עבאס מנסה להקדים תרופה למכה

ההנהגה הפלסטינית הודיעה על התנערות מההסכמים עם ישראל וארה"ב בניסיון להרתיע אותן מלממש את אפשרות הסיפוח של שטחים בגדה בהתאם לתוכנית "עסקת המאה".
מחמוד עבאס מנסה ליטול את היוזמה לידיו, בישראל מעריכים כי ההודעה הפלסטינית היא אזהרה לקראת הבאות אך הרש"פ לא תקריס את עצמה.הרחוב הפלסטיני אדיש ולא מתרגש מהודעת הנהגתו.
העולם הערבי עוקב בעניין רב אחר הודעתו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס בדבר התנערות הרש"פ מההסכמים וההבנות עם ממשלת ישראל וממשל טראמפ, למרות שההודעה הזו נשמעה כבר כמה פעמים בשנים האחרונות ושום דבר לא קרה.
מה ששונה הפעם הוא שההודעה הזו לא באה בתגובה למהלך ישראלי אלא לקראתו, מחמוד עבאס מנסה להקדים תרופה למכה ולהזהיר את ישראל מפני סיפוח שטחים בגדה, הוא מנסה להעביר את היוזמה לידיו ולהציב את ישראל  בפני התלבטות לגבי הסיפוח הצפוי, בדיוק כמו שעשה עבדאללה מלך ירדן לפני כמה ימים כשהזהיר את ישראל כי הסיפוח יביא להתנגדות גדולה עם ירדן.
המסר של מחמוד עבאס מופנה גם לקהיליה הבינלאומית כדי שתתגייס ותפעיל לחץ על ישראל למנוע את הסיפוח כך אומר שר החוץ הפלסטיני ריאד אלמאלכי.
מחמוד עבאס תיאר בעבר, במילותיו הוא, את הקמת הרש"פ כ"הישג לאומי" גדול ואת התיאום הביטחוני עם ישראל כ"קדוש", לכן הפלסטינים ומדינות ערב מתקשים להאמין כי הפעם הוא רציני ועומד להפתיע.
כל הלגיטימציה של הרש"פ כישות מדינית נובעת מהסכמי אוסלו, אם מחמוד עבאס אכן יבטל אותם מצדו הרי שהוא מבטל גם, מבחינה משפטית ומדינית ,את הרש"פ ואת כס שלטונו.
ההערכה המדינית והביטחונית בישראל היא כי מדובר בצעדים במישור ההצהרתי בלבד וכי מחמוד עבאס לא ימהר לשבור את הכלים, יש לו הרבה מה להפסיד, הראיה לכך שהוא לא מימש את איומיו לאחר שממשל טראמפ הכריז על ירושלים כבירת ישראל, הכיר בחוקיות ההתנחלויות ואף העביר את השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים, מחמוד עבאס  בלע את הצפרדע ולא עשה שום דבר למרות הצהרותיו.
גורם בכיר ברש"פ אומר כי מחמוד עבאס חושש מתגובת הרחוב הפלסטיני ומההתקפות של חמאס שמאשימים אותו בשיתוף פעולה עם ישראל וברפיסות.
מאהר זאהר, נציג ארגון החזית העממית נכנס אמש בדיון ההנהגה הפלסטינית לעימות קולני עם מחמוד עבאס על נוסח הודעת הסיכום של הישיבה ועזב בכעס את האולם לאחר שהבין שמחמוד עבאס איננו מוכן לתמוך בחידוש המאבק המזויין עם ישראל, המקסימום שהוא מוכן לו הוא להגביר את "ההתנגדות העממית" לישראל, דהיינו הפרות סדר ללא שימוש בנשק חם. 
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס שומר על ערפול ועמימות לגבי כוונותיו בימים הקרובים ובאפשרות מימוש ההחלטות עליהן הודיע, הוא הסמיך את ראש הממשלה א-שתייה לכנס את ראשי מנגנוני הביטחון כדי לדון בתיאום הביטחוני עם ישראל, נכון לשעה זו התיאום הביטחוני עם ישראל נשמר כרגיל.
הרש"פ תולה תקוות בג'ו ביידן
גורמים בכירים ברש"פ אומרים כי הם מקווים שג'ו ביידן יהיה הנשיא הבא של ארה"ב אחרי הבחירות בנובמבר הקרוב.
לדבריהם, המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן מתנגד לסיפוח חלקים מהגדה  ואם הוא יבחר כנשיא הוא יבטל את תוכנית "עסקת המאה" של טראמפ.
בכירים ברש"פ נמצאים בקשר הדוק עם חברים בכירים במפלגה הדמוקרטית בארה"ב ומעדכנים אותם באופן שוטף בהתפתחויות.
חשש ברחוב הפלסטיני
הרחוב הפלסטיני לא מזהה שום מאמץ רציני של הרש"פ לפעול נגד כוונות הסיפוח של ישראל מלבד השמעת הצהרות וסיסמאות נבובות, הנהגת הרש"פ לא עושה עד כה שום מאמץ להתפייס עם תנועת חמאס או עם ארגוני האופוזיציה הפלסטינים האחרים ולאמץ אסטרטגיה משותפת להילחם בסיפוח.
להיפך, התיאום הביטחוני עם ישראל נמשך כרגיל, מנגנוני הביטחון של הרש"פ ממשיכים במעצר פעילי חמאס בגדה ויו"ר הרש"פ החריף את המאבק שלו בארגון החזית העממית והקפיא את התקציבים שהוא אמור לקבל מ"הקרן הלאומית" של אש"פ כדי לנסות ולכופף אותו להתיישר עם הקו הפוליטי של הרש"פ.
גורמים בפת"ח אומרים כי אין בכוונת מחמוד עבאס לשנות את האסטרטגיה של פת"ח וכי המקסימום מבחינתו הוא להגביר את "ההתנגדות העממית" נגד כוונות הסיפוח של ישראל.
המשך הפיצול בין הגדה והרצועה וחוסר הרצון של הרש"פ וחמאס להגיע לפיוס לאומי בשעה קריטית כזו, מבחינתם של הפלסטינים, גורם למשבר אמון בין הרחוב הפלסטיני בגדה לבין הנהגת הרש"פ.
לכן, אין מה לצפות לכך שהרחוב הפלסטיני יתנדב להוביל מאבק אלים נגד ישראל בעוד הנהגתו מובילה מאבק מדיני בלתי אפקטיבי שלא מנע את ההכרזה האמריקנית על ירושלים כבירת ישראל ועל חוקיות ההתנחלויות.
המשבר הכלכלי החריף בשטחי הגדה נמשך וכך גם תופעות השחיתות של הרש"פ, לפני כחודש נאלץ יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס, בלחץ הרחוב הפלסטיני, לבטל שתי החלטות שתכנן בחשאי להעלות את שכרם של בכירי הרש"פ בעוד ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד א-שתייה ביקש מעשרות אלפי פקידי הרש"פ לתרום 2 ימי עבודה למאמץ נגד התפשטות נגיף הקורונה.
הציבור הפלסטיני בגדה מתוסכל נוכח התנהלות הרש"פ, בכירי תנועת פת"ח עסוקים בקרב הירושה  וניסיון להדיח את "הכוכב החדש", ראש הממשלה מוחמד א-שתייה, שמנסה למנף את משבר הקורונה לטובתו כדי לחזק את מעמדו כיורשו האפשרי של מחמוד עבאס.
הלך הרוח ברחוב הפלסטיני הוא שהסיפוח הצפוי של שטחים בגדה לישראל לא באמת מעניין את בכירי פת"ח אלא רק ההישרדות בצמרת הרש"פ, מאז הפרסום הרשמי של "עסקת המאה" הם לא עשו שום פעולות לנסות לשנות את תוכנית השלום האמריקנית או לפתוח בהידברות עם ממשל טראמפ כדי לנסות ולמנוע את הסיפוח.
לאן פני הדברים?
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס לוקח הימור גדול בעצם ההודעה על  התנערות מההסכמים עם ישראל וארה"ב,אם לא יבצע את הדבר יוצג שוב ככלי ריק בעיני הפלסטינים והערבים, מאידך גיסא, אם יממש את איומיו הפלסטינים ישלמו מחיר גבוה והרש"פ עלולה לקרוס.
מבחינה ביטחונית , הפסקת התיאום הביטחוני עם ישראל פירושה נזק גדול גם לרש"פ שמרוויחה מהתיאום הביטחוני לא פחות מישראל.
מחמוד עבאס יהיה מרותק אישית למוקאטעה ברמאללה מכיוון שכל תנועה שלו מחייבת תיאום עם ישראל.
גם המשטרה הפלסטינית לא תוכל לנייד כוחות ממקום למקום  מכיוון שהיא תלויה באישור ישראלי, גם בכירי הרש"פ הנושאים תעודות VIP   יאלצו להישאר במקומות מגוריהם.
מחמוד עבאס מסתכן גם באופן אישי אם יפסיק את התיאום הביטחוני עם ישראל, השב"כ הישראלי הציל את חייו לפחות פעמיים בשנים האחרונות וחשף תשתיות של חמאס שפעלו להפיל את שלטון הרש"פ בגדה.
מבחינה כלכלית, הרש"פ תלויה בכספי המיסים שישראל גובה עבורה ובכניסת עשרות אלפי פועלים מנגדה לעבודה בישראל.
לפני שבועיים אישר ראש הממשלה נתניהו העברת מקדמה לרש"פ בסך 800 מיליון ש"ח כדי לסייע לה להתגבר על המצב הכלכלי הקשה בעקבות משבר הקורונה.
לא ברור עתה מה יעלה בגורל המקדמה והאם הרש"פ תיקח אותה מישראל.
לא ברור גם כיצד  מתכוונת הרש"פ לשלם משכורות לעשרות אלפי פקידים שלה, האם תשלם משכורות חלקיות?האם תצליח לגייס כספים ממדינות ערב?
עיד אלפיטר יחול בסוף השבוע וסביר להניח שאם מחמוד עבאס רוצה להתחיל ולממש את איומיו הוא ימתין עד לאחר החג, אבל בינתיים העניינים נמשכים כרגיל, הרחוב הפלסטיני מסרב להתרגש מההצהרות של מחמוד עבאס אלא אם יראה צעדים אמיתיים בשטח ולא רק ישמע הצהרות ממוחזרות.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי