הגיעה העת להרתיע את הרש"פ

ראש הממשלה הפלסטיני הודיע כי הרש"פ תפנה לבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג נגד קק"ל בגלל כוונתה לפעול להרחבת ההתנחלויות בשטחי הגדה באמצעות רכישת קרקעות פרטיות. הרש"פ מעודדת מאוד מהחלטת בית הדין הבינלאומי בהאג בעניין סמכויותיו בגדה, ישראל צריכה לשקול ברצינות הטלת סנקציות על בכירים ברש"פ כדי להניאם מהצעד הזה.

הרש"פ מעודדת מאוד מהחלטת בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג ב-5 בפברואר כי יש לו סמכויות בשטחי הגדה המערבית, דבר שפותח  את הדלת לחקור "פשעי מלחמה" שכביכול ביצעה ישראל נגד הפלסטינים בשטחים.

עד כה הגישה הרשות הפלסטינית לבית הדין הבינלאמי הפלילי בהאג תלונות נגד ישראל בשלושה נושאים: ההתנחלויות, האסירים הביטחוניים ופעילות צה"ל ברצועת עזה אולם,עכשיו,נוכח ההחלטה האחרונה של בית הדין הבינלאומי ובעקבות חילופי הממשל בארה"ב הרש"פ מתכוונת לשוב ולפנות לבית הדין הבינלאומי בתביעות נוספות נגד ישראל.

גורמים ברש"פ אומרים: "ממשל טראמפ הלך הבייתה וכבר איננו נושף בעורפנו ומאיים עלינו בסנקציות, לממשל ביידן יש מודעות גדולה לנושא זכויות האדם וזוהי ההזדמנות לבוא חשבון עם ישראל על הפרות זכויות האדם בשטחי הגדה". על הפרק מבחינתה של הרש"פ, עומדת הפעם קרן קיימת לישראל (קק"ל).

ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד א-שתייה הודיע בפתח ישיבת הממשלה הפלסטינית ב-15 בפברואר כי הרש"פ תפנה לבית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג  ותגיש תביעה משפטית נגד קק"ל בעקבות פירסומים באמצעי התקשורת בישראל כי היא מתכוונת לפעול להרחבת ההתנחלויות בשטחי הגדה באמצעות רכישת קרקעות פרטיות בגדה.

מדובר בכוונה לשנות את מדיניות הארגון והסדרת עבודתה בגדה תוך הרחבת רכישת הקרקעות לטובת ישובים יהודים, קק"ל בוחנת הצעה לרכוש קרקעות במסגרת "גאולת קרקע", על פי ההצעה תינתן עדיפות לרכישת קרקעות בשטחי ההתנחלויות, קרקעות שניתן לבנות עליהן בסבירות גבוהה או שטחים הצמודים להתנחלויות קיימות על מנת להרחיבן.

ראש הממשלה הפלסטיני אמר כי קק"ל היא קרן שרשומה בבריטניה, ארה"ב,קנדה וישראל כארגון צדקה ומקבלת תרומות שפטורות ממיסים, "השימוש בכספים האלה בהתנחלויות הוא בלתי חוקי", טען א-שתייה, "אנו נדרוש מבית הדין  הבינלאומי לסווג את קק"ל ככלי קולוניאליסטי של ההתנחלויות" איים א-שתייה.

נושא נוסף שהעלה א-שתייה בישיבה היה מה שהוא כינה "פעילות הטרור המאורגנת של המתנחלים" נגד הפלסטינים בגדה, הוא טען כי  בתקופה אחרונה נפצעו עשרות פלסטינים מ"התקפות" של מתנחלים בעת שהגנו על בתיהם ואדמותיהם והבטיח כי הרש"פ תגיש תביעה בנושא לבית הדין בינלאומי הפלילי בהאג.

 

סנקציות נגד בכירי הרש"פ

החלטת בית הדין הבינלאומי בהאג כי יש לו סמכויות בשטחי הגדה "הוציאה את השד מהבקבוק הפלסטיני", הרש"פ שוב חוזרת לסורה וישראל חייבת להתייחס לנושא הזה ברצינות וליזום מהלכים כדי להרתיע את הרש"פ מפנייה לבית הדין הבינלאומי בהאג בנושאים חדשים.

הדרג המדיני חייב לשקול ברצינות נקיטת סנקציות נגד כל בכיר פלסטיני שפונה בתביעה משפטית נגד ישראל לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, הרש"פ הצטרפה לאמנת רומא כאילו שהיא מדינה ובכך הפרה את הסכמי אוסלו והיא פועלת נגד ישראל שעמה היא חייבת לנהל משא ומתן הוגן.

לישראל יש בנק של סנקציות אפשריות שהיא יכולה לנקוט נגד הרש"פ, בסמוכתה לשלול את תעודות האח"מ(VIP) של כל בכיר פלסטיני שרוצה לנסוע לחו"ל דרך נתב"ג או גשר אלנבי, היא יכלה למנוע את יציאתו של יו"ר הרש,פ מחמוד עבאס מהמוקאטעה ברמאללה או לעכב את כספי המסיים א חלק מהם שהיא גובה עבור הרש"פ מדי חודש בחודשו.

ישראל חייבת כבר עתה לנקוט בסנקציות כלשהן נגד בכירים ברש"פ היוזמים פניות לבית הדין הבינלאומי בהאג, כמו למשל מוחמד א-שתייה, כדי לאותת להם לחדול ולהראות להם שהיא רצינית בכוונותיה למנוע כל פניה לבית הדין הבינלאומי בהאג. המסר הזה חייב לעבור בהקדם.

 בינתיים נראה כי יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס הסתבך בנושא הבחירות הפלסטיניות, הוא יזם את המהלך כדי לשאת חן בעיני הנשיא ג'ו ביידן ולהראות לו כי הוא תומך בהליכים דמוקרטיים בחברה הפלסטינית, אולם, על פי גורמים בפת"ח הממשל האמריקני פנה לרש"פ בבקשה לקבל הבהרות על כוונתה לאפשר את השתתפותה של תנועת חמאס בבחירות מכיוון שהיא מוגדרת על ידי הקוורטט כארגון טרור, מחמוד עבאס צפוי להשיב לממשל כי אין זו הפעם הראשונה שתנועת חמאס משתתפת בבבחירות וכי הדבר קרה כבר ב-2006 על פי דרישה של ממשל בוש.

אולם, לא ברור אם יו"ר הרש"פ ימשיך במהלך הזה עד הסוף נוכח הפיצול הגדול בתנועת פת"ח שעלול להביא לאיבוד הקולות בבחירות לפרלמנט בחודש מאי, כבר עכשיו מתגבשות רשימות עצמאיות של בכירי פת"ח שמתנגדים למדיניות של מחמוד עבאס: רשימות של נאצר אל-קידווה, מוחמד דחלאן ונביל עמרו.

מרוואן ברגותי דחה את הצעתו של מחמוד עבאס לעסקה פוליטית והוא יתמודד מולו בבחירות לנשיאות בחודש יולי.

 

 

הערה: הכותב הוא מזרחן ומנכ"ל רשות השידור לשעבר

אודות יוני בן מנחם

יוני בן מנחם הוא מזרחן, עיתונאי ומנכ"ל רשות השידור לשעבר. הוא בעל עשרות שנות ניסיון בעיתונות הכתובה והמצולמת. דרכו של בן מנחם בעולם המדיה החלה כמפיק של הטלוויזיה היפנית במזרח התיכון. לאחר מכן, הוא מילא תפקידי מפתח רבים בתקשורת הישראלית: מנכ"ל רשות השידור, מנהל רדיו קול ישראל, כתב לענייניי שטחים, כתב ופרשן מדיני, פרשן לענייני המזרח התיכון ועורך ראשי ומגיש התוכנית 'מגזין המזה"ת'. 

פוסטים אחרונים

הטוויטר שלי