הכנות לחידוש המו"מ עם ישראל

יו"ר הרש"פ החל במגעים עם מדינות ערב לקראת כניסתו של ג'ו ביידן לבית הלבן ולהשגת תמיכה ביוזמתו לכנס ועידת שלום בינלאומית בתחילת השנה הבאה. מצרים יוזמת הזמנת בכירים ישראלים לקהיר כדי לדון בשבירת הקיפאון וחידוש המו"מ בין ישראל לפלסטינים, הנושא איננו עומד בראש סדר היום של הממשל החדש.

הרש"פ החלה להכין את הקרקע המדינית לקראת כניסתו של הנשיא הנבחר ג'ו ביידן לבית הלבן, היא חידשה את הקשרים האזרחיים והביטחוניים עם ישראל לאחר נתק של כחצי שנה והסכימה לקבל ממנה את כספי המיסים שהיא גובה עבורה.

יו"ר הרש"פ החל לחדש את התיאום עם ירדן ומצרים, אחרי תקופה ארוכה של שהות במוקאטעה ברמאללה הוא יצא בשבוע שעבר לירדן ומצרים לפגישות עם המלך עבדאללה והנשיא א-סיסי ואמור לבקר גם במדינות נוספות כמו סעודיה, איחוד האמירויות ובחריין.

למרות ההאשמות של מחמוד עבאס כי איחוד האמירויות ובחריין "בגדו בבעיה הפלסטינית" בעת שחתמו על הסכמי הנורמליזציה עם ישראל, הוא זקוק לתמיכתן בכל הקשור לחידוש המשא ומתן עם ישראל, לכן הוא הודיע על החזרת השגרירים הפלסטינים לאבו דאבי ולמנאמה והתחיל לגשש מאחורי הקלעים לגבי האפשרות של ביקור פיוס שלו במדינות אלה.

המטרה שלו היא לקבור סופית את תוכנית "עסקת המאה" של הנשיא טראמפ ולקבל גיבוי ערבי ליוזמה המדינית שלו לכנס בתחילת השנה הבאה ועידת שלום בינלאומית שתהווה מנוף לחץ על ישראל.

מחמוד עבאס כבר הציג את יוזמתו בפני מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ובפני חברות מועצת הביטחון וזכה לתמיכה של מרביתן.

ב-25 בספטמבר ביקש מחמוד עבאס ממזכ"ל האו"ם באיגרת ששלח לו להתחיל בצעדים לכינוס ועידת שלום בינלאומית בתחילת 2021 כדי לממש את פתרון שתי המדינות והקמת מדינה פלסטינית בקווי 67 שבירתה היא מזרח ירושלים.

עכשיו הוא רוצה לשווק את היוזמה שלו לנשיא ג'ו ביידן ולהגיע לפגישה עמו בבית הלבן עם גיבוי ערבי ליוזמתו.

ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד א-שתייה אמר ב-18 בנובמבר כי הוא מקווה שהממשל החדש בארה"ב תומך בפתרון שתי המדינות וכי ישראל צריכה להסכים לכינוסה של ועידת שלום בינלאומית.

תפקידה של מצרים

יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס נפגש עם הנשיא המצרי עבד אלפתאח א-סיסי וסיכם עמו כי מצרים תסייע לקדם את היוזמה הפלסטינית לכינוס ועידה בינלאומית לשלום.

גורמים בכירים ברש"פ מסרו כי  נשיא מצרי א-סיסי סיכם עם יו"ר הרש"פ כי שרי החוץ של ישראל והרש"פ יוזמנו לקהיר בנפרד לדיונים על פתיחת משא ומתן בחסות "קבוצת מינכן" שבה חברות מצרים ירדן, צרפת וגרמניה.

לעמת זאת מסרו גורמים מצרים כי ישנם מגעים להזמנתו של ראש הממשלה נתניהו לקהיר לפגישה עם נשיא מצרים כדי לנסות ולהתניע את המשא ומתן התקוע בין ישראל לפלסטינים.

המשא ומתן בין ישראל לרש"פ נפסק לפני 6 שנים בעקבות סירובה של ישראל לשחרר מהכלא מחבלים ותיקים ולהפסיק את הבנייה בהתנחלויות.

העיתון "אליום א-סאבע" השופר של השלטון המצרי דיווח ב-2 בדצמבר כי מצרים מובילה מהלכים בתיאום עם הרש"פ, ירדן וצרפת לקידום תהליך השלום באיזור וכי ההנהגה הפלסטינית דבקה בפיתרון שתי המדינות והקמת מדינה פלסטינית עצמאית בקווי 67.

מתי יחודש המשא ומתן?

הדרג המדיני בישראל שומר על שתיקה בעוד הרש"פ עסוקה בפעילות מדינית אינטנסיבית בקרב מדינות ערב ובזירה הבינלאומית.

הנשיא הנבחר ג'ו ביידן עדיין לא נכנס לבית הלבן, זה יקרה רק בסוף חודש ינואר הקרוב אך ההערכה היא כי יקח לו לפחות בין 3-6 חודשים להגיע ולטפל בנושא הסכסוך הישראלי פלסטיני, בראש סדר היום של הממשל החדש יעמדו נושא הקורונה והטיפול במשבר הכלכלי החמור בארה"ב.

בכל הקשור לבעיות המזרח התיכון,הנשיא ביידן שואף להתחיל ולטפל בראשונה בסכנה האיראנית והחזרה להסכם הגרעין עמה.

יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס הציב בעבר תנאים מוקדמים לחידוש המשא ומתן עם ישראל, הוא איננו רוצה לחזור למשא ומתן שבו ארה"ב היא המתווך העיקרי בין ישראל לפלסטינים אלא שחידוש המשא ומתן יתנהל תחת מטרייה בינלאומית וכי הרביעיה הבינלאומית (קוורטט) היא שתנהל אותו.

ישראל מתנגדת בתוקף להצעה של מחמוד עבאס ולהערכת גורמים בכירים בירושלים גם ממשל ביידן יתנגד לה בתוקף אחרי שארה"ב ממלאת במשך שנים רבות את תפקיד המתווך העיקרי בין ישראל לפלסטינים.

יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס מצפה לשורה של מחוות  מצד ממשל ביידן שיאפשרו לו לחזור לשולחן המשא ומתן כמו: פתיחה מחדש של משרדי הרש"פ בוושינגטון, חידוש הסיוע הכספי האמריקני לרש"פ ולאונר"א, החזרת הקונסוליה האמריקנית למזרח ירושלים ועוד, סביר להניח שהוא יצטרך לוותר על דרישתו כי הממשל האמריקני יהיה שחקן משני בלבד בתיווך במשא ומתן בין ישראל לפלסטינים.

אצל האמריקנים "אין ארוחות חינם", וגם לאור התנגדותה החזקה של ישראל לרעיון הזה הוא יצטרך לרדת מהעץ שעליו טיפס ולחזור למתכונת המשא ומתן המסורתית שהייתה קיימת בין שני הצדדים.

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי