המאבק על משכורות המחבלים

ישראל והרש"פ נכנסו לשלב חדש במאבק על תשלום המשכורות למחבלים ולבני משפחותיהם.
הרש"פ מחפשת דרכים חדשות לעקוף תקנה שפירסם אלוף פיקוד המרכז המזהירה את הבנקים כי העברת הכספים נחשבת למימון טרור.
אחרי "חוק הקיזוז" שעבר בהצלחה בכנסת שמחייב את ממשלת ישראל לקזז מכספי המסים שהיא מעבירה לרש"פ את הסכום שהיא מעבירה מדי חודש למחבלים ולבני משפחותיהם, ובעוד ישראל מנהלת מו"מ עם חמאס על עסקת חילופי שבויים, נפתח פרק חדש במאבק בין ישראל לרש"פ על תשלום הקצבאות למחבלים ולבני משפחותיהם, על פי נתוני הפלסטינים מדובר בכ-12 אלף משפחות.
הרש"פ שוב בבעיה בכל הקשור לתשלום הקצבאות והיא צריכה להתמודד עם גל מחאה פלסטיני בעקבות תקנה חדשה של ישראל.
מדובר בתיקון מס' 67 לצו שפירסם אלוף פיקוד המרכז נדב פדן שנכנס לתוקף, המתריע בפני מנהלי הבנקים הפועלים בתחומי הרש"פ כי הם ועובדיהם יהפכו לשותפים לדבר עבירה אם ימשיכו לאפשר את המשך פעולת החשבונות של מחבלים פלסטינים הכלואים בישראל מכיוון שמדובר בפעולה הנחשבת למימון טרור שעליה יש עונש של עד 10 שנות מאסר.
בעקבות האזהרה הישראלית הקפיא בנק קהיר עמאן את החשבונות של המחבלים הקיימים אצלו. גם בנקים נוספים החלו לנקוט בצעדים דומים,כל הבנקים הפועלים בתחומי הרש"פ הודיעו לה כי החל מהחודש הבא היא לא תוכל להפקיד כספים בחשבונות הבנק של האסירים הביטחוניים מחשש שהם יהיו חשופים לתביעות משפטיות וסנקציות מצדה של ישראל.
המהלך הישראלי הצליח לעורר גל זעם של הציבור הפלסטינים נגד הבנקים הפועלים בתחומי הרש"פ.
פעילות המחאה הפכה לאלימה בעקבות מה שנתפס ברחוב כפגיעה ב"לוחמים" הפלסטינים.
בעיר ג'נין ירו פעילים של פת"ח על סניף בנק קהיר עמאן, ברמאללה נתלו כרזות נאצה על סניף בנק קהיר עמאן בעיר, ביריחו נשרף סניף בנק קהיר עמאן ובבית לחם הושלך בקבוק תבערה על אחד מסניפי הבנקים.
הרש"פ נמצאת תחת לחץ גדול ומואשמת כי היא נכנעת לישראל ואיננה מגבה את התמיכה באסירים הביטחוניים, ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד א-שתייה קיים שורה של התייעצויות ופירסם שורה של החלטות.
א.הרש"פ הגיעה להסכמות עם ראשי הבנקים כי לא יוקפאו חשבונות הבנק של המחבלים שהם מחזיקים.
ב. הוקמה ועדה של הרש"פ ללמוד את הנושא ותגיש המלצות בתוך כמה ימים לראש הממשלה הפלסטיני.
בועדה חברים נציגי משרד האוצר, המשרד לענייני אסירים, איגוד הבנקים ונגיד הבנק המרכזי.
המשבר בין ישראל לרש"פ בנושא "חוק הקיזוז" עדיין לא נפתר ועכשיו הופתעה הרש"פ מהמשבר החדש הקשור לבנקים המחזיקים בחשבונות של האסירים הביטחוניים ובני משפחותיהם, הרש"פ מעבירה להם סכום של כ-300 מיליון דולר בשנה ויו"ר הרש"פ הודיע כי גם אם הרש"פ  תפשוט את הרגל היא עדיין תמשיך לשלם כסף לאסירים הביטחוניים מכיוון שמדובר בעניין "לאומי" והם נמצאים בחזית המאבק נגד ישראל.
הרש"פ מחפשת מעקפים
גורמים ברש"פ אומרים כי היא לא תוותר לישראל ובפניה עומדות כמה דרכי פעולה כדי להתחמק מסנקציות ישראליות או תביעות משפטיות נגד הבנקים.
א.תשלום במזומנים למחבלים המשוחררים ולבני משפחות המחבלים הכלואים.
ב.תשלום בשיקים שיפדו בבנקים ללא העברת כספים לחשבונות עצמם.
ג. תשלומים באמצעות סניפי הדואר או באמצעות מוסדות השייכים לרש"פ.
גורם בכיר ברש"פ אומר כי ישראל והרש"פ משחקים משחק של "חתול ועכבר", שני הצדדים אינם מוכנים לוותר ומדובר במאבק ארוך וממושך.
למרות מאבק כיפוף הידיים בין ישראל לרש"פ בנושא תשלום המשכורות למחבלים, ישראל איננה מעוניינת בקריסתה של הרש"פ, הדרג המדיני אישר למשרד האוצר להעביר לרש"פ סכום של 800 מיליון ש"ח כמקדמה על חשבון המיסים שישראל גובה עבורה נוכח מצבה הכלכלי הקשה בעקבות משבר הקורונה.
ישראל נמצאת בדילמה, היא רוצה למנוע את העברת הכסף מהרש"פ למחבלים מכיוון שהדבר מעודד את הטרור, אך מאידך גיסא היא איננה יכולה להפסיק את העברת כל כספי המסים לרש"פ מכיוון שאז היא תקרוס כלכלית וחמאס עשויה לנצל את הכאוס כדי להשתלט על הגדה, יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס יודע זאת ולכן הוא מרשה לעצמו להתעמת עם ישראל בנושא הזה ומנצל את העובדה שישראל איננה רוצה להפיל את שלטונו כדי להפגין שרירים ולחזק את מעמדו ברחוב הפלסטיני על גבה של ישראל.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי