו הינו ארגון חזבאללה שרואה בו סוכן אמריקני.
צבא לבנון נזהר כעת בדיכוי המהומות לאחר שנהרג מפגין בטריפולי מיריות חיילים,החשש הוא שהמצב הביטחוני ברחובות יצא משליטה,ממשלת לבנון לא למדה את הלקחים של האינתיפאדה שהחלה בחודש אוקטובר שעבר, המצב הכלכלי רק התדרדר יותר והשחיתות נמשכת, רבים בלבנון פסימיים וסבורים כי המדינה בדרך לתהום.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי