איראן ממתינה לתוצאות הבחירות לנשיאות בארה"ב בתקווה שגו' ביידן יבחר לנשיא הבא, להערכתה, הוא יחזור להסכם הגרעין שנחתם עימה ויבטל חלק גדול מהסנקציות שהטיל ממשל טראמפ על משטר ההיאתולות.
עם זאת, היא ממשיכה להפעיל לחץ על ממשלת עיראק, באמצעות המליציות השיעיות הנאמנות לה, להביא לנסיגת כל הכוחות הזרים מעיראק בהתאם להחלטת הפרלמנט העיראקי מתחילת השנה, לאחר חיסולם של קאסם סולימאני ואבו מהדי אלמוהנדס, שקבעה כי כל הכוחות הזרים בעיראק יסוגו ממנה עד לתחילת השנה הבאה.
מאז חודש ינואר האחרון, התגברו שיגורי הרקטות לעבר השגרירות האמריקנית בבגדאד ויעדים מערביים אחרים, בהתקפות האלה נהרגו 9 אזרחים עיראקיים ובהם 5 ילדים.
על פי גורמים עיראקיים, את הרקטות משגרת בעיקר מליציית "גדודי חזבאללה" העיראקית הנאמנה לאיראן.
אולם, לפני כמה ימים הציע גוף הנקרא " המטה המתאם של ההתנגדות העיראקית", שמייצג את המליציות הפרו איראניות, הצעה לממשלת עיראק להפסקת אש זמנית והפסקת ההתקפות על השגרירות האמריקנית והכוחות הזרים שמותנית בכך שהיא תציג לפלגים השיעים לוח זמנים מפורט לנסיגת כל הכוחות הזרים מעיראק.
האיום האמריקני
ראש ממשלת עיראק מוצטפא כאט'מי נמצא בלחץ רב, שר החוץ האמריקני מייק פומפיאו התקשר אליו ואל נשיא עיראק בורהם צאלח, לפני כשבועיים, ואיים עליהם כי אם ימשכו ההתקפות על שגרירות ארה"ב מבגדד, תפנה ארה"ב את מתחם השגרירות ותטיל סנקציות כבדות על עיראק תוך שהוא מרמז גם לאופצייה צבאית, דהיינו, תקיפת המליציות השיעיות הפרו אירניות בעיראק.
מתחם שגרירות ארה"ב בעירק ממוקם על שטח גדול של 1700 קמ"ר, יש בו אלפי עובדים, המליצית הפרו-אירניות טוענות שמדובר בבסיס ריגול גדול של הCIA-
לאמריקנים יש גם קונסוליה באירביל.
ארה"ב תמכה במינויו של מוצטפא כאט'מי לתפקיד ראש ממשלת עיראק בתקווה שהוא יידע לרסן את המליציות הפרו אירניות, הוא ביקר בחודש שעבר בוושינגטון ונפגש עם הנשיא בוש, כאט'מי שמע בביקורו בוושינגטון כי ארה"ב תצמצם את נוכחותה הצבאית בעירק אך לא תיסוג ממנה בשנתיים הקרובות, הוא הבטיח לטפל בתופעת ההתקפות הרקטיות על מתחם השגרירות האמריקנית בגדד ולהביא להפסקתה אך נראה שהוא חושש מעימות עם מליציות "אלחשד א-שעבי" ועם איראן, בממשל טראמפ יש כבר קולות של אכזבה ממנו.
כאט'מי הזהיר את המליציות הפרו אירניות כי המשך ירי הרקטות לעבר מתקני השגרירויות הזרות בבגדד יביא להפסקת שיתוף הפעולה הביטחוני, כלכלי ותרבותי של עיראק עם ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי ויגרום נזק גדול לעיראק.
במקביל, כוחות הביטחון העיראקיים נקטו צעדי ביטחון חסרי תקדים במרכז בגדאד כדי לנסות ולמנוע התקפות רקטות נוספות על השגרירות האמריקנית בבגדאד.
בשבוע שעבר ביקר בטהרן שר החוץ העיראקי פואד חוסיין, הוא שמע מבכירים בטהרן כי מתנהלים מגעים עם נציגי המליציות העיראקיות הנאמנות לאיראן להפסיק זמנית את ההתקפות על שגרירות ארה"ב בבגדאד ועל כוחות הקואליציה הבינלאומית נגד דאע"ש ולתת להם את האפשרות לסגת ללא נפגעים, גם האו"ם ניהל מגעים אינטנסיביים עם איראן ועם עבד אלעזיז אלחמדאווי("אבו פדכ"), ראש המטה של ארגון הגג של המליציות העיראקיות "אלחשד א-שעבי" בנושא.
כוחות הקואליציה המערבית למלחמה בדאע"ש הוזמנו לעיראק על-ידי הממשלות הקודמות להילחם בדאע"ש ולהכשיר את כוחות הביטחון העיראקי למשימה הזו שעדיין לא הושלמה, אך הלחץ האיראני על המליציות הנאמנות לה בעיראק הוא חזק ואיראן רוצה להשפיל את ארה"ב ולאלצה לסגת תחת אש מעיראק, עתה היא באה בהצעה חדשה באמצעות המליציות הנאמנות לה בעיראק שלמעשה הינה אולטימטום:
נסיגה של כוחות הזרים מעיראק עד לתחילת השנה הבאה ואם הדבר לא יקרה, ישתמשו המליציות השיעיות בכל הכוח והנשק שברשותן כדי לגרש את הכוחות הזרים מעיראק.
כיצד תגיב ארה"ב
ברור שנשיא טראמפ ידחה את האולטימטום האיראני על הסף, הוא איננו יכול הצטייר בתקופת הבחירות לנשיאות כמי שהתקפל תחת הלחץ האיראני.
ממשל טראמפ והקואליציה הבינלאומית פינו בחודשים האחרונים כוחות רבים מעיראק בגלל מגיפת הקורונה וכחלק מההיערכות החדשה במדינה, אולם המלחמה נגד ארגון דאע"ש נמשכת וגם הכשרת כוחות הביטחון העיראקיים למשימה.
המליציות הפרו איראניות מציגות את האולטימטום שנתנו לממשלת עיראק ולארצות הברית כמחווה של רצון טוב לאישים עיראקיים שהתערבו בימים האחרונים בנושא, גם ממשלת עיראק איננה יכולה להסכים לתכתיב הזה, אם היא תיכנע ללחצי המליציות הפרו איראניות, הדבר יתפרש כחולשה ואז יגיעו גם דרישות נוספות.
בסופו של דבר מדובר בהפרה חמורה של החוק באמצעות פיגועי טרור נגד מטרות זרות בעיראק.
איראן נחושה להמשיך בהתקפות באמצעות המליציות הנאמנות לה אם ממשלת עיראק וארה"ב ידחו את הצעת המליציות ל"הפסקת אש מותנית" ההצעה של המליציות ממחישה כי כוחה של איראן והשפעתה גדולים יותר מכוחה של ארה"ב בעיראק.
לראש הממשלה מוצטפא כאט'מי אין כנראה את הכוח והאומץ להתעמת עם המליציות השיעיות הפרו איראניות, הוא מהלך בשדה מוקשים בין ארה"ב לאיראן.
נראה כי עיראק ממשיכה להיות זירת מאבק בין ארה"ב לאיראן, בממשל טראמפ חוששים מנפגעים אמריקנים בעיראק לפני הבחירות בנובמבר, דבר שעלול להזיק מאוד לנשיא טראמפ בקמפיין הבחירות שלו.
האם ממשל טראמפ ישבור את הכלים עם ממשלת עיראק?
קשה להאמין, ארה"ב השקיעה הרבה משאבים במהלך השנים בעיראק וסביר להניח שהיא לא תרצה לאבד את השפעתה ולהפקיר את הזירה העיראקית לאיראן,יותר סביר להניח שהאיומים של מייק פומפיאו על נשיא וראש ממשלת עיראק נועדו להגביר עליהם את הלחץ כדי שיפעלו להפסיק את ההתקפות על שגרירות ארה"ב בבגדאד, ארה"ב לא תוותר בקלות, השאלה היא ממי מוסטפא כאט'מי פוחד יותר, מארה"ב או מאיראן? ההתנהלות שלו עד כה מעידה כי הוא מנסה להלך בין הטיפות ולאחוז את המקל משני קצותיו מבלי להסתבך עם האמריקנים או עם האיראנים.
הוא עלול לאבד את תמיכת שני הצדדים.