אישפוזו של ד"ר צאיב עריקאת, מזכ"ל הועד הפועל של אש"פ וראש צוות המו"מ עם ישראל, בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים לאחר שנדבק בנגיף הקורונה, מעורר מחלוקות רבות בשטחים וגם כעס בירדן לאחר שצאיב עריקאת דחה את הצעתו של עבדאללה מלך ירדן לשלוח מסוק ליריחו כדי שיעביר אותו לטיפול בבית חולים בקריה הרפואית בעמאן.
גורמים ירדנים אומרים כי בדחיית הצעתו של המלך והעדפת בית חולים ישראלי על פני בית חולים ערבי יש פגיעה בכבוד הלאומי של ירדן.
מקורביו של צאיב עריקאת מתרצים את החלטתו להתאשפז בבית החולים הדסה בכך שבבית החולים הירדני אין את הציוד הרפואי הדרוש שלו הוא זקוק בדחיפות, אולם בכירים בפת"ח אומרים שעריקאת לא סומך על הרמה המקצועית של הרופאים בירדן או של הרופאים בשטחים ומעדיף להיות מטופל בידי רופאים ישראלים.
כאמור, הכבוד הירדני נפגע מהחלטתו של עריקאת וקיים גם חשש בבית המלוכה הירדני שישראל תעשה שימוש באישפוזו בבית החולים הדסה בירושלים לצרכי הסברה.
ברחוב הפלסטיני ובפלגי האופוזיציה אומרים כי אישפוזו של צאיב עריקאת בבית חולים ישראלי הוא עוד הוכחה לכך שההנהגה הפלסטינית שיקרה לבני עמה כאשר טענה, לאחר פירסום תוכנית הסיפוח הישראלית, כי התנערה מכל ההסכמים עם ישראל והפסיקה את התיאום הביטחוני עמה.
אמבולנס ישראלי נשלח לביתו של צאיב עריקאת ביריחו על פי בקשת הרש"פ ותחת אבטחה של המשטרה הפלסטינית העביר אותו אל בית החולים הדסה בירושלים.
צאיב עריקאת זכה , בזכות מעמדו הבכיר ברש"פ, למתנה גדולה שאליה מייחלים אלפי פלסטינים בשטחים הזקוקים לטיפול רפואי דחוף והיא טיפול בבית חולים ישראלי מודרני עם צוות רופאים מעולה.
הפעיל הפוליטי דאוד בדראן סיפר לי השבוע על ילדה פלסטינית בת שנתיים וחצי בגדה הזקוקה בדחיפות להשתלת לב, הוריה מפצירים ברש"פ כבר 6 חודשים כי יאשרו לקבל את הטיפול הדרוש בבית חולים ישראלי אך הם נדחים בהלוך ושוב בטענה כי הדבר בלתי אפשרי בגלל הפסקת התיאום הביטחוני בין שני הצדדים, והנה לפתע פתאום, בכיר הרש"פ צאיב עריקאת זוכה ליחס מועדף ומקבל את מה שנשלל מהילדה הזקוקה בדחיפות להשתלת לב.
אישפוזו של צאיב עירקאת בבית החולים הדסה עין כרם חשף לעיני כל את ערוותה ומחדליה של הרש"פ בכל הקשור לטיפול הרפואי בתושבי הגדה וההזנחה הפושעת של מערכת הבריאות הפלסטינית.
מאז שהגיעה הרש"פ לשטחי הגדה ב-1994 ועד היום, היא לא בנתה אפילו בית חולים חדש אחד שיעניק שירותים רפואיים נאותים לתושבים הפלסטינים, למרות שקיבלה סכומי כסף אדירים מהמדינות התורמות.
מרבית הכספים נבלעו ב"חור שחור" מבלי שהושקעו בפרוייקטים חיוניים עבור האוכלוסיה הפלסטינית ובראש ובראשונה במערכת הבריאות.
ברחוב הפלסטיני מתרוצצים אלפי סיפורים על השחיתות של בכירי הרש"פ המתגוררים בארמונות פאר,נוסעים במכוניות חדשות ומקבלים משכורות גבוהות בנוסף לעסקים הפרטיים שפתחו בשטחי הגדה, הכל על חשבון העם הפלסטיני, הכספים שמגיעים מחו"ל לרש"פ מתנקזים ללשכתו של מחמוד עבאס במוקאטעה ברמאללה שם מחליטה אינתיסאר אבו עמארה, ראש הלשכה, לאן יועברו הכספים.
בכיר בפת"ח סיפר לי כי לפני כמה שנים הגה אחד מבכירי הרש"פ רעיון להסב מבנה גדול בעיר בית לחם לבית חולים ומרכז רפואי גדול שייתן שירותים לכל תושבי הגדה, אולם עד מהרה הוא נרתע ווויתר על הרעיון לאחר שורה של לחצים שהגיעו אליו מצמרת הרש"פ וניסיונות סחיטה כדי שיאפשר לבכירים ברש"פ להפוך ל"שותפים" שלו בפרוייקט ולהתחלק עמו ברווחים.
מערכת הבריאות הפלסטינית מתקשה לתפקד בגלל מחסור בתקציבים ובציוד רפואי אך ספק רב אם הרש"פ תפיק מפרשת צאיב עריקאת את הלקחים הדרושים ותפנה סוף סוף כספים למערכת הבריאות שלה ולהקמת בית חולים מרכזי שיתן שירותים לתושבים.
בכירי הרש"פ דואגים רק לעצמם,למחמוד עבאס יש רופא ישראלי צמוד שמטפל בו, גם כשהוא מתאשפז בבית החולים ברמאללה, הרופט הישראלי מועבר בחשאי תחת שמירה כדי לטפל בראיס.
גם רעייתו של מחמוד עבאס מקבלת טיפולים רפואיים בישראל שלא להזכיר את מזכ"ל פת"ח ג'בריל רג'וב ואחרים.
כספי הסיוע לפלסטינים בשטחים לא הגיעו למערכת הבריאות הפלסטינית, הפיקוח הבינלאומי עליהם איננו הדוק די הצורך, בכירי הרש"פ מצאו את הפרצות הדרושות להעלים כספים רבים ואישפוזו של צאיב עריקאת מעורר ברחוב הפלסטיני את השאלות מי משלם את עלות אישפוזו בישראל ולאן נעלמו מיליארדי דולרים שהוזרמו ממדינות העולם לטובת פיתוחה של הרש"פ ושיפור רמת החיים של האוכלוסיה בגדה.
השיח הפלסטיני עוסק גם בשאלה מה יעלה בגורלו של צאיב עירקאת אם יבריא וישתחרר מבית החולים, האם הוא ישנה את היחס שלו לישראל שאותה הוא מכנה" מדינת אפרטהייד" ומשמיץ אותה מעל לכל במה בינלאומית אפשרית תוך תמיכה וסיוע לתנועת ה-BDS.
גורמים בפת"ח המכירים מקרוב את צאיב עריקאת טוענים כי לא יחול שום שינוי בעמדותיו כלפי ישראל אם יחלים וישתחרר מבית החולים, לדבריהם, השנאה שלו לישראל עמוקה וכי הוא רואה בטיפול הרפואי בו, בבית החולים הדסה עין כרם, חובה הומניטארית ומוסרית של ישראל ללא כל קשר לסכסוך הישראלי הפלסטיני.
אבל יש כבר כאלה ברש"פ שטוענים כי גם לאחר שעריקאת יחלים הוא לא יוכל להמשיך ולשמש בתפקיד ראש צוות המשא ומתן עם ישראל מכיוון שהרחוב הפלסטיני לא יאמין לכך שהוא לא הושפע מהטיפול שקיבל בבית חולים ישראלי שהציל את חייו.
ישראל קיבלה החלטה נכונה כשהסכימה לקלוט את צאיב עריקאת לטיפול רפואי בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים, ההחלטה מוצדקת מבחינה הומניטארית ומוסרית והיא גם משרתת את צרכי ההסברה של מדינת ישראל.
ההחלטה הישראלית העלתה לראש סדר היום ברחוב הפלסטיני את השאלה לאן נעלמו כספי הסיוע שהועברו לעם הפלסטיני ומדוע כשלה הרש"פ במשך כמה עשורים בבניית בית חולים גדול בשטחי הגדה לרווחת התושבים.